Administratief moest begin deze week nog een en ander worden afgehandeld, maar Lokeren ging er afgelopen weekend van uit dat João Carlos naar KRC Genk ging en werd vervangen door de Israëliër Avi Strul van Maccabi Netanya.

João Carlos, Braziliaan, wordt beschouwd als een van de, zoniet de beste centrale verdediger in onze competitie. Georges Leekens: “Hij puilt uit van techniek, présence, gestalte, inzicht én hij speelde een belangrijke rol in de groep. Spelers durfden de bal naar hem spelen. Hij tackelde ook zelden. Verdedigen was bij hem een kunst en hij nam wel eens risico, maar een talentrijke voetballer neemt nu eenmaal initiatief.”

Reuven Atar, zijn trainer bij Maccabi Netanya, omschrijft Avi Strul, de rechter centrale verdediger uit zijn ploeg, als “rustig aan de bal, goed in de lucht, iemand die het spel begrijpt en voetballen makkelijk laat lijken”.

Netanya eindigde tweede in de competitie en had de op één na minst gepasseerde verdediging. Derde doelman van Israël, links en rechts achterin internationals, centraal naast Strul een Costa Ricaan met honderd interlands en twee WK’s, gnuift Atar. Strul zelf was vier keer international, werd kampioen, won de beker en speelde Champions League. Maar de vraag hoe goed Strul zal presteren zonder die andere internationale klasse om hem heen, laat de trainer wel aan zich voorbijgaan.

Georges Leekens zag hem op dvd. “Hij is ook geen twintig meer, hij is soberder en met minder risico dan Carlos, maar er is potentie aanwezig”, zegt Leekens. “Hij had bij zijn club gemakkelijk kunnen bijtekenen, maar hij wil carrière maken. Alleen, een speler als Carlos ga je niet vervangen door één man. Je moet de totaliteit van het elftal veranderen. Boussoufa, Degryse of Carlos vervangen, dat is een moordpoging. Als je geen pressing naar voren kunt ontwikkelen, doe je niet meer mee. Wil je uit de problemen blijven, moet je druk naar voren kunnen zetten, infiltreren zonder bal. Volgend seizoen moet iedereen hier kunnen scoren. Door de krater die een speler als Carlos slaat, moeten we op verschillende posities sterker staan, ook op het middenveld en vooraan, om de druk voor de verdediging op te vangen. We hebben bijvoorbeeld maar twee – met een jonge belofte erbij drie – linksvoetigen in de kern. Er waren Argentijnse pistes die goed waren, maar dat dat niet doorging, heeft met financiën te maken. Ik heb ginder vorige week goeie voetballers gezien – zeker vijf of zes die in België bij de top behoren – maar toppers kunnen wij niet halen, anders lieten we Carlos niet vertrekken. Volgend jaar moeten we qua scouting Argentinië meer accentueren als je ziet wat Losada en Colman in België deden. Argentinië is een gebied dat we in kaart moeten brengen. Andere clubs deden het al, wij moeten daar nu ook de tweede keuze met potentie zoeken.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier