Blaise N’Kufo is de grote vriendelijke reus van FC Twente.

Tijdens de eerste seizoenshelft werd er bitter weinig vernomen van Blaise N’Kufo (29). Vorig jaar was hij, als huurling van Hannover 96, onder René Vandereycken nog een revelatie. N’Kufo scoorde 14 keer in 28 wedstrijden en schoot FC Twente naar de bekerfinale, die verloren ging tegen FC Utrecht. Hij rekende voorzichtig op een transfer – Birmingham en Montpellier toonden vage interesse – maar uiteindelijk tekende N’Kufo bij tot 2007. “Een transfer had iedereen blij gemaakt, want alle partijen hadden eraan verdiend. Bovendien wil ik voor iets kunnen spelen, al is het maar de vijfde plaats” verklaarde hij in de Volkskrant.

De mindere heenronde van N’Kufo was niet enkel te wijten aan fysieke kwaaltjes. “Vorig jaar was ik ook vrijer in mijn hoofd. Ik was de spits en moest scoren, zo simpel was het. Nu wordt er, mede door het vertrek van veel spelers, meer van mij verwacht. Ik moet coachen, duidelijker aanwezig zijn. Daardoor gaat mijn energie op aan te veel andere zaken.”

N’Kufo is een grote vriendelijke reus : 1,90 meter, een imposant afgetraind lichaam en ogen die zowel intense woede als immense blijdschap kunnen verwoorden.

Vijf jaar geleden speelde hij acht interlands voor Zwitserland. Hoogst opmerkelijk, want N’Kufo werd geboren in Kinshasa, waar hij opgroeide zonder zijn vader, die naar Zwitserland ge-vlucht was. N’Kufo was zeven toen hij met zijn zus verhuisde naar Lausanne, waar zijn vader als verpleger in een ziekenhuis werkte. “Mijn toekomst ligt zeker niet in het voetbal”, weet hij. “Als ik over een paar jaar klaar ben, dan hoop ik genoeg geld verdiend te hebben om onafhankelijk te zijn. Dat was niet altijd mijn eerste gedachte, maar als je bij zoveel clubs speelde, leer je te kijken naar wat het beste is voor jezelf.”

Feyenoord haalde Nicky Hofs (21, Vitesse, kostprijs 200.000 euro) voortijdig naar De Kuip en contracteerde ook de Zweedse international Alexander Östlund (26, een verdediger van Hammarby die voor vier en een half seizoen tekende) en de Amerikaanse centrale verdediger Cory Gibbs (24, anderhalf seizoen). Conditie- en hersteltrainer Toine van de Goolberg werd ontslagen na een conflict met Ruud Gullit. Jatto Ceesay (30) keerde terug bij Willem II. De Gambiaanse aanvaller maakte gebruik van het wegvallen van James Quinn (Sheffield Wednesday) en Anouar Hadouir (door knieblessure out voor de rest van het seizoen). Jim van Fessem (ADO Den Haag) is de nieuwe doelman van De Graafschap, omdat Rob van Dijk met kraakbeenproblemen lange tijd out is. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 14 goals ; 2. Kalou (Feyenoord), Perez (AZ), Huntelaar (Heerenveen) 11 goals ; 5. Boussaboun (NAC) 9 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier