Adil Rami is een onbekende nieuwkomer bij Frankrijk.

Sinds bondscoach Raymond Domenech opnieuw volwaardige aandacht schenkt aan het belofteteam komen er soms verrassende selecties uit de bus. Voor de wedstrijd van gisteren tegen Mali en die van vandaag tegen Engeland selecteerde de coach liefst 39 spelers. Daarbij, door de blessure van Karim Benzema in extremis ook David Trezeguet, samen met een aantal nieuwkomers zoals verdediger Mathieu Delpierre (VfB Stuttgart) en middenvelder Mathieu Bodmer (Lyon).

Ook Rijsel, dat sinds Philippe Bergeroo in 1984 geen international meer had geleverd, mag zich verheugen in de selectie van twee spelers: publiekslieveling Rio Mavuba (24), die sinds januari wordt gehuurd van het Spaanse Villareal en de jonge Adil Rami. Die laatste is zelfs in Frankrijk nog zo goed als onbekend, want hij speelde tot nu toe slechts zeventien wedstrijden in de Ligue 1. De centrale verdediger, die in het begin van het seizoen slechts zijn kans kreeg na het vertrek van de Uruguyaan Rafaël Schmitz, is door zijn selectie zelf nog het meest verrast. Temeer omdat het na een blessure tot in december duurde vooraleer Rami kon tonen wat hij in zijn mars heeft. “Echt een speler die uit het niets doorbrak”, vertelde trainer Claude Puel onlangs nog.

Twee jaar nadat Pascal Chimbonda verrassend werd opgenomen in de lijst van 22 voor het WK in Duitsland is Rami de nieuwe onverwachte naam die Domenech uit zijn hoge hoed tovert. Voor Rami, die van zijn teamgenoten het koosnaampje Shrek kreeg, gaat daarmee een sprookje in vervulling. Want niets liet vermoeden dat hij op zijn 22ste zijn opwachting zou maken bij de nationale ploeg. Twee jaar geleden werkte hij nog op de plantsoendienst van de stad Fréjus en speelde hij bij de plaatselijke derdeklasser.

Rami is stevig gebouwd (1,89m voor 82 kilogram). Hij werd opgemerkt door scout Pascal Plancque, die hem kon overtuigen bij Rijsel een contract te tekenen. Rami heeft de dubbele Frans-Marokkaanse nationaliteit en legde een uitnodiging van Marokko naast zich neer. Na enkele sterke wedstrijden bij de invallers van Rijsel kreeg hij zijn kans bij de eerste ploeg. Claude Puel is tevreden met de gemaakte progressie. “Aanvankelijk was hij nogal brutaal en verdedigde hij naïef, maar zijn mentaliteit sprak me meteen aan.”

Erik Gerets en zijn Algerijnse middenvelder Karim Ziani hadden bij Marseille op training een handgemeen. Nadat de oud-Rode Duivel zijn speler erop wees dat hij geen respect toonde voor zijn ploegmaats, slingerde Ziani zijn coach een aantal scheldwoorden naar het hoofd, waarop Gerets hem een vuistslag toediende. De andere spelers moesten beide kemphanen uit elkaar halen. De volgende dag weigerde Ziani zijn verontschuldigingen aan te bieden, waarop hij voor tien dagen uit de kern werd verwijderd.

Carquefou is dé grote verrassing van de achtste finales van de Franse beker. De vijfdeklasser wipte OM met 1-0. FC Metz schakelde Lorient uit (0-1). Trainer Yvon Poulicquenis trouwens een specialist: hij won de beker al met Straatsburg en Lorient, telkens in het seizoen dat die ploegen degradeerden. Loting kwartfinales (op 15 april): Lyon-FC Metz, Bordeaux-Sedan (II), Carquefou (CFA2)-PSG, Amiens (II)-Dijon (II).

Oud-scheidsrechter Gilles Veissière werd bij Nice aangesteld als adjunct sportief directeur.

Aruna Dindane (ex-Anderlecht), de spits van Lens, die de jongste weken niet in blakende conditie verkeerde, werd door Jean-Pierre Papin en Daniel Leclercq tegen Marseille uit de kern gelaten. Afgelopen weekend, voor het duel bij Rennes, kwam de Ivoriaan echter opnieuw bij de groep.

Marseillemiddenvelder Mathieu Valbuena (23) blesseerde zich in de wedstrijd op het veld van Sochaux (0-1) en moet daardoor verzaken aan zijn selectie voor de Franse nationale ploeg.

Mohamed Chakouri (21), de verdediger van Charleroi die wordt gehuurd van Montpellier, werd opgeroepen voor de beloften.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier