Door de transfer van Dennis Praet naar Sampdoria is Nicolas Lombaerts plots 3 miljoen euro goedkoper geworden. Wie hapt toe: Anderlecht, of toch Club Brugge?

Geen Dennis Praet afgelopen zondag tegen Eupen: hij zat in Italië, waar hij deze week normaal een vierjarig contract tekent bij Sampdoria Genoa tegen een jaarloon van zowat 1,4 miljoen euro. De Serie A-club betaalt zowat 8 miljoen euro voor de 22-jarige aanvallende middenvelder, het bodembedrag dat Anderlecht op zijn rekening gestort wilde zien. Praets voorkeur ging nochtans uit naar FC Sevilla, waarmee Anderlecht enkele weken geleden in Portugal rond de tafel zat, maar de Spaanse Europa Leaguewinnaar wilde voor een speler met een aflopend contract niet op tafel leggen wat de Brusselse onderhandelaars vroegen. Zelfs een percentage op een latere doorverkoop kon Anderlecht niet vermurwen. Sevilla wilde daarop wachten tot Praet transfervrij was volgende zomer, maar de speler zelf was helemaal klaar met Anderlecht en wilde per se nú weg. Ook al omdat hij niet gratis wilde vertrekken, uit respect voor de club waarvoor hij vijf jaar voetbalde.

Zo werd het Sampdoria, zij het pas nadat de vader van Praet eerst afstand deed van zijn met Anderlecht contractueel vastgelegde 20 procent op het transferbedrag. Anderlecht zit naar verluidt niet om geld verlegen, dus Praet moest niet koste wat het kost weg. Acht miljoen netto bleef de Brusselse eis, wat betekende dat geïnteresseerde clubs tussen de 9 en 10 miljoen euro op tafel moesten leggen om ook aan het percentage van vader Praet te voldoen. Voor FC Sevilla was dat een no go: in Spanje geen ‘Engelse toestanden’, luidde het. Bij Sampdoria wilde de extravagante voorzitter Massimo Ferrero, een filmproducent, wel ver gaan. Door de bemiddeling door sportmakelaar Rudi Vandenput, de tegemoetkoming van de familie Praet en de financiële regeling die ze hierover trof met Sampdoria, raakte de transfer ontmijnd en kreeg Anderlecht wat het netto wilde, al doken er maandag nog complicaties op toen operationeel manager Jo Van Biesbroeck namens Anderlecht bankgaranties eiste en de Italianen daar niet onmiddellijk aan konden voldoen.

Door de transfer van Praet trad vervolgens een mechanisme in werking waardoor Nicolas Lombaerts op weg leek naar Brussel. De linksvoetige verdediger, wiens vrouw zwanger is van hun eerste kind, moet en wil weg bij Zenit Sint-Petersburg en is een terugkeer naar België niet ongenegen. Officieel plakt er een transferprijs van 4,5 miljoen euro op zijn hoofd, maar door tussenkomst van Vandenput en diens zakenpartner Alessandro Ruggeri zou hij slechts 1,5 miljoen moeten kosten. Ruggeri is sportief adviseur bij Sampdoria, waar hij vorig seizoen graag Paulo Sousa als coach had binnengehaald. De Portugees ging uiteindelijk naar Fiorentina, dat vervolgens een tijdlang interesse toonde in Praet (wat voor een stuk de interesse van Sampdoria nu verklaart). Deze zomer onderhandelde Ruggeri namens Sousa met Zenit, maar dat ging met Mircea Lucescu in zee.

In het kader van die gesprekken tussen Ruggeri en Zenit werd bedongen dat Lombaerts 3 miljoen euro minder moest kosten dan de officiële prijs. Na het gelijkspel van zondag in Eupen is duidelijk dat versterking centraal achterin een prioriteit is voor Anderlecht, maar in Brussel is er nog twijfel over de 31-jarige Lombaerts. Eerder deze zomer legde Zenit nog een bod van 1,5 miljoen euro van Club Brugge naast zich neer. Mogelijk biedt de landskampioen, waar men ernstig rekening houdt met een vertrek van Björn Engels, een uitweg voor de Rode Duivel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier