Anderhalf jaar geleden zag het er even naar uit dat Torino zijn honderdste verjaardag niet zou halen. Toen ging de tweede club uit Turijn failliet, waardoor de promotie naar de eerste klasse die het via de play-offs had afgedwongen, niet doorging.

Begin augustus 2005 kreeg zakenman Urbano Cairo (49) een telefoontje. Of hij Torino niet wilde opkopen ? Een dikke week later stelde hij een technische staf aan, op 20 augustus kocht hij op de transfermarkt een heel nieuw team spelers. Amper een week later begon de competitie in de tweede klasse, waar de failliete club mocht starten. Het project sloeg aan : slechts zes Italiaanse clubs trokken vorig seizoen meer toeschouwers dan de tweedeklasser. Cairo mikte op een terugkeer naar de Serie A binnen de drie jaar.

Anderhalf jaar later draait Torino comfortabel mee in de eerste klasse, waar het ontbrak sinds het seizoen 2002/03. Opvallend : het is de eerste keer in de Italiaanse voetbalgeschiedenis dat het als enige club de stad Turijn vertegenwoordigt in de hoogste klasse. Voorheen deed Juventus dat al een aantal keer, of speelden beiden in de Serie A. De trainer die de miraculeuze promotie afdwong, is er niet meer : Gianni De Biasi werd al voor de competitiestart doorgestuurd en vervangen door de meer ervaren Alberto Zaccheroni. Het speelt zijn wedstrijden in het gerenoveerde Stadio Communale en verkocht zeventienduizend abonnementen.

Voor de jubileumwedstrijd van vorige week tegen Empoli waren 847 ex-spelers uitgenodigd. Bijna 800, waaronder Paolo Pulici, daagden op en kregen de speciale verjaardagstrui én een staande ovatie. Dit jaar beoogt Torino het behoud. De meest bekende namen die afgelopen zomer de nieuwe eersteklasser kwamen versterken, zijn de middenvelder Simone Barone (ex-Palermo en deel van de Italiaanse nationale ploeg die wereldkampioen werd), en de doelman Christian Abbiati, weggehaald bij Milan maar vorig jaar bij Juventus keepend toen Gianluigi Buffon geblesseerd was.

In januari worden bij Torino geen inkomende transfers verwacht, tenzij spelers weg willen. Het afgelopen anderhalf jaar is genoeg materiaal ingekocht, meent Cairo, die de komende jaren zijn ambities hoger wil stellen. Tot dan blijft Torino dromen van het verleden, van de zeven landstitels waarvan de laatste in 1976 behaald werd, van het kampioenenelftal dat de dood vond toen hun vliegtuig nabij Turijn tegen de berg Superga te pletter vloog.

Zestien spelers en ex-spelers worden verdacht gegokt te hebben op competitiewedstrijden in de Serie A, voor bedragen tussen 500 en 146.000 euro. Onder hen aanvaller David Di Michele, nu bij Palermo, Marek Jankulovski en Zeljko Kalac (beiden AC Milan). Vijf andere spelers werden uit het onderzoek verwijderd. Bij hen zijn international Vicenzo Iaquinta (Udinese) en Johan Walem.

Eén tweedeklasser bereikte de kwartfinales van de Coppa Italia. Arezzo is hekkensluiter in de Serie B, waar het met zes strafpunten startte, maar schakelde wel de eersteklasser Livorno uit. In de kwartfinales, die op 10 en 17 januari worden afgewerkt, ontmoet Arezzo het veel hoger aangeschreven AC Milan. Een andere tweedeklasser, Napoli, haalde het niet tegen Parma. Parma ontmoet straks AS Roma. De andere kwartfinales zijn Inter-Empoli en Sampdoria-Chievo.

Alessandro Nesta (AC Milan), die twee weken geleden tegen Empoli uitviel, moet een maand lang een speciaal schouderverband dragen. De centrale verdediger kan pas daarna weer aan het loopwerk beginnen.

Juventus moest Pavel Nedved vijf speeldagen missen nadat de Tsjech geschorst werd wegens een fikse overtreding in de wedstrijd op Genoa. Het recupereerde tegen Verona (1-0-winst, zonder Nedved) wel de geblesseerde Alessandro Del Piero.

Walter Baseggio verloor met Treviso met 2-3 van Genoa, Jean-François Gillet won met Bari met 1-0 van Modena. Bari staat halfweg de rangschikking, Treviso blijft net boven de degradatieplaatsen.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier