Werner Deraeve (hoofd scouting bij Anderlecht)

“Wij hebben Dieumerci Mbokani eigenlijk niet ontdekt, hij is ons aangeboden. In 2006 hadden we een scout op de Afrika Cup omdat de Congolees Trésor Mputu ons was getipt. We wilden hem uitnodigen voor een test toen zijn clubvoorzitter, Moïse Katumbi, ons zei: ‘Neem deze ook mee, door een blessure was hij niet op de Africa Cup, maar hij is nóg beter.’ Dat was Mbokani.

“Ze zijn hier samen een maand op proef geweest en dan teruggekeerd naar Congo. Toen zijn de problemen ontstaan. Mbokani speelde bij Mazembe in Lubumbashi, maar zijn club van herkomst was in Kinshasa. De voorzitter daar had hem al halvelings aan Straatsburg verkocht. Ik heb direct het vliegtuig genomen en heb hem … tja, hoe moet ik dat zeggen … gekidnapt. Het was het weekend van de woelig verlopen verkiezingen in Congo. Dat maakte het er niet eenvoudiger op. Samen met zijn vader heb ik hem bij mij op hotel genomen.

“Mbokani wilde niet naar Straatsburg. Hij had wel een papier getekend, maar wat precies wist hij niet. Hij was bang dat men zijn familie iets zou aandoen. Ik zei hem: ‘Jij mag niet weg, alles komt in orde.’ Om zes uur maandagochtend belde Moïse mij op. ‘Ze gaan hem komen halen’, zei hij. ‘Jullie hebben een halfuur om naar Lubumbashi te vertrekken. Wij zorgen voor een vliegtuig.’ We hebben Mbokani wakker gemaakt en zijn direct naar het vliegveld gereden. Daar stond een vliegtuig van de broer van de Congolese president Kabila klaar. Een enorm toestel, alleen voor ons. We hebben twee dagen bij Moïse verbleven en zijn dan via Johannesburg naar België gevlogen.

“We namen hem voor een jaar met optie op aankoop. Anderlecht heeft die optie nooit gelicht. Waarom niet? Mbokani was geen Vercauteren-man, hij is een beetje een ingewikkelde jongen. Bij Frankie moet je braaf zijn en stil in een hoekje zitten, anders maak je geen kans. Wij hebben altijd aangedrongen om hem te houden, maar de technische staf wilde hem niet meer zien. Hij kwam al eens te laat op een training, zie je. Niet omdat het een moeilijke jongen was, want dat was hij niet, maar gewoon uit verstrooidheid.

“De directie heeft dan beslist: als zij hem niet opstellen, waarom zouden we hem dan houden? Hij was ongelukkig omdat hij niet speelde en als hij écht ongelukkig is, veegt hij overal zijn botten aan. Hij wilde alleen maar voelen dat er in hem werd geloofd. Op het eind speelde hij wel, maar toen zat hij met zijn hoofd al ergens anders.

“Natuurlijk heeft iedereen spijt nu. Wij hebben altijd in hem geloofd. Mbokani kan alles. En we zaten niet dik in de spitsen. Wat moet je dan meer hebben?”

Ariël Jacobs (huidige trainer van Anderlecht)

Herman Van Holsbeeck neemt het zichzelf nog altijd kwalijk dat hij Frankie toen niet heeft overruled. ‘Herman,’ zei ik hem na Standard-Liverpool, ‘wij zoeken een spits en daar loopt er een met alle kwaliteiten die wij nodig hebben.’ Als buitenstaander stel ik dat maar vast. Stevig op zijn benen, duelkracht, sterk kopspel, balvast, snel, doelgericht, scorend vermogen. Ik vond hem een heel hoog niveau halen tegen Liverpool.

“Naar ik hoor maakte hij zich hier onuitstaanbaar in de groep. Hij lapte alle regels aan zijn laars. Bij Standard kenden ze dezelfde problemen, maar het is bekend dat daar altijd wat meer heeft gemogen dan op Anderlecht. Ik denk dat Mbokani een jongen is die heel vlug een nieuwe uitdaging nodig heeft. Bij MéméTchité voelde ik dat ook. Toen die vertrok, was het hoog tijd.”

Frank Vercauteren (zijn voormalige trainer bij Anderlecht)

“Als anderen de verantwoordelijkheid op Vercauteren duwen, dan trekken ze eengevel op. Maar ik ben er niet om mensen te confronteren met de waarheid. Ik wil, kan en mag hier niet over praten.”

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier