Frankrijk maakte tegen Tunesië allesbehalve een overweldigende indruk.

Na zijn eerste wedstrijd als bondscoach bleef Jacques Santini met een pak onbeantwoorde vragen zitten. De diepe wonden die tijdens het WK werden geslagen, zijn duidelijk nog niet geheeld. Frankrijk is dan wel nog regerend Europees kampioen, maar blikt angstig vooruit naar 7 september, de datum waarop het in Cyprus de eerste kwalificatiewedstrijd speelt voor Euro 2004.

Het zoutloze 1-1-gelijkspel tegen Tunesië betekende de vierde opeenvolgende interland waarin Les Bleus de zege niet konden pakken. In de aanloop naar die partij ontstond nogal wat commotie rond de vraag of routinier Marcel Desailly nog wel aanvoerder moest blijven. De centrale verdediger van Chelsea bleef in Azië duidelijk onder de verwachtingen en een aantal spelers lieten – uiteraard anoniem – weten dat Desailly vaak in de eerste plaats aan zichzelf dacht en dus misschien beter de band zou inleveren.

Santini sprak daarover met diverse dragende spelers en besloot uiteindelijk dat Desailly de kapiteinsband mocht houden. Maar het incident heeft uiteraard wel enigszins zijn autoriteit aangetast. “Ik vraag me af wat ze me verwijten”, verklaarde Desailly in Noord-Afrika even vriendelijk als altijd, maar hij mocht toch niet starten in het door Santini uitgedokterde 3-4-1-2 concept. In de tweede helft schakelde Frankrijk dan over naar eerst een klassieke 4-3-3 en tijdens het laatste kwartier naar een 4-2-3-1.

Zinédine Zidane was in Tunesië uiteindelijk de aanvoerder. Dat deed bij velen de vraag rijzen of de spelmaker van Real Madrid dat uiteindelijk niet beter altijd zou zijn. Zo zou hij Desailly kunnen verlossen van een vaak beklemmende verantwoordelijkheid. Bovendien is Zizou ook veel meer dan Desailly de echte ambassadeur en de ontegensprekelijke nummer een van het Franse voetbal. Dat klopt natuurlijk wel, maar ondanks zijn enorme voetbalcapaciteiten is hij ook niet de leider die als een echte verbindingsman kan optreden tussen de bond, de trainer en de spelers. Daaraan heeft Frankrijk momenteel klaarblijkelijk hoge nood.

Het is in ieder geval duidelijker geworden dan ooit welke belangrijke rol Didier Deschamps in de Franse successen als speler en aanvoerder speelde. Overigens werd de Franse goal in Tunesië op pass van Zidane gescoord door Mickaël Sylvestre. Het ontlokte hem de bedenking dat het hoog tijd is dat de spitsen weer de weg naar de netten vinden. Als dat tegen Cyprus zou gebeuren, zal Jacques Santini ongetwijfeld een grote zucht van verluchting slaken. (PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier