Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Eden Hazard. Drie namen die de tweede periode van José Mourinho bij Chelsea overschaduwden.

José Mourinho (52) doet niet aan monumentenzorg: in Madrid zette hij clubicoon Iker Casillas zonder al te veel uitleg naast de ploeg, bij Chelsea deed hij deze zomer hetzelfde met uithangbord John Terry. Hij vernederde zijn captain door hem eind augustus in de topper tegen Manchester City (3-0-verlies) tijdens de rust te wisselen. Nadien zou Terry – die vorig seizoen geen enkele minuut miste – meer dan hem lief was op de bank belanden.

Zowel bij Real Madrid als bij Chelsea blijkt het derde jaar er te veel aan. Het businessmodel van de Portugese strateeg is er één dat enkel werkt op de korte termijn. Met een mix van intelligente analyses en charismatisch leiderschap weet hij aanvankelijk een groep te begeesteren, maar zijn cynisme en voortdurende hang naar aandacht werken na verloop van tijd stevig op de heupen. Gaandeweg verliest hij zo medestanders, vooral de ‘brave’ jongens hebben daar snel genoeg van. Het is geen toeval dat de grootste fans van Mourinho de ‘bad boys’ waren: Zlatan Ibrahimovic, Marco Materazzi, Wesley Sneijder, John Terry.

Eden Hazard staat daar met zijn opgeruimde en speelse karakter lijnrecht tegenover. Hij en Mourinho hadden een haat-liefdeverhouding. De trainer waardeerde de loyaliteit en de authenticiteit van de Rode Duivel, maar ergerde zich aan diens gebrek aan winnaarsmentaliteit. Omgekeerd besefte Hazard dat Mourinho het beste met hem voorhad – Speler van het Jaar in de Premier League word je niet zonder de steun van je coach – maar ergerde zich stiekem aan de mindgames die The Special One uitvocht. Met tegenstanders, journalisten en uiteindelijk ook de eigen spelers. Door in de clinch te gaan met zijn (geliefde) medische staf en na de nederlaag tegen Leicester City het woord ‘verraad’ in de mond te nemen, zette hij Chelseabaas Roman Abramovitsj aan het denken – technisch directeur Michael Emenalo was sowieso al geen fan.

De vraag is of Mourinho na twee chaotisch geëindigde ervaringen bij Real en Chelsea het geweer van schouder zal veranderen bij een volgende uitdaging? Kan en wil hij zichzelf heruitvinden? Bovendien heet de Portugese coach een verkwister van jong talent te zijn. Hij werkt bijna uitsluitend met gevestigde waarden. Daarbij vallen steevast twee namen: Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. De Belgische paradepaardjes kregen onder Mou nooit een volwaardige kans en werden zonder veel tegenwerking verkocht. De Bruyne speelt nu als aankoop van tachtig miljoen euro de pannen van het dak bij titelkandidaat Manchester City en Lukaku geldt, zeker dit seizoen, als een van de topspitsen in de Premier League. Neen, Mourinho zal eens stevig vloeken als hij terugdenkt aan zijn ervaringen met ‘de Belgians’.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier