Rafael van der Vaart blijft bij Hamburger SV.

Valencia diende te buigen. De Spaanse club maakte vorige week via technisch directeur Miguel Ángel Ruiz bekend dat ze voor het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus geen verdere pogingen meer ondernemen om de 24-jarige Nederlander Rafael van der Vaart los te weken bij Hamburger SV. “Het probleem is dat we achter een speler aanzitten die niet te koop is”, verklaarde hij in Marca. “Ze laten ons niet eens onderhandelen. En contractueel vastgelegde transfersommen heb je niet eens in Duitsland.” Er was sprake van een bod van 14 miljoen euro.

De club van trainer Huub Stevens haalde daarmee zijn slag thuis, zeer tegen de zin van zijn zaakwaarnemer Sören Lerby. Van der Vaart, tot voor kort de publiekslieveling met als bijnaam de kleine engel, heet nu voor de fans een verrader en wordt als karakterloos versleten. Iets groots presteerde hij nog niet, constateerde oud-international Stefan Effenberg in de sensatiepers. Het conflict is deels theater, want het gaat om een verhaal met een hoog entertainmentgehalte. Natuurlijk ook door het feit dat de vrouw van Van der Vaart, Sylvie, een bekend fotomodel is én als dusdanig de covergirl van kledingcatalogus Otto. Maar de zaak heeft ook een principiële kant. De Duitse sportjurist Christoph Schickhardt wees erop dat de Bundesligaclubs zich niet op zo’n manier onder druk moeten laten zetten. Contract is contract, en HSV moet daarbij resoluut op zijn strepen staan.

Dat deed de clubleiding, met algemeen directeur Bernd Hoffmann voorop, dan ook resoluut. Sportief directeur Dietmar Beiersdorfer overwoog zelfs even de Duitse voetbalbond en de FIFA in te schakelen. Coach Stevens probeerde te sussen. “Spelers met zijn kwaliteiten worden veel gevraagd. Ik had met hem een gesprek onder vier ogen. Er was aan beide kanten veel begrip. Hij werd in de media ook niet altijd correct geciteerd.”

Van der Vaart, in het bezit van een overeenkomst tot 2010 met een mooi jaarloon van 2 miljoen euro, moet sportief gezien de gangmaker worden. Het spelsysteem is volledig op de technisch sterke middenvelder afgestemd, de nieuwkomers werden heel specifiek gekozen. De Nederlandse international legde zich al neer bij een langer verblijf. “Ik blijf werkelijk honderd procent geven. Ik laat het elftal echt niet in de steek.”

Duitsland boekte een zege met aanzien, want de Mannschaft haalde het met 1-2 van Engeland, dat zo zijn eerste nederlaag in het vernieuwde Wembley leed. Kevin Kuranyi profiteerde van een fout bij Paul Robinson, nadat Jens Lehmann zich liet verrassen door een hard schot in de korte hoek van Frank Lampard. Christian Pander maakte het winnende doelpunt.

Thomas Schaaf, sinds 10 maart 1999 hoofdtrainer van Werder Bremen en in 2004 winnaar van de dubbel, verlengde zijn overeenkomst tot 2010.

Dédé (Borussia Dortmund) verbrak het record van Giovane Elber van de meeste wedstrijden : zijn teller staat op 262 duels.

Hansa Rostock contracteerde Victor Agali (28) voor een seizoen. De Nigeriaanse aanvaller zat zonder club sinds hij in februari het Turkse Ankaragücü verliet.

Roman Weidenfeller, de doelman van Borussia Dortmund, werd door de tuchtcommissie hard aangepakt. Tegen Schalke 04 had hij tegenstander Gerald Asamoah uitgescholden voor ” schwarzes Schwein“, zwart varken. Doordat Weidenfeller na het duel zijn excuses aanbood, kreeg hij maar een schorsing van drie wedstrijden én een boete van tienduizend euro.

Nadat Kevin-Prince Boateng eerder de overstap maakte van Hertha BSC naar Tottenham, beproeft nu ook zijn broer Jerome (18) zijn geluk bij een andere club. De polyvalente speler, hij speelde al rechtsback en linksmidden, zette zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij Hamburger SV. Hertha BSC reageerde meteen : voor 736.000 euro werd de Braziliaanse aanvaller André Lima (22) weggehaald bij Botafogo. Hij tekende voor vier seizoenen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier