Na Stefano Okaka vorig jaar haalde Anderlecht opnieuw een speler uit de Serie A weg van onder de neus van andere Italiaanse clubs.

Een Fransman van 29, centrale verdediger. Sebastian De Maio, afkomstig van Genoa, tekende een contract voor vier jaar bij paars-wit. Kostprijs: 3,3 miljoen euro plus eventuele bonussen. Knap werk van Herman Van Holsbeeck, want De Maio stond ook op de radar van Lazio, Napoli, Milan en Fiorentina. Vooral tijdens de vorige wintermercato leek een transfer nakend, zegt zijn manager Diego Tavano. ‘Milan wilde hem graag, na het uitvallen van de Braziliaan Alex, maar diens blessure viel uiteindelijk meer mee dan gevreesd. Ook met Fiorentina werd onderhandeld, maar er kwam geen financieel akkoord.’ Uiteindelijk gaf Genoavoorzitter EnricoPreziosi hem dan maar een jaar extra contract (tot 2020). Daarmee leek een verlengd verblijf bij de oudste kampioen van Italië een uitgemaakte zaak. Tenminste: bij de speler zelf, bij de club blijkbaar minder. Dat mag niet verbazen. Genoa heeft al jaren de reputatie een koopmanshuis te zijn, waar spelers te gelde gemaakt worden zodra hun waarde stijgt. Ook nu weer waren er geruchten over de interesse van andere Italiaanse eersteklassers, tot Anderlecht iedereen koud pakte. ‘Anderlecht had zich al eens geïnteresseerd getoond een paar mercato’s geleden’, zegt Tavano. ‘Daarom werden de onderhandelingen zo snel afgerond dat geen enkele andere club nog de kans kreeg om zich in het dossier te mengen.’

Anderlecht slaagde er zelfs in om de vraagprijs van Genoa, dat zes miljoen wilde, te halveren. Dat Genoa dringend geld nodig heeft, hielp, net als het feit dat De Maio de zekerheid heeft om zich in de kijker te spelen met Europees voetbal (CL of EL). Ook een goeie vriend raadde hem Anderlecht aan. Dat is Brusselaar Omar El Kaddouri,met wie De Maio nog samen voetbalde bij tweedeklasser Brescia. El Kaddouri kreeg zelf een deel van zijn jeugdopleiding bij Anderlecht en wacht nu bij Napoli op interesse van andere clubs. Tavano bracht De Maio ook in contact met Stefano Okaka die zeer tevreden is bij Anderlecht (ook al staat de club niet afkerig tegen een lucratieve verkoop). Tavano: ‘Herman Van Holsbeeck heeft begrepen dat de Italiaanse competitie in aanzien verminderd is, waardoor het nu makkelijker is om er spelers te halen.’ Voor de transfer werd afgesloten werd ook de mening gevraagd van de nieuwe trainer René Weiler.’We kenden hem niet’, zegt Tavano. ‘Hij leek me een rustig type, maar wel iemand die goed weet wat hij wil.’ Of de komst van De Maio aanleiding kan zijn voor een vertrek van Olivier Deschacht of Kara Mbodj is nog niet duidelijk. Naast de Italiaanse eersteklassers en paars-wit was nog een aantal buitenlandse clubs geïnteresseerd in de speler die uiteindelijk voor Anderlecht koos: Norwich, Olympiacos en Olympique Marseille.

DOOR VALENTIN PAULUZZI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier