FC Sevilla won dankzij Palop zijn tweede UEFA Cup.

Andrés Palop werd na de UEFA Cupfinale in Glasgow verkozen tot man van de wedstrijd. Hij stopte niet alleen drie strafschoppen, maar onderscheidde zich in de normale speeltijd ook door een aantal mooie pogingen van Espanyol te verijdelen. En met een uitworp zoals Logan Bailly over de halve lengte van het veld zette hij zijn Braziliaanse teamgenoot Adriano op weg naar een doelpunt.

Zonder Palop zou FC Sevilla trouwens nooit de finale hebben bereikt. In de terugwedstrijd van de achtste finales was de ploeg in de 90ste minuut op het veld van Shakhtar Donetsk virtueel uitgeschakeld toen Palop zelf mee naar voor trok. Bij een hoekschop kon hij zowaar ook scoren met het hoofd, waarna FC Sevilla zich in de verlengingen alsnog kon plaatsen voor de volgende ronde.

Volgens de sportkrant As verdient de doelman daarmee alvast dat men een straat naar hem vernoemt. Palop (1,85 m voor 80 kilogram) werd op 22 oktober 1973 geboren in Valencia. Hij speelde daar ook, maar bleef er hangen bij de invallers. Daarna trok hij twee seizoenen als titularis naar Villarreal. Met die ploeg vierde hij in 1998 de promotie naar de Primera División. Daarna keerde Palop terug naar Valencia. Hij bleef er van 1999 tot 2005, maar kwam nauwelijks aan spelen toe door monument SantiagoCañizares. Nu is hij dus aan zijn tweede seizoen toe bij FC Sevilla.

Waar staat hij nu in de pikorde ? Want IkerCasillas, VictorValdés en PepeReina zijn natuurlijk ook niet te onderschatten. Uit een rondvraag bij drie vroegere winnaars van de Trofee Zamora, die de beste Spaanse doelman beloont, onthouden we de volgende commentaren. “Casillas en Palop zijn de snelsten op hun lijn”, meent AgustinRodri- guez (ex-Real Madrid, verkozen in 1983). “Hij vond het juiste evenwicht tussen gedurfde tussenkomsten en soberheid.” SalvadorSadurni (ex-FC Barcelona, winnaar in 1969, 1974 en 1975) schat hem zelfs hoger in dan Casillas en Reina. “Hij was heel vaak beslissend. Dat is kenmerkend voor een grote doelman”, oordeelt hij.

FC Sevilla is na Real Madrid in 1985 en 1986 de tweede club in de geschiedenis die twee keer na elkaar de UEFA Cup wint. Als daar een derde opeenvolgende overwinning zou bij komen, mag de club de beker houden.

Espanyol verloor voor de tweede keer de eindstrijd na strafschoppen. Negentien jaar geleden gebeurde dat tegen Leverkussen.

Ivica Dragutinovic, die vorig seizoen de finale miste als gevolg van een blessure, profiteerde nu van de schorsing van Julien Escudé om in de basis te starten.

Gorka Iraizoz stond bij Espanyol onder de lat, terwijl in de Spaanse competitie Carlos Idriss Kameni het doel verdedigt. Als men de strafschoppen van de finale niet meerekent, kan men zeggen dat Iraizoz op het Europese toneel gedurende 13 wedstrijden niet verloor.

Walter Pandiani (Espanyol) werd met 11 goals wel topschutter van het toernooi.

Clemente Rodriguez (Boca Juniors) zal volgend seizoen voor Espanyol uitkomen.

Joaquín Caparrós, de coach van Deportivo La Coruña, mag zich in de belangstelling van veel teams verheugen. Maar voorzitter Augusto César Lendoiro wil er alles aan doen om hem in Galicië te houden.

Mario, een verdediger van Celta Vigo, tekende een contract bij Betis.

Murcia heeft na Valladolid nu ook zijn promotieticket beet.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier