De algemeen directeur van Standard houdt van zijn club.

Op de vooravond van de wedstrijd tegen Hamburg verdedigt hij zijn club met vuur, zoals het een echte advocaat betaamt.

Als hij zou willen, zou Pierre François een kikker kunnen overtuigen dat hij groter is dan een rund. De algemeen directeur van Standard verdedigt zijn club met verve op alle domeinen. Voor de terugwedstrijd van Standard tegen Hamburg komt hij voor Sport/Voetbalmagazine terug op de voorbije maanden van de Rouches, die donderdag de poorten naar de halve finale van de Europa League proberen open te deuken.

Standard in play-off 2 …

Pierre François: “Dat hadden we natuurlijk niet verwacht. Het puntenverschil met onze klassieke rivalen Anderlecht en Brugge is zo groot dat de omstandigheden alleen niet alles kunnen verklaren.”

30 punten op Anderlecht. Kan uw club zich zo’n verschil veroorloven?

“De trainer ontslaan – een beslissing die bij Luciano D’Onofrio berust – is niet gebruikelijk bij Standard. Maar het puntenverschil was nu eenmaal een feit en we meenden dat er meer aan de hand was dan enkel een niet gefloten strafschop of een blessure …”

Betreurt u dat de beslissing om Bölöni weg te sturen niet eerder is genomen?

“Het is moeilijk om de geschiedenis te herschrijven. Sommigen menen dat onze wegen te laat uit elkaar zijn gegaan, maar veel analisten beweerden kort voor het vertrek van Lazslo Bölöni nog dat het probleem niet bij de trainer lag, maar bij het transferbeleid.”

Los van de visies van de analisten, betreurt u persoonlijk dat die beslissing niet eerder werd genomen?

“Ik kan enkel antwoorden dat het verschil in geestdrift, de discipline in de groep en de manier van spelen sinds de trainerswissel argumenten lijken te zijn om te zeggen dat het dom was dat we het niet eerder hebben gedaan. Maar analyses achteraf zijn altijd delicaat.”

Vernieuwing nodig

Met deze plaats in de play-off 2 is Standard de risee van het Belgisch voetbal geworden. Is dit een nieuwe harde slag voor het imago van de club?

“Sommigen hebben gezegd dat je geen grote club wordt omdat je twee titels op rij pakt. Ik denk dat Standard een grote club is. Het is niet omdat je een seizoen mist dat dat verandert. Als we uitgelachen worden vanwege de teleurstellende resultaten op nationaal niveau, dan wordt dat toch gecompenseerd door ons versterkte imago op internationaal niveau. Vergeet niet dat Standard sinds de match tegen Liverpool niet gestopt is met schitteren, de 3-0 in Braga buiten beschouwing gelaten. Bij de loting voor de kwartfinales hebben Luciano D’Onofrio en ik de bedenking gemaakt dat er maar zestien clubs meer in de beide Europese competities samen zitten. Wij zijn, na de mooie campagnes van Brugge en Anderlecht, de laatste Belgische club die België een dertiende plaats op de UEFA-ranking kan bezorgen, wat de kampioen van 2011 een rechtstreekse toegang tot de poules van de Champions League verschaft. Daarmee bevestigen we ons als grote club, ondanks de sportieve tegenslag. Zoiets kan trouwens al eens voorvallen, maar het mag volgend jaar niet opnieuw gebeuren.”

Heeft uw politiek toch geen aanpassing nodig, wetende dat de ploeg aan het einde van een cyclus staat?

“Het einde van een cyclus … dat is zo’n term die in de mode is. Voorlopig hebben we ons proberen te beperken tot kleine ingrepen. Voldoende of niet, dat is aan u om te oordelen. Ik zeg dat Standard niet slecht heeft gekocht. We hebben twee centrale verdedigers met kwaliteit die het zullen bewijzen. Sébastien Pocognoli en Koen Daerden zijn twee kwaliteitsvolle Belgische spelers. Sommigen gaan ons verlaten, zoals Milan Jovanovic. Als Dieumerci Mbokani naar een grote Europese club kan, vertrekt hij ook deze zomer. Betekent dat dat Standard aan het einde van een cyclus is? Er zal vernieuwing nodig zijn – dat is zeker – en de moeilijkheid zal zijn om een evenwicht te behouden tussen blijvers en nieuwkomers. De cyclus zal beëindigd zijn voor sommige spelers, maar niet voor de ploeg als geheel.”

Een evenwicht dat er nu niet is …

“Het is niet gemakkelijk om spelers te vinden die identiek zijn aan degenen die vertrokken zijn. Als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd, dan weet je dat we niet safe zaten. Waar dat de vorige twee jaar goed uitpakte, keerde het zich nu tegen ons.”

Was het niet te voorzien dat zoiets zou kunnen gebeuren?

“Met ons budget van rond de 25 miljoen euro hebben we gedaan wat we konden. Gedurende twee jaar hadden we het beste rapport op het vlak van prijs-kwaliteit. Dit jaar sloeg dat tegen.”

In een recent interview met Luciano D’Onofrio heeft hij gezegd dat u Dominique D’Onofrio als nieuwe trainer naar voren hebt geschoven.

“Dat is waar, ik heb onmiddellijk Dominique voorgesteld. Maar wie beslist uiteindelijk? Luciano. Hij heeft mij gezegd: ‘Aangezien het mijn broer is en het idee van jou komt, oké.’ Het was riskant, maar vandaag kan hij op zijn cv zetten dat hij Salz- burg heeft uitgeschakeld. Wij zijn de enige ploeg die zijn beide matchen heeft gewonnen in de achtste finales. Dat is deels dankzij hem, niet? Ik begrijp dat de suppor-ters de naam van Michel Preud’homme roepen wanneer hij bij ons komt, maar die van Dominique hadden ze ook mogen scanderen bij de 1-0 tegen Panathinaikos. Sommigen hebben meer krediet dan anderen …”

Beste club ter wereld

Charleroi, uw grote vriend van de voorbije jaren, lijkt boos te zijn op u.

“Ik heb altijd gezegd dat Mogi Bayat een intelligente jongen is. We kwamen altijd goed overeen en dat is nog altijd zo, denk ik. Aan de basis van de toenadering tussen de twee clubs lag niet onze vriendschap, maar het feit dat ik een einde wou maken aan de gespannen relatie tussen onze supporters en die van Charleroi. Ik denk dat wij op dat gebied een verantwoordelijkheid hebben. Wat mij een beetje gechoqueerd heeft, is dat hij van alle voorzitters die van Anderlecht de eerlijkste vond. Dat is eigenlijk hetzelfde als zeggen dat de anderen dat niet zijn. Dat stoorde me, want wij zijn een van de clubs die het reglement respecteren. Wij zoeken niet naar achterpoortjes …”

U maakt een allusie op de regeling die Charleroi trof met de voetbalbond?

“Ik denk dat Bayat op dat moment niet het recht had zoiets te zeggen. Dat men ons dan eens zegt wanneer wij een of andere regel wilden overtreden, wanneer wij hebben voorgesteld die aan te passen aan onze noden of wanneer we een proces hebben aangespannen tegen de Profliga en de voetbalbond … Maar daarop kent u het antwoord al.”

Het feit dat Abbas Bayat olie op het vuur goot door te verklaren dat Standard zich gedroeg alsof het de beste club ter wereld is …

“… wil zeggen dat Mogi en Abbas Ba- yat op dezelfde lijn zitten. Als die laatste zegt dat we ons gedragen als de beste club ter wereld, is dat een compliment. Maar in de Liga zijn wij in de minderheid (één tegen vijftien) en de beste club ter wereld zou niet in de minderheid zijn als hij een goed voorstel doet.”

Men verwijt u zelfs een zekere arrogantie …

“Hoezo arrogantie? Wat is dat? Ik zie geen arrogantie. We hebben een hervorming van de groepsverzekering gevraagd, volgens ons in het belang van alle clubs. Veertien stemmen tegen, twee voor: Standard en Moeskroen. Iedereen tegen ons. Waar zit dan die arrogantie? Vorig jaar, toen we weigerden om bij een gelijk aantal punten het doelsaldo meteen (en dus niet pas dit jaar) te laten meetellen? Is dat arrogantie? Als wij twijfels uiten over de aanpassing van de kalender, is dat arrogantie? Is het arrogant om te zeggen dat we vorig jaar kampioen zijn geworden en dat we in termen van zichtbaarheid het nummer één zijn? De club die in 1984 in de touwen hing, heeft beetje bij beetje zijn niveau opgetild en is van 8000 naar 22.500 abonnees gegaan. Is dat arrogantie?

“Arrogantie, dat is zoals meneer Bayat zeggen dat er maar twee clubs zijn die werken aan de toekomst van het Belgisch voetbal: Anderlecht en Charleroi. Ik geloof dat er wel meer dan twee clubs daaraan werken en ik ben niet zeker dat als men er twee moet noemen, men er echt Charleroi bij moet vermelden. Men kleeft ons dit etiket van arrogantie op. Als arrogant zijn betekent dat je een mening hebt over een kwestie en die mening verdedigt, dan ben ik arrogant.”

Zwarte dag

Toen men jullie match tegen Charleroi naar zaterdag 27 maart had verplaatst, heeft u ook uw tanden laten zien. Zou u op dezelfde manier gereageerd hebben als Standard in play-off 1 had gespeeld?

“Vanzelfsprekend. Wij zeggen al lang dat er twee weken hadden moeten zijn tussen het einde van de reguliere competitie en de play-offs.

Maar de afgelastingen hebben het oorspronkelijke idee op zijn kop gezet.

“Hoewel ons veld er dankzij onze infrastructuur wél heel de winter goed bijlag, is het nog altijd Standard dat men heeft gestraft. We hadden gehoopt dat men ons in deze fase van de Europese competitie een toegeving zou doen en ons het weekend voor de kwartfinale vrij zou laten om ons voor te bereiden op die match en superfitte spelers te hebben. In Frankrijk heeft men Bordeaux wél een toegeving gedaan om de match tegen Olympiakos voor te bereiden.”

Jean-Marie Philips heeft gezegd dat u kinderachtig en gemeen bent. Bewijs eens dat u ook goedlachs kunt zijn.

“Weet u zeker dat Philips het niet over zichzelf had? Wij komen nochtans redelijk goed overeen. Ik hou er wel van om verbale plaagstoten te geven, maar dat is iets anders dan vuilbekkerij, he.”

Onlangs deed het Luikse gerecht in Porto een huiszoeking in het kader van een vooronderzoek naar Luciano D’Onofrio. Blijft u bij uw standpunt dat dat niets te maken heeft met Standard?

“De transfers waar het in dat vooronderzoek over gaat, hebben helemaal niets met Standard te maken. Dat het parket heel Europa rondreist, toont aan dat niet Standard wordt geviseerd, maar wel degelijk Luciano D’Onofrio zelf. Maar is er echt een aanleiding voor die jacht? Is het budget dat men ervoor uittrekt gerechtvaardigd?”

Luciano D’Onofrio is wel het gezicht van Standard.

“Ja, dat is waar. Deze affaires beschadigen zijn imago. Ze zijn naar Juventus getrokken omdat hij goede contacten heeft met Juventus. Ze zijn naar Porto getrokken omdat hij daar ook goede contacten heeft. Misschien zegt hij op een dag dat hij er genoeg van heeft. Dat zal een zwarte dag zijn voor Standard.”

door stéphane vande velde beelden: michel gouverneur

“De supporters mogen de naam van Dominique D’Onofrio ook wel eens scanderen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content