Beckham wacht op zijn debuut met AC Milan.

Komende zondag al is David Beckham (33) speelgerechtigd tegen AS Roma. De Engelse international arriveerde zaterdag 20 december bij de club, waar de middenvelder tot begin maart (wanneer hij terug moet naar LA Galaxy) maximaal twaalf wedstrijden kan afwerken.

Terwijl hij op de tweede dag in Milaan zijn medische tests aflegde op Milanello veroorzaakte zijn vrouw Victoria ‘Posh Spice’ in de Milanese modestraat Via della Spiga een volkstoeloop. Ze werd begeleid door de stilisten Domenico Dolce en Stefano Gabbano, die haar een persoonlijke rondleiding beloofd hadden. Om zes uur ’s avonds tekende Beckham zijn contract, waarna hij in het stadion poseerde met zijn nieuw rugnummer (32). Milan betaalt Beckham (die intussen ook doorbetaald wordt door LA Galaxy) 100.000 euro per maand. Hij krijgt ook de helft van wat zijn nieuwe club met zijn naam op het marketingvlak extra verkoopt. Het koppel heeft recht op een vliegtuig dat voor hen altijd ter beschikking moet staan.

Oudejaarsavond vierden de Beckhams in een villa in Dubai, waar Milan op trainingskamp was. Beckham kreeg er van de Engelse geheime dienst 24 uur op 24 gewapende bewaking mee, uit schrik voor een eventuele aanslag.

Niemand in Italië twijfelt eraan dat Beckham voor Milan meer waarde zal hebben op marketinggebied dan op het sportieve vlak. “Hij kan erg nuttig zijn”, zegt trainer Carlo Ancelotti. “David is in staat om op alle posities op het middenveld te spelen, blijkt een echte prof en kan alles met een bal.” In de praktijk zal Beckham op het driemansmiddenveld de plaats van de geblesseerde Gennaro Gattuso innemen. Hij kan ook centraal spelen, op de plaats van Andrea Pirlo.

Naast het veld moet Beckham bij Milan de komende maanden (nog) meer volk naar het stadion lokken, extra trui-tjes verkopen, en meer publiciteit opleveren. Volgens France Football heeft hij al een jaarinkomen van 31 miljoen euro. Daar zit geen geld meer in van Pepsi. Na tien jaar sloot hij die commerciële samenwerking met het colamerk af. Ze leverde hem twee miljoen euro per jaar op.

De Slowaakse middenvelder Marek Hamsik (21) van Napoli heeft zijn Rolexuurwerk ter waarde van 25.000 euro terug. De international was een maand geleden op straat in Napels overvallen en beroofd. Supporters vonden dat zoiets niet kon en bezorgden hem zijn horloge terug. Daarmee is clubvoorzitter Aurelio De Laurentiis ontslagen van een belofte. Hij beloofde Hamsik als kerstgeschenk een nieuwe Rolex.

Marco Borriello (26) is nog minstens een maand out met een blessure. De spits van AC Milan viel half november op training uit met een spierscheur.

Eigenlijk is Atalanta Bergamo de virtuele leider in de Serie A. Tenminste wanneer de loonlast gedeeld wordt door het aantal behaalde punten. Dat rekende het economische weekblad Il Mondo uit. Atalanta, dat in de echte rangschikking negende staat, spendeert na Reggina (met 11,4 miljoen euro de ‘goedkoopste’ spelersgroep in de Serie A) het minst aan salarissen: 12,5 miljoen euro. In de rangschikking van Il Mondo staat competitieleider Inter (dat samen met Milan met 120 miljoen de hoogste salarislast heeft) achttiende, Milan laatste. Elk behaald punt kostte Atalanta 0,231 miljoen euro, terwijl Milan per punt 1,62 miljoen euro betaalt. Tweede na Atalanta is Udinese, met 0,286 miljoen euro per behaald punt.

Genoaspits Diego Milito (29), topschutter in de Serie A met twaalf goals, is niet te koop, ook niet als Inter 20 miljoen euro biedt. Dat zegt voorzitter Enrico Preziosi. De topman van Genoa betaalde afgelopen zomer aan Zaragoza twaalf miljoen euro voor zijn Argentijnse midvoor en heeft bovendien geen alternatief voor hem. Hoe zwaar Preziosi’s woorden wegen, zal begin februari blijken.

GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier