Hoog tijd om te voetballen

In een klimaat van wurgende onzekerheid heeft de redactie van Sport/Voetbalmagazine deze competitiegids samengesteld. De aanslepende processen, de zoektocht naar juridische achterpoorten, de vraag om de start van het kampioenschap uit te stellen, de waas van onduidelijkheid bleef over de aanloop naar de competitie hangen. Tot het BAS, na zich door een dossier van honderden pagina’s te hebben gewrongen, uiteindelijk het reglement naar de letter interpreteerde en KV Mechelen in 1A bleef.

Hoe prachtig KV Mechelen als club ook is, hoe trouw de supporters, het blijft wrang dat een vereniging die beschuldigd wordt van competitievervalsing daarvoor amper wordt gesanctioneerd. Het geeft iedereen een vrijbrief om eender wat te doen. Heel dringend moeten die reglementen nu echt worden aangepast. En mag alles niet bij het oude blijven als de storm is gaan liggen. Zoals ook Mogi Bayat weer ongestoord zijn werk kan doen. En weinig clubs zich daar, na de gespierde taal van een paar maanden geleden, vragen bij stellen.

Hoog tijd is het nu om te voetballen. KRC Genk en KV Kortrijk schieten vrijdag de Jupiler Pro League op gang. De kampioen, met intussen de supercup op zak, moet herbeginnen, maar het is wel opmerkelijk dat vele jonge voetballers voor Genk opteren. Het verleden toont dat dit voor hen een doorgangsstation kan zijn naar hogere oorden. Niet gemakkelijk wordt het voor Felice Mazzu om de puzzel in mekaar te passen, al staan er nog altijd stevige fundamenten waarop verder gewerkt kan worden.

Van alle titelkandidaten lijkt Club Brugge het verst te staan. Het moet alleen hopen dat David Okereke een goede vervanger is voor Wesley. De spits, vinnig en vaardig, gaf afgelopen vrijdag in de wedstrijd voor de Brugse Metten tegen Sporting Lissabon zijn visitekaartje af, maar een garantie is dat natuurlijk niet. Club slikte in de voorbereidingsperiode veel tegendoelpunten, maar er liggen werelden van verschil tussen de oefenmatchen en de competitie.

Op papier heeft ook Standard een stevig geheel. Michel Preud’homme moet zijn denkbeelden nog meer op de ploeg kunnen overplanten dan vorig seizoen. En in hoeverre kan Anderlecht het hoge verwachtingspatroon waarvoor de komst van Vincent Kompany zorgde waarmaken? Het is opmerkelijk hoe de club zijn lot in handen legt van de speler-manager. Al zijn transferwensen worden in de mate van het mogelijke gevolgd. Kompany wil op dezelfde manier voetballen als de door hem verheerlijkte Pep Guardiola, maar het is de vraag of dat wel mogelijk is met spelers die niet in die cultuur zijn opgegroeid.

Bij KRC Genk staan er nog altijd stevige fundamenten.

Genoeg vragen bij de start van het nieuwe seizoen. Kan Antwerp, waar het enthousiasme immens is, de lijn doortrekken? Brengt KAA Gent weer het hartverwarmende voetbal waarmee het destijds zoveel krediet verwierf? Hoe gaat Sporting Charleori om met de periode na Felice Mazzu? En voor welke impulsen en accenten zorgen al die nieuwe en voor het grote publiek onbekende trainers die ons land zijn binnengewaaid. Bernd Hollerbach bij Mouscron, Fabien Mercadal bij Cercle Brugge, Beñat San José bij Eupen, Kare Ingebrigtsen bij KV Oostende, twaalf van de zestien clubs uit 1A werken nu met een andere trainer dan één jaar geleden.

Deze competitiegids, 252 pagina’s en het dikste nummer uit de geschiedenis van ons magazine, moet de handleiding zijn voor het komende seizoen. De transferperiode loopt nog tot 2 september en daarom brengen we in het eerste nummer van september een dossier met de aangevulde kernen, een tweede competitiegids als het ware. Met nieuwe analyses, met nieuwe verwachtingen en verzuchtingen.

Zo willen we u ook dit seizoen informeren. Actueel en verhelderend, opiniërend en verdiepend, onafhankelijk maar altijd genuanceerd.

@JacquesSys

Hoog tijd om te voetballen
© belgaimage
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content