Bij Barcelona loopt alles vlot, bij Real alles stroef.

Het minste wat van de huidige situatie in het Spaanse voetbal gezegd kan worden, is dat er bij de twee tenoren, Real Madrid en Barcelona, sprake is van een verschil van dag en nacht. Na een nochtans aarzelend begin walsen de jongens van PepGuardiola met vaak sprankelend voetbal en dikwijls een heuse doelpuntenlawine over de tegenstand heen, terwijl BerndSchuster een dagtaak heeft aan het zich verweren tegen de kritiek. Wellicht vraagt de Duitse coach zich elke morgen af of hij ’s avonds nog aan het roer van de Koninklijke zal staan.

Het lijkt er sterk op dat het krediet van de oud-speler stilaan is opgebruikt. Als trainer van Getafe slaagde hij er nog in om tijdens persconferenties met kwinkslagen en gevatte oneliners de lachers op zijn hand te krijgen. Maar twee jaar later kijkt niemand nog van zijn verklaringen op. Sinds hij voor Real werkt, is zijn imago lang niet meer zo goed. Dit seizoen zakte zijn populariteit zelfs onder het vriespunt. Daar zijn verschillende oorzaken voor, waaronder ook het succes van Guardiola. Want precies daardoor kwamen de gebreken en tekortkomingen van Schuster duidelijker aan het licht. Vorig jaar al verklaarde Realvoorzitter RamónCalderón dat “Schuster een wat speciaal karakter heeft”.

De verschillen tussen Schuster en Guardiola overstijgen trouwens de eeuwige rivaliteit. De elegantie, de communicatievaardigheid en de knowhow van de Catalaan staan in fel contrast met de despotische maniertjes van de Duitser, met name tegenover de media. Sommigen verwijten hem dat hij met opzet voor opvallende verklaringen zorgt om een beetje à la JoséMourinho de aandacht op zichzelf te vestigen en de druk bij zijn spelers weg te halen. Maar zo’n gedrag heeft niet overal hetzelfde effect. Bij een respectabele en traditierijke club als Real zijn imago en voorkomen erg belangrijk. De kritiek van Schuster op de scheidsrechters, de discussies met bepaalde clubleiders en de zure oprispingen ten overstaan van een aantal journalisten werden hem vorig jaar ook al niet in dank afgenomen, maar hij kwam ermee weg omdat hij Real naar de titel leidde.

Real Madrid is op zoek naar een spits om de langdurige afwezigheid van Ruud van Nistelrooy op te vangen. Daarbij circuleert vooral de naam van de Argentijn Hernán Crespo, die momenteel weinig speelkansen krijgt bij Inter. Volgens sportdagblad Marca zou Carlos Tévez (Manchester United) al getekend hebben voor volgend seizoen.

Spanje versloeg Chili met 3-0 en zette volgens bondscoach Vicente Del Bosque een overtuigende prestatie neer.

Sergio Agüero (20), de spits van Atlético Madrid, verliet vóór het duel tegen Schotland het hotel van de Argentijnse nationale ploeg omwille van complicaties bij de zwangerschap van zijn vriendin, zoals bekend de dochter van bondscoach Diego Maradona.

Joseba Llorente (28), de spits van Villarreal, moet een maand langs de kant blijven omwille van een spierscheur in het rechterbeen. Hij was er dan ook niet bij in het met 0-3 verloren duel tegen zijn ex-club Real Valladolid.

Rubén De la Red (23), de middenvelder van Real Madrid die tijdens de bekerwedstrijd op het veld van Irún in elkaar was gezakt, speelde nog altijd niet opnieuw en moet nieuwe onderzoeken ondergaan. Er wordt gevreesd voor hartproblemen. Aangezien het overlijden van José Antonio Puerta vorig seizoen bij iedereen nog vers in het geheugen ligt, wil men uiteraard geen enkel risico nemen.

Atlético Madrid, dat als gevolg van rellen bij de wedstrijd tegen Marseille door de UEFA werd verplicht om een wedstrijd achter gesloten deuren te spelen, kreeg ook in beroep bij het sporttribunaal TAS in Lausanne geen gelijk en zal dus wel degelijk PSV moeten bekampen in een leeg stadion.

Tom De Mul (22) werd in Sevilla net als sommige van zijn ploegmaats, onder wie N’Dri Romaric, het slachtoffer van een inbraak in zijn woonst.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier