Het afgelopen seizoen liep bij Standard zo ongeveer alles fout wat er fout kan lopen. Luciano D’Onofrio deed wat hij dacht dat er van hem werd verwacht en verving Laszlo Bölöni – die zich in zijn tweede seizoen geen al te gemotiveerde coach meer toonde – door de tandem Dominique D’Onofrio en Jean-François de Sart. Zowel doorstoten in de Europa League als play-off 1 bereiken was nog mogelijk op dat moment. Maar te veel persoonlijke ambitie, te weinig samenhang in het team en het einde van een generatie maakten dat het trainersduo hetzelfde lot beschoren was als Bölöni. Luciano D’Onofrio besliste dat het tijd was om de serene De Sart weg te ‘promoveren’ – De Sart is vanaf volgend seizoen hoofd van het jeugdopleidingscentrum – en hem te vervangen door de charismatische Sérgio Conceição. Het komende seizoen is zo mogelijk nog crucialer dan het seizoen 2009/10. Het zal niet het seizoen worden van de Europese successen, maar wel dat van de nieuwe start. De vraag is of de injectie van nieuwe spelers de honger naar succes weer heeft aangewakkerd op Sclessin.

ï VERDEDIGING

De Luikenaars zijn het vertrek van Oguchi Onyewu nooit te boven gekomen. Het verdedigende compartiment is sindsdien dan ook altijd het zorgenkind bij uitstek gebleken. Het vertrek van de Amerikaan verzwakte de Rouches vooral in de lucht en daar kon zelfs een bijwijlen fenomenaal keepende Sinan Bolat niets aan veranderen. Hans Galjé werd aangetrokken als vervanger van keeperstrainer Jean-François Lecomte. Zijn taak zal er vooral in bestaan om de doelmannen weer vertrouwen te laten opdoen. Standard probeerde de verdediging vorige winter al te versterken door Sébastien Pocognoli aan te trekken. De verloren zoon moest de leider worden van het verjongde elftal. Eliaquim Mangala zou maar wat graag in het hart van de defensie spelen. Met naast hem ofwel Ramos of Felipe. Of misschien zelfs nieuwkomer Laurent Ciman, want het ziet ernaar uit dat rechtsback Opare alles in huis heeft om Marcos te doen vergeten.

ï MIDDENVELD

Het uur van de waarheid is aangebroken voor Steven Defour en Axel Witsel. Het voorbije seizoen deed hun afwezigheid de motor haperen. De machine moet weer in gang gezet worden en daarvoor hebben Witsel en Defour ondertussen wel genoeg ervaring. Als ze daarin slagen, volgt de interesse van de buitenlandse teams vanzelf. Ook al kunnen ze zich dit seizoen niet op de Europese scène tonen. Defour zal vroeg of laat hoger moeten gaan spelen. Van Mehdi Carcela wordt heel wat verwacht en ook Koen Daerden mag gerust wat meer brengen dan hij tot nu toe al gedaan heeft.

ï AANVAL

Het is voor Standard vooral afwachten of ze het vertrek van sterkhouders Igor De Camargo en Milan Jovanovic kunnen opvangen. Vraag is ook hoe lang het zal duren vooraleer nieuwkomer Emad Meteb zich helemaal thuis zal voelen in Luik. Al zou het zo maar even kunnen dat de vorig seizoen indrukwekkend presterende Christian Benteke het gewicht van de aanval helemaal alleen voor zijn rekening zal nemen.

ï CONCLUSIE

De technische staf weet nu al dat ze zich niet aan een rustig seizoen moeten verwachten. D’Onofrio en Conceição zullen ervoor moeten zorgen dat de mayonaise pakt. En liefst zo snel mogelijk, want zo veel krediet zal Standard niet meer krijgen van de Luikse supporters.

DOOR PIERRE BILIC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier