Bert van Marwijk wordt bondscoach van Oranje.

Als opvolger voor Marco van Basten zocht de KNVB naar een vakman met fatsoen. Met de 55-jarige Bert van Marwijk werd die gevonden bij Feyenoord. Ruim tien jaar na zijn entree als coach in het betaald voetbal bij Fortuna Sittard werd de schoonvader van Mark van Bommel benoemd tot bondscoach. “Dit is het hoogste wat je als trainer kunt bereiken.” Hij wordt daarmee de 38ste coach van het Nederlandse elftal en moet Oranje kwalificeren voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika, via een groep met IJsland, Macedonië, Noorwegen en Schotland.

Van Marwijk werd het eens over een verbintenis van twee jaar. Op 31 maart wordt hij pas officieel in Zeist gepresenteerd, evenals de rest van de nieuwe technische staf. Hierover worden nog gesprekken gevoerd met Dick Voorn (zijn vaste rechterhand) en oud-spelers Phillip Cocu en Frank de Boer. De aanstelling van Van Marwijk, die momenteel een matige periode beleeft met Feyenoord, was al weken een op details na uitgemaakte zaak. Er werd al een tijdje gesuggereerd dat hij de baan kreeg omdat anderen ( Guus Hiddink, Frank Rijkaard) niet beschikbaar waren. In het populaire tv-programma Holland Sport verklaarde de oud-speler van FC Assent – waar hij speelde als stijlvolle linksbuiten of als middenvelder – dat hij al in oktober vorig jaar werd benaderd voor de functie.

“Het komt op een juist moment gezien mijn leeftijd”, vertelde Van Marwijk over zijn nieuwe job vanaf komende zomer. “Als zo’n kans zich voordoet, moet je hem ook grijpen. Het is een mooi vooruitzicht en een grote uitdaging. Ik verheug me erop te werken met de beste spelers van Nederland.”

Zijn grootste succes als trainer boekte Van Marwijk in 2002, toen hij met Feyenoord de UEFA Cup won. Hij wordt geroemd omwille van zijn vakkennis en de variatie in zijn trainingen. Van Marwijk is duidelijk, rechtdoorzee en eenvoudig. Op zijn coaching en presentatie is af en toe kritiek te horen, wegens een beetje opvliegend en eigenwijs. Zo maakt Van Marwijk, als het niet loopt zoals hij wil, soms een wat moedeloze indruk. Hij kan zich ongelooflijk opwinden langs de lijn. En als hij wint, geniet hij ingetogen. Ook de media zijn nu en dan ontevreden over zijn ontwijkende en clichématige antwoorden. Maar net als Van Basten krijgt hij met Kees Jansma de beschikking over een ervaren mediaman als perswoordvoerder.

PSV hoefde tot zijn eigen verbazing geen afkoopsom te betalen voor het tot 2009 doorlopende contract van Adrie Koster, momenteel nog interim-trainer van Ajax. Hij wordt de nieuwe assistent van Huub Stevens. Koster krijgt in Eindhoven te maken met de handige aanvaller Nordin Amrabat (VVV), over wie hij een negatief advies uitbracht. De scouting zag hem wel als aanwinst en gaf de 20-jarige spits een overeenkomst tot 2012.

Nieuwe aankopen, kunstgras in de ArenA en een samenwerkingsverband met Barcelona, het zijn slechts enkele van de plannen die Marco van Basten lanceerde tijdens zijn voorstelling als nieuwe Ajaxtrainer. Samen met zijn vaste assistenten John van’t Schip en Rob Witschge tekende de bondscoach voor vier jaar. Carlo L’Ami wordt doelmannentrainer. Van Basten hoopt Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga te kunnen behouden. Algemeen directeur Maarten Fontein verlaat per 1 april de club. Johan Cruijff legde ruim twee weken na zijn terugkeer zijn taak neer, aangezien zijn denkbeelden over de hervormingen binnen het technisch apparaat niet overeenkwamen met die van Van Basten.

FC Groningen verlengde de contracten met doelman Brian van Loo (32) en jeugdinternational Shkodran Metaj (20), een linksvoetige middenvelder, tot 2009 en 2012.

Robert Maaskant, de nieuwe trainer van NAC, kan volgend seizoen beschikken over vrijwel het gehele huidige basiselftal. Rogier Molhoek keert in principe terug naar AZ. Het aanblijven van de Hongaarse middenvelder Csaba Fehér, die wordt gehuurd van PSV, lijkt zeker. Aanvaller Victor Sikora mag weg, net als middenvelder Sander van Gessel.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier