Geen week gaat er tegenwoordig voorbij of de scheidsrechters worden verwenst en ver-ketterd. Vooral voor trainers zijn ze de favoriete zondebokken. In de kritiek op de arbiters is de grens van het fatsoen al lang overschreden. Hein Vanhaezebrouck, de trainer van KV Kortrijk, zette op de site van zijn club acht cruciale fouten van scheidsrechters in negen matchen. Niemand binnen de vereniging die zich de vraag stelde of dat wel kon.

Het is alsof er absoluut geen normen meer bestaan als het over scheidsrechters gaat. Afgelopen vrijdag zag je tijdens de wedstrijd tussen KV Kortrijk en Standard dat vele arbitrale beslissingen werden gecontesteerd en dat arbiters werden uitgescholden voor amateur. Mensen reageren op wat ze horen, zien en lezen. Zo moeten scheidsrechters functioneren in een steeds grimmiger en giftiger klimaat. Je vraagt je af hoelang ze dat nog slikken.

Bij AA Gent sloegen de stoppen vorige week na de bekeruitschakeling op RC Genk pas goed door. Michel Preud’homme bediende zich in verband met het arbitrale optreden van platte taal. Als voorbeeld voor de jeugd kan dat tellen. Maar Preud’homme, die een paar dagen eerder ook al in de clinch ging met de arbiter, heeft zich bij nederlagen nog maar zelden een man van niveau getoond. Zelfbeheersing is niet aan hem besteed. Terwijl mensen met een voorbeeldfunctie drie keer moeten nadenken voor ze iets zeggen. In Amerika werd Michael Phelps meteen geschorst nadat hij het gebruik van marihuana toegaf. Juist omwille van die voorbeeldfunctie.

Ivan De Witte maakte het één dag na de uitschakeling pas goed bont. De voorzitter van AA Gent praat graag over deontologie en ethiek, maar na de match op RC Genk donderde hij op een pijnlijke manier van zijn voetstuk. De Witte noemde Jérôme Efong Nzolo incompetent en sprak over vervalsing van de bekercompetitie. Dat is zorgwekkend voor een intelligente man die aanzien wordt als een van onze betere bestuurders. En het is ongezien en ongehoord dat de voorzitter van de Profliga, die zich te allen tijde onafhankelijk moet opstellen, dat soort verdachtmakingen in de mond neemt.

Welk belang kan Nzolo er nu bij hebben of RC Genk dan wel AA Gent naar de halve finale van de beker gaat? De Gentse voorzitter mag zich gelukkig prijzen dat de in zijn integriteit zwaar gekwetste Nzolo geen gerechtelijke stappen onderneemt. De Witte haastte zich afgelopen vrijdag wel om zich te verontschuldigen, maar dat was het minste wat hij kon doen. Intussen was het kwaad geschied. En rijst de vraag hoe je van de supporters van AA Gent moet verlangen dat ze zich gedragen als de voorzitter bij een discutabele nederlaag zelf een ongeleid projectiel blijkt te zijn.

Het was niet de eerste keer dat De Witte uit de bocht ging. Eerder zei hij voor een bekerwedstrijd tegen Club Brugge dat hij Frank De Bleeckere in het oog zou houden en verwees daarbij naar de internationale connecties van Michel D’Hooghe.

In Engeland zou dat soort reacties niet zonder gevolgen blijven. In Italië werden voorzitters die op een gegeven moment de scheidsrechters op de korrel namen op de vingers getikt. Vechtpartijen en botsingen tussen supporters werden daar zelfs toegeschreven aan de te provocatieve en opruiende taal.

Natuurlijk is er dit seizoen al geregeld aanleiding geweest om beslissingen van scheidsrechters te bekritiseren. Er is al vaker gesproken over professionalisme, hervormingen en het gebruik van videobeelden. Maar dat is een totaal andere discussie dan dat je de correctheid van arbiters in twijfel trekt.

Van scheidsrechters mag worden aangenomen dat ze hun beslissingen in eer en geweten nemen. Ook Jérôme Nzolo, twee keer uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar. Het is ronduit beschamend dat die eer wordt aangetast. En dat sommigen nu alles proberen weg te vegen onder de noemer van emotie en grote belangen. In de Champions League gaat het om nog veel meer geld. Daar is er niemand die zich zo laat gaan. S

door JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier