Met Mbo Mpenza erbij zit Anderlecht plots dik in de spitsen. “Maar,” zegt trainer Hugo Broos, “veel mensen staren zich een beetje blind op het aantal. Eerst en vooral, en dat weet iedereen, staat er een vraagteken achter Oleg Iachtchouk : op hem kan je geen drie, vier wedstrijden achtereen rekenen. We moeten dus heel voorzichtig met hem zijn. Eens we in het Europese ritme zitten, kan je op zaterdag wel een beroep doen op Iachtchouk, maar dan moet je hem niet vragen om ook op dinsdag te spelen. Hij is dus veel- eer een joker. En wat Nenad Jestrovic be- treft : hij heeft, weer door een blessure, een zeer moeilijk jaar achter de rug. Vanuit zijn entourage horen wij voortdurend over interesse van andere clubs, wat betekent dat ze daar toch een beetje op zoek zijn. Het kan dus dat hij nog vertrekt. Maar dat is dan zíjn wil, want Anderlecht heeft nog geen enkele stap gezet om hem van de hand te doen.”

Met verder Ki-Hyeon Seol, die voluit als aanvaller gebezigd zal worden, en Aruna Dindane, van wie Anderlecht niet meer zo afhankelijk wil zijn als vorig seizoen, maakt dat vijf spitsen. “En,” zegt Broos, “waarschijnlijk komt er nog een bij : Isah Eliakwu van Inter.” De Belgische landskampioen gaat ervan uit dat Roberto Mancini, die onverwacht Alberto Zaccheroni is opgevolgd als trainer bij de Italiaanse club, eigen spelers zal willen meebrengen, waardoor de jonge Nigeriaan weg mag. “Een ruwe diamant”, zegt manager Herman Van Holsbeeck over Eliakwu. “Op verplaatsing in de Belgische competitie en zelfs in de Champions League zeer bruikbaar op de counter. Zijn explosiviteit is enorm. Blijft altijd bij de laatste man, scoort erg makkelijk, maar werkt niet veel. Ook aan zijn kopspel en positiespel bij balverlies moet nog gewerkt worden.” Uitsluitsel hierover deze week. Anderlecht wil hem graag huren met een aankoopoptie.

Voor Sherjill McDonald is er geen toekomst meer in Brussel. De drie jaar geleden bij Ajax weggehaalde aanvaller wordt, als hij geen nieuwe club vindt, teruggezet naar de B-kern. Denis Calincov, een jonge Mol- davische aanvaller, en verdediger Sergio Hellings (ook ex-Ajax) ontvingen een brief met dezelfde boodschap. Anderlecht zoekt nu alleen nog een doublure voor Olivier De- schacht op de linksachter. “Maar,” zegt Van Holsbeeck, “dan moet er eerst iemand weg om daarvoor budget vrij te maken. Marc Hendrikx bijvoorbeeld.” Hendrikx gaat zijn laatste contractjaar in.

Hugo Broos : “Jullie weten net zo goed als ik : transfers zijn nog mogelijk tot einde augustus. Soms gaat het snel. Maar als ik lees dat Christian Wilhelmsson overweegt om Anderlecht te verlaten, moet ik eens hard lachen. Ik ga daar niet van uit : hij heeft een contract (tot 2007, nvdr) en daar staat een prijs op. Ik denk dat clubs dan al heel wat minder geïnteresseerd zullen zijn.”

door Jan Hauspie

‘Veel mensen staren zich blind op het aantal spitsen bij Anderlecht.’ (Hugo Broos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier