Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Ivo Van Aken (53), sinds maart 2005 de allereerste topsportmanager in Vlaanderen, vloog speciaal over naar Göteborg om er Kim Gevaert en Tia Hellebaut te feliciteren met hun historische prestaties. Van Aken verdiende zijn strepen in het tennis, waar hij de VTV (de Vlaamse Tennisvereniging) hielp uitbouwen tot een voorbeeld in de sportwereld. “Het slechtste wat we nu kunnen doen, is denken dat het vanzelf zal gaan”, toont de topsportmanager zijn nuchterheid. “We zijn ook niet ineens een atletiekland, nee, want uiteindelijk zijn we maar in een paar disciplines aanwezig. Natuurlijk deel ik in de euforie rond de prestaties van Kim en Tia, maar we mogen niet de fout maken nu volop te vieren en dan binnen een paar jaar vast te stellen dat we een aantal dingen over het hoofd zagen. De vraag die we ons moeten stellen, is : in welke disciplines bezitten we de knowhow en het talent om er speciaal programma’s en aandacht voor vrij te maken ? In het polsstokspringen hebben we al kleur bekend door er Peter Moreels als fulltimetrainer aan te stellen. Het zou heel dom zijn om op elke discipline te willen uitblinken, want elke federatie vereist een andere aanpak. En als je er te veel bijneemt, ga je er waarschijnlijk geen één goed organiseren.

“De raad die ik de VAL meegeef, is dat ze mee op de kar springen van het huidige succes. Zoals wij destijds bij de VTV deden. Bij elke succesvolle generatie konden we onze vereniging verder uitbouwen en zagen we het ledenaantal fors toenemen. Als bond moet je natuurlijk kunnen rekenen op topprestaties van je atleten, zoniet heb je minder geloofwaardigheid. Ik voel dat er binnen de atletiekwereld iets beweegt, er worden structuren opgezet. Het Start to Run-project bestond al en dat zal nu zeker meer ruchtbaarheid krijgen. De VAL gaat de kwaliteit in de werking van de clubs verhogen.”

In het tennis zorgden Kim Clijsters en Justine Henin voor een heuse tennisboom, is eenzelfde voortrekkersrol weggelegd voor Tia Hellebaut en Kim Gevaert ? Ivo Van Aken : “Dit zal zeker en vast veel betekenen voor de atletiek. Niet alleen door deze prestaties, ook door de loyaliteit van zowel Kim als Tia tegenover hun sport. Ze zijn steeds bereikbaar, aanwezig op evenementen en fungeren met plezier als uithangbord. Het verwachtingspatroon zal zeker hoger komen te liggen, maar dat vind ik terecht. Van Kim Clijsters en Justine Henin gaat men er op een grandslamtoernooi ook van uit dat het pas menens wordt vanaf de halve finales.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier