Van de Gaverbeek naar de Türk Telekom Arena van Galatasaray: geen sprong lijkt Ibrahima Conte te ver. In Waregem likt men zijn wonden, in Anderlecht wrijft men zich in de handen. Reconstructie van een turbulente zomertransfer.

In januari 2013 spreekt AA Gentmanager Michel Louwagie tijdens het Gouden Schoengala Francky Dury aan over Ibrahima Conte. De Guineeër komt niet meer aan spelen toe onder Víctor Fernández en wil weg. Dury is de man bij wie Conte eerder opbloeide in Gent. Louwagie polst naar eventuele interesse in een overname. Die is er, maar 1,5 miljoen euro gaat Waregems financiële armslag ver te boven. Na enig onderhandelen wordt voor 500.000 euro (te betalen in vier schijven) een verhuur met aankoopoptie overeengekomen. Zulte Waregem licht enkele maanden later de optie en Conte tekent aan de Gaverbeek een contract tot 2017. Om het lage transferbedrag te compenseren staat Essevee vijftig procent van de transferrechten af aan AA Gent.

Onder Dury groeit Conte uit tot een volwaardige titularis. Slechts drie ploegmaats verzamelen meer speelminuten vorig seizoen. Hij is het soort speler dat iets meer kan dan een ander en dan vaak overdrijft. Iemand die zich liever al dribbelend te pletter loopt dan dat hij de bal afgeeft. Dury slaagt erin de individualist oog te doen krijgen voor het ploegbelang. “Aanvallers moeten collectief denken,” zegt de coach van Zulte Waregem, “zeker als ze op de flank spelen. Dribbelen mag van mij, maar dan in de box. Als iemand anders beter geplaatst staat, moet je de bal afgeven. Mij maakt het niet uit of je scoort of de laatste pass geeft. Ik wilde Ibrahima graag houden omdat ik denk dat zijn waarde met betere statistieken nog meer de hoogte in was gegaan. Voor een club als Zulte Waregem is dat belangrijk. De goal die hij op de voet heeft tegen Galatasaray: dat zijn net de dingen waaraan ik graag nog met hem had gewerkt.”

Onder de prijs

Anderlecht betaalt 1,6 miljoen euro (in vier schijven) voor Conte. Daar komt telkens 200.000 euro bij voor de eerste twee landstitels die het wint de volgende vier seizoenen, ongeacht het aantal wedstrijden dat Conte zal hebben gespeeld. Als het meezit, zal Zulte Waregem dus 2 miljoen euro aan zijn Guineeër hebben verdiend. Te weinig, vindt Dury: “Zijn prestatie tegen Galatasaray heeft me gelijk gegeven: zijn waarde ligt veel hoger. Hoger zelfs dan de 3 miljoen die we aanvankelijk vroegen. Dát is mijn grote ontgoocheling: dat een club als Anderlecht geen correcte prijs betaalt opdat ook een club als Zulte Waregem zich verder kan ontwikkelen. Nu doe je elkaar dood. In plaats van te onderhandelen van club tot club worden er makelaars tussen gestoken, waardoor het plots hard tegen onzacht gaat. Waarom kan dat niet anders?”

Dury verwijst zonder hem te noemen naar Mogi Bayat, die door Anderlecht in het dossier wordt geschoven. Bayat krijgt van Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck wel het Brusselse bod op papier dat hij Conte’s makelaar Patrick De Koster alleen mondeling heeft toegezegd. Van die laatste weet Van Holsbeeck dat Conte per se hogerop wil en dat ook kenbaar heeft gemaakt in enkele geanimeerde gesprekken met Dury. Met de transfer van Sven Kums naar AA Gent eind juni heeft Bayat het pad geëffend. Zulte Waregem is bereid Kums te laten vertrekken als Gent zijn vijftig procent op Conte laat vallen. Bayat zorgt ervoor dat Gent instemt, waardoor Zulte Waregem bij een eventueel vertrek van Conte het hele transferbedrag voor zichzelf opstrijkt. Toch duurt het nog tot twee maanden na de transfer van Kums eer Conte van Anderlecht is.

Herman Van Holsbeeck: “Conte had mandaten lopen bij verschillende makelaars. Eerst bij Bayat, dan bij De Koster, waardoor je een gevecht kreeg tussen die mensen. Het probleem was dat wij niet bereid waren 3 miljoen te betalen. Bovendien was door de komst van StevenDefour ons transferbudget bijna op. Mogi beloofde me dat hij ervoor zou zorgen dat Conte kwam tegen de prijs die wij wilden betalen. ‘Ik ken de situatie van Zulte Waregem,’ zei hij, ‘zij moeten verkopen.’ De laatste week is alles in een stroomversnelling geraakt. Willy Naessens verklaarde zich ’s nachts op een A4’tje akkoord met de transfersom en de volgende dag was alles in orde. Hebben wij dan een fout gemaakt? Vervolgens heb ik beide makelaars bij mij geroepen en hen elk met hun commissie tevredengesteld.”

Dollen met tegenstander

Conte is het type salonvoetballer van wie het weinig twijfel lijdt dat het Vanden Stockstadion hem in de armen zal sluiten. Scoren doet hij weinig, assists geven iets vaker en spektakel brengen zeker. Tegen gesloten verdedigingen kan hij iets forceren. Bovendien kent hij na vijf jaar in België de competitie en het leven hier. Met zijn 23 jaar behoort hij tot de ‘oudere’ spelers in het jonge paars-witte team. “Ik ben honderd procent zeker dat hij zich bij Anderlecht staande zal houden”, zegt Dury. “Hij zal BesnikHasi en het team heel veel diensten bewijzen. Ibrahima is qua positiespel en passing tot de beteren gaan behoren in België. Hij is balvast, zeer snel, technisch vaardig en hij beheerst zijn omgeving als hij de bal aanneemt. Bovendien is hij zeer pezig en nooit geblesseerd, hij kan lopen tot morgenvroeg.”

Zelf zag Conte zich als de opvolger van Thorgan Hazard bij Zulte Waregem. Dury vindt de rechterflank zijn beste positie. “We hebben daarover gediscussieerd. Om op de tien te spelen moet hij beslissender zijn. Hij kán het en hij zal er niet ontgoochelen, maar hij zal niet op doel trappen zoals Dennis Praet deed tegen Galatasaray. Ibrahima is op zijn best als hij kan dollen met de tegenstander. Op links spelen kan hij ook, maar dan heeft hij de neiging om naar binnen te komen en dan verliest hij een belangrijke kwaliteit: zijn snelheid in de combinatie.”

Goede bank belangrijk

Op de Brusselse rechterflank komt Conte in concurrentie met Andy Najar, nog zo’n uitblinker tegen Galatasaray. Van Holsbeeck: “Dat is een probleem voor de trainer. Gezien het grote aantal wedstrijden is het belangrijk dat we een goede bank hebben ook. Toen Conte destijds naar België kwam, was dat met Fabio Baglio (de makelaar van Dieumerci Mbokani, nvdr). Die sprak ons toen al over hem. We zagen iemand met potentieel, maar die nu eens goed speelde en dan weer een hele tijd niet. Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Toen Massimo Bruno wegging en daarna ook Guillaume Gillet, waren we onze hele rechterflank kwijt. Toen we de naam van Conte lieten vallen, was Besnikmeteen warm. Hij is polyvalent en kan een meerwaarde betekenen zowel op rechts als op links. Het is aan Besnik nu om de juiste keuzes te maken.”

DOOR JAN HAUSPIE – BEELDEN: BELGAIMAGE

“Mogi zei me: ik ken de situatie van Zulte Waregem, zij moeten verkopen.” Herman Van Holsbeeck

“Conte zal niet op doel trappen zoals Praet tegen Galatasaray. Hij is op zijn best als hij kan dollen met de tegenstander.” Francky Dury

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content