Geen wereldschokkend nieuws. En dus heeft Huba zijn activiteiten via het blad Inside Soccer van het IOC verlegd naar de Fifa, waarover er momenteel heel wat meer te vertellen valt met het naderende WK en de voorzitterverkiezing met de door Afrika en Europa voorgedragen Kameroener Issa Hayatou als tegenkandidaat voor Sepp Blatter.

In Inside Soccer heeft Huba het over de naar macht hunkerende Europese voetballeiders, die zich zouden moeten herinneren hoe zij al in 1998 Lennart Johansson naar de verkiezingen stuurden met een vernederende uitslag als gevolg. Nu Europa zelf geen kandidaat heeft, moet Issa Hayatou als kanonnenvlees ( sic) dienen. Maar de regel blijft dezelfde en het zijn niet de 24 leden van het uitvoerend comité – met een Europese meerderheid – wel de 205 nationale federaties die hun stem moeten uitbrengen.

Overigens hebben noch Europa noch Afrika de zekerheid dat al hun leden de richtlijnen van de Uefa en de Caf zullen volgen. Spanje, Rusland en Duitsland hebben al laten verstaan dat zij zich niet door de Uefa willen laten intimideren. In Afrika zijn de doelstellingen verschillend tussen het Arabische noorden en het zwarte zuiden, tussen het Engelstalige oosten en het gedeeltelijk Franstalige westen.

Positief voor Hayatou is wel dat de CECAFA, groepering van Centraal en Oost-Afrikaanse landen, zijn tien stemmen heeft beloofd. Bij CECAFA is Farah Addo een van de spilfiguren. Hij bezorgde de Britse journalist Andrew Jennings de elementen waarmee die een aanval richtte tegen Sepp Blatter, die van omkoperij bij de verkiezingen van 1998 wordt verdacht. Huba herinnert dat Jennings jarenlang ten strijde is getrokken tegen Samaranch en het IOC, maar nu bij gebrek aan tegenstander de strijd moet opgeven. Hij weet ook dat Farah Addo in zijn eigen Afrika, als voorzitter van de scheidsrechterscommissie verdacht wordt van gesjoemel.

Het wordt in elk geval steeds spannender. Zeker nu zes leden van het Uitvoerend Comité aan hun onderzoek over de Fifafinanciën onder het bewind van Blatter begonnen zijn. Julio Grondona (Argentinië), David Will (Schotland), Slim Aloulou (Tunesië), Chuck Blazer (VS), Chung Mong-joon (Zuid-Korea) en Adrian Wickham (Solomon Eilanden) moeten uitmaken of de faling van ISL aan de Fifa 35 miljoen euro heeft gekost, dan wel tien keer meer zoals sommigen beweren. En of het waar is dat Sepp Blatter al geld heeft geleend op meer dan een miljard euro aan contracten voor het WK 2006 in Duitsland, contracten waarover nog wordt onderhandeld.

Intussen heeft Blatter bekend gemaakt dat hij jaarlijks voor zijn taak met 760.000 Euro wordt vergoed. Als hij het in Seoel niet haalt, zal hij dus niet op droog zaad zitten. Maar hij heeft er nog altijd vertrouwen in. Het zijn de vrienden van Hayatou die ongerust zijn.

door Mick Michels,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier