– Hoofdstad: Tegucigalpa – Aantal inwoners: 7,9 miljoen – Aangesloten voetballers: 61.300 – FIFA-ranking: 30

TRAINER – Luis Fernando Suárez

Wanneer zal de wereldbeker voor Honduras geslaagd zijn?

“Als we resultaten aan de kwaliteit van ons spel kunnen koppelen. We moeten beter proberen te doen dan in de vorige WK’s – in 1982 en 2010 -, waarin we geen enkele wedstrijd konden winnen. De kwalificatie voor Brazilië was mooi, straks de tweede ronde halen wordt onze volgende uitdaging. Als we daarin zouden slagen, dan worden ze in Honduras allemaal gek. Mocht dat niet lukken, dan kan ik misschien toch nog tevreden zijn als we goed gevoetbald hebben.”

Is het een voordeel om in Zuid-Amerika tegen twee Europese teams te mogen spelen?

“We spelen tegen Frankrijk in Porto Alegre, waar het op dat moment koud zal zijn en de luchtvochtigheid beperkt is, dus zijn zij er eerder in het voordeel. Tegen de Zwitsers, in Manaus, kunnen we eventueel wel profiteren van de vochtigheid. Maar dan hebben we al een vlucht van minstens vier uur achter de rug. We hebben zeventien potentiële basiskampen bekeken, onze keuze is uiteindelijk op Porto Feliz gevallen, het eerste dat we inspecteerden. Een klein stadje, op twee uur rijden van São Paulo, met vijf schitterende oefenvelden en een hotel exclusief voor ons, zodat we door niets of niemand afgeleid kunnen worden.”

Als u tweede in de groep wordt, dan is de kans groot dat u Argentinië treft. Vindt u dat een mooi vooruitzicht, in Zuid-Amerika tegen een van de sterkste ploegen ter wereld mogen voetballen?

“Argentinië of een ander land, het maakt mij niets uit. Als we de groep overleven, dan krijgen we sowieso een sterk team met een rijke geschiedenis tegenover ons. De kwalificatie voor de achtste finale zou wel betekenen dat we als voetballand progressie blijven maken. De laatste vijf, zes jaar is het Hondurese voetbal in Centraal-Amerika een begrip geworden, maar ik kan me tegelijk ook voorstellen dat ons nationaal elftal, Los Catrachos, op wereldvlak de grote onbekende is. Een plaats in de tweede ronde zou dat kunnen veranderen.

“Brazilië is dé favoriet. Het thuisvoordeel zal natuurlijk een grote rol spelen, maar ook het klimaat, het team en de coach zullen een invloed hebben. Van de Europese ploegen verwacht ik veel van Duitsland, dat zowel tactisch als technisch een complete ploeg geworden is. Vroeger waren ze gewoon goed, nu zijn ze een nóg beter team en daardoor een van de grote kanshebbers.”

VEDETTE -Emilio Izaguirre

Wist je dat…

… hij een 28-jarige linksachter is die niet vies is van een brute tackle, graag de achterlijn opzoekt en een splijtende voorzet in de voeten heeft?

… hij tot nu toe maar voor twee clubs voetbalde? Voor het Hondurese Motagua en sinds 2010 voor het Schotse Celtic, waarmee hij de laatste drie seizoenen kampioen werd en twee keer (2011, 2013) de beker won.

… Celtic 730.000 euro voor hem betaalde?

… een trainer van de tegenpartij ooit aan de coach van Celtic vroeg: “Waar heb je die nieuwe Roberto Carlos gevonden?”

… hij na zijn eerste seizoen in Schotland al meteen tot Profvoetballer van het Jaar verkozen werd?

… hij ondanks interesse uit de Premier League onlangs nog verklaarde altijd bij Celtic te willen blijven?

… hij in vier seizoenen bij Celtic slechts één rode kaart pakte (en vijftien gele)?

… hij er ook al bij was op het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar hij met Honduras tegen Chili (1-0-verlies) en Spanje (2-0-verlies) aantrad?

… een diepgelovige christen is? Elke keer als hij het veld opkomt, wijst hij daarom naar de hemel.

… hij ook wel eens Milo of Izzi genoemd wordt, maar de meeste supporters hem kennen als Emilio?

“Op wereldvlak is de nationale ploeg van Honduras de grote onbekende.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier