De NBA-play-offs zijn al een tijdje bezig, zonder de New Orleans Pelicans en Anthony Davis. Dat kan de jonge supervedette liefst 20 miljoen euro kosten.

Flashback naar eind februari: Anthony Davis scoort tegen Detroit 59 punten en pakt 20 rebounds, pas de tweede keer in de laatste 40 jaar, naast Shaquille O’Neal, dat iemand zulke cijfers laat noteren. The Brow (zijn bijnaam vanwege zijn doorlopende wenkbrauwen, waar hij zelfs een patent op heeft genomen) toonde zo nog eens wat velen al lang voorspellen: dat hij in de toekomst de meest dominante allroundspeler van de NBA kan/zal worden.

Dat was de 2m08 grote forward vórig seizoen eigenlijk al, toen hij, in zijn pas derde jaar, zelfs het elfde beste individuele NBA-seizoen ooit afwerkte. Hij werd dan ook beloond met een plaats in het All NBA First Team (de beste vijf spelers, verdeeld over de vijf spelposities), en niet toevallig zetten alle NBA-managers Davis met stip op nummer een toen hen gevraagd werd op welke speler ze hun franchise zouden willen bouwen.

Tijdens de afgelopen reguliere competitie deed de 23-jarige Amerikaan bijna even goed als vorig jaar, maar toch werd het een rampcampagne. Door een blessuregolf kwamen zijn Pelicans immers nooit in aanmerking voor de play-offs. The Brow besliste daarom de laatste 14 matchen te skippen en zich te laten opereren aan knie en schouder, waardoor hij allicht de Olympische Spelen zal missen.

Als gevolg van dat sportieve en fysieke leed, bestaat de kans dat Davis ook op financieel vlak (veel) pijn zal voelen. Vorige zomer tekende hij immers voor vijf jaar bij in New Orleans, een verbintenis die ingaat vanaf vólgend seizoen (2016/17). Waarde: liefst 128 miljoen euro, het dikste contract ooit in de NBA. Normaal gezien is zo’n max contract alleen weggelegd voor spelers met meer dan zeven jaar NBA-ervaring. Die kunnen tot 30 procent van het salarisplafond per club opstrijken (volgend seizoen ongeveer 78,5 miljoen euro). Voor jonge spelers, zoals Davis, is dat echter 25 procent. Tenzij de ‘Derrick Rose-rule’ toegepast wordt: voor iemand die óf al twee keer startte in het All-Star Game, óf al tweemaal geselecteerd werd voor een All-NBA Team, óf een keer verkozen werd tot MVP.

Het slechte nieuws voor Davis: dit jaar kreeg hij, in tegenstelling tot 2015, te weinig stemmen van NBA-fans voor een stek in de basisvijf van het All-Star Game. En mogelijk wordt hij ook niet verkozen als lid van een van de drie All-NBA Teams. (de uitslag was bij de deadline van dit magazine nog niet bekend) In de laatste zes jaar werd, op 90 spelers, immers slechts vier keer iemand geselecteerd uit een team dat zich níét voor de play-offs had geplaatst, zoals Davis nu met de Pelicans. Bovendien krijgt hij grote concurrentie van andere forwards als LeBron James, Draymond Green, LaMarcus Aldrigde, Kawhi Leonard, Kevin Durant, Paul Millsap en Paul George, die wel nog actief zijn/waren in de nacompetitie.

Valt Davis naast een van de drie All-NBA Teams, dan zal hem dat liefst 20 miljoen euro kosten (wegens slechts 25 en geen 30 procent van de salary cap). Er werd al lachend geopperd dat hij de 130-koppige jury, bestaande uit journalisten, beter elk een SUV-auto zou kopen. Prijs: slechts 2,5 miljoen euro, 17,5 miljoen minder dan het verlies dat hij zou lijden als ze hem niet kiezen…

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content