Het valt niet mee om in de voetbalwereld genuanceerd te blijven denken en alles in een juist perspectief te plaatsen. Toen drie Belgische clubs in december Europees overwinterden, spraken sommigen van een historische gebeurtenis. Ook de media plegen dan mee te draaien in de mallemolen van de euforie. Sommige mensen krijgen de kans om hoeraverhalen af te steken zonder dat er tegengas wordt gegeven. Zo ontstaat er telkens weer een verkeerd verwachtingspatroon en is het altijd opnieuw brutaal ontwaken.

Nadat Standard vorige week door Hannover 96, een Duitse middenmoter, van het Europese toneel werd geveegd, is de realiteit onherroepelijk teruggekeerd. Eerder beet ook al Club Brugge de tanden stuk op de stugge Noord-Duitse club en werd Anderlecht in twee wedstrijden overklast door AZ. Dat juist in Brussel al werd gesproken van een mogelijke finale in de Europa League toont nog maar eens hoe moeilijk het is om rationeel te denken en hoe vooral bestuurders als supporters blijven praten. De uitschakeling werkte door in de groep en leidde bij vlagen tot slap voetbal. Zoals zondag in Sint-Truiden nog maar eens bleek.

Opmerkelijk rustig is het bij Club Brugge, dat intussen naderde tot op zes punten van Anderlecht. Straks kunnen dat er drie worden. Maar Christoph Daum blijft de druk afhouden en de klasse van Anderlecht loven. Zondag was de trainer bij momenten buiten zichzelf van woede. Blauw-zwart moest tegen tien voetballers van Cercle Brugge na een 2-1-voorsprong naar een soort holderdeboldervoetbal grijpen om de drie punten te pakken. Ondanks de forse gedaanteverwisseling blijft blauw-zwart met een aanvallersprobleem worstelen. Schrijnend om zien is het dat het technische vernuft in het middenveld geen vervolgstuk krijgt wegens een gebrek aan klasse en balvastheid vooraan. De nieuw aangetrokken Noor MushagaBakenga heeft nog een lange weg te gaan en de Colombiaan Carlos Bacca raakt niet van de invallersbank. Wie hem op training aan het werk ziet, weet waarom.

Dat soort transfers zal de sportieve macht van Daum nog vergroten, want de Duitser had en wilde ook geen inspraak in deze twee overgangen. Al verbaasde hij zich wel over een en ander. Naar aanvallend en dominant voetbal wil Daum in ieder geval gaan. Frappant is dat Club in 16 wedstrijden onder zijn regie 24 doelpunten maakte, dat zijn er minder dan in 12 matchen onder Adrie Koster (26 goals). Bij het puntensaldo ligt dat wel anders: 22 op 36 onder Koster (60 procent) tegenover nu 36 op 51 (precies 70 procent). Een mooi rapport. Zelfs Anderlecht doet met 64 op 87 (of 73,56 procent) nauwelijks beter. Over de hele competitie verdeeld weliswaar, zodat je dat cijfer wat moet nuanceren.

Ook AA Gent kan zich straks zowaar in de titelstrijd mengen. Een paar weken geleden liet een ontevreden voorzitter Ivan De Witte nog horen dat hij met de spelers had gepraat en dat de som van die gesprekken in de groep moest worden gegooid. Trond Sollied mengde zich niet in die discussie, maar toen dit blad de trainer vorige week om een interview verzocht, wilde hij eerst de vragen gemaild zien om ze dan met zijn assistent Manu Ferrera te bekijken. Daar had hij zijn redenen voor, sprak hij mysterieus. Dat is vreemd voor iemand die anders de onverstoorbaarheid in persoon is en zich nergens iets van aantrekt.

Toch slaagt AA Gent erin de emoties onder controle te houden. Dat is vroeger weleens anders geweest. Misschien kunnen ze zich bij Beerschot daaraan spiegelen. Daar kondigde voorzitter Patrick Vanoppen een persstop af en gaf sommige media, waaronder Sport/Voetbalmagazine, wegens een te kritische berichtgeving een rode kaart. In één zaak hebben ze op het Kiel vooruitgang geboekt: de bestuurders rollen niet langer verbaal vechtend over de straat. Nu is er maar één mening: die van Patrick Vanoppen. Hij spreekt en de anderen knikken. Ook als hij uit zijn rol valt.

Beter is het om uit fouten te leren in plaats van alles op de pers af te schuiven. Zoals Patrick Decuyper dat bij SV Zulte Waregem deed. Die pakte in het begin van het seizoen uit met een nieuw organigram dat niet werkte. Nu wordt dat in alle stilte bijgestuurd. Terwijl Decuyper zelf zich in de luwte houdt.

Bekijk elke week de vlog van Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om 9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

Vanoppen spreekt en de anderen knikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier