Italianen zien in Nibali toekomstige Tourwinnaar.

DOOR benedict vanclooster

Op het podium staan van een grote ronde én later op het jaar nog eens een drieweekse rittenwedstrijd winnen: het jongste decennium had alleen Alberto Contador zo’n krachttoer verwezenlijkt. Door derde te worden in de Giro en nu ook de Vuelta op zijn palmares te schrijven, behoort Vincenzo Nibali tot de smaakmakers van het seizoen. Hij haalt zich echter ook een loden druk op de schouders. De haai van Messina wordt geacht in zijn eentje het Italiaanse wielrennen weer boven water te helpen in het grote rondewerk.

Het grote talent van de Siciliaan heeft nooit iemand in twijfel getrokken. Zo behaalde Nibali bij de jeugd twee keer de bronzen medaille op het WK tijdrijden. Bij zijn eerste Girodeelname in 2007 werd hij veelbelovend negentiende, in de Tour vorig jaar zevende. Vooraleer Nibali zijn debuut maakte in de Vuelta dit jaar, zou hij normaal opnieuw de Tour hebben gereden. Dat plan liet hij echter varen, omdat hij in allerijl de geschorste Franco Pellizotti in de Giroploeg van Liquigas moest vervangen. Ondanks een lang voorjaar en een gebrekkige voorbereiding won Nibali in die Giro een etappe, droeg hij enkele dagen het roze en mocht als kers op de taart als derde het eindpodium op.

Toch is de meester-daler, in november 26, voorlopig niet van het gehalte van de twee jaar oudere Contador of de één jaar jongere Andy Schleck. De voorbije Ronde van Spanje was een spectaculaire vertoning, die tot het slotweekend ongemeen spannend bleef. Het sportieve niveau was echter minder indrukwekkend dan de stijgingspercentages van de vele slotbeklimmingen op het parcours. De grote namen lieten het op Spaanse grond collectief afweten. Ze stuurden hun kat (Contador en Samuel Sánchez) of werden niet uitgenodigd (RadioShack), ze waren uit vorm ( Denis Menshov), holden achter de feiten aan ( Fränk Schleck) of gooiden er met hun pet naar (Andy Schleck). De laatste overgebleven klasbak, Roman Kreuziger, vervulde dan nog eens de rol van engelbewaarder voor Nibali, zoals de Siciliaan zelf in de Giro uitmuntend had ge-daan in dienst van kopman Ivan Basso.

Het maakt de rekening niet van de geschoolde boekhouder. Maar het relativeert wel de voorspellingen van zijn landgenoten, die Nibali hebben uitgeroepen tot toekomstige Tourwinnaar. Gezien zijn verleden mag verondersteld worden dat Enzo in het tijdrijden de kloof met Contador in de loop der jaren zal verkleinen. Als klimmer echter zal hij altijd moeten rijden zoals hij spreekt: behoedzaam. “Ik ben een passista“, zegt hij zelf. Daarmee bedoelt hij een renner die de beklimmingen op tempo neemt en moeite heeft met ritmeschommelingen. Vandaar dat het in de Vuelta niet veel scheelde of de oude rot Ezequiel Mosquera had met zijn demarrages de leider op de knieën gekregen. Vandaar ook dat niet Nibali maar Contador en Andy Schleck de eerste kandidaten voor Tourwinst blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier