DE VEDETTE : RAFAEL VAN DER VAART

Na het vertrek van Daniel Van Buyten moest Hamburgtrainer Thomas Doll op zoek naar een nieuwe aanvoerder. Tijdens zijn vakantie bood Doll RafaelvanderVaart de kapiteinsband aan, een oranje. De 23-jarige aanvallende middenvelder nam de band in dank aan en zal de tweede Nederlandse kapitein worden bij HSV, na Nico-Jan Hoogma.

Op zijn 23ste staat de teller van Van der Vaart al op 39 caps voor Oranje. Achttien was Rafi, toen hij tegen Andorra zijn debuut maakte. Het ging allemaal heel snel. Opgegroeid in een woonwagenkamp kende hij een harde jeugd. Het voetbal was zijn uitlaatklep. Op zijn zeventiende debuteerde hij in de hoofdmacht van Ajax en al gauw kreeg hij het etiket van grootste Nederlands talent opgekleefd. In 2002 werd hij uitgeroepen tot Europees talent van het jaar, de voetbalwereld lag aan zijn voeten. Tot het plots minder liep bij Ajax en hij heel wat tegenwind ondervond. Bakken kritiek kreeg het Nederlandse goudhaantje over zich heen : Ajaxcoach RonaldKoeman hekelde zijn slechte mentaliteit, de medische staf van Oranje wees hem op zijn natuurlijke aanleg voor overgewicht en met zijn eega zou hij meer feestjes dan trainingen afschuimen, klonk het.

Sinds hij in Duitsland speelt, lijkt Van der Vaart wat gelouterd. In Hamburg hervond hij zijn spelplezier. Nu hij vader is geworden van een zoontje, Damián Rafael, lijkt hij zijn wilde haren definitief verloren te zijn. Het prille vaderschap hielp hem ook om paraat te raken voor de tweede wedstrijd van Oranje op het WK. Rafael smeerde zijn enkel herhaaldelijk in met babyzalf en dat bespoedigde zijn herstel.

Het WK werd geen successtory voor Van der Vaart. Enkel tegen Argentinië mocht hij in de basis opdraven. Maar noch in die wedstrijd, noch in zijn invalbeurten kon hij zijn stempel drukken zoals hij dat bij zijn Duitse club wel doet. Hamburg met en zonder Van der Vaart is een wereld van verschil : door een knieblessure miste hij vorig seizoen vijftien competitiewedstrijden. Zonder zijn spelmaker haalde Hamburg een gemiddelde van 1,6 punten per wedstrijd, met Van der Vaart 2,3 punten. Het verschil tussen een goede ploeg en een titelkandidaat.

TACTIEK

T homas Doll houdt vast aan een 4-4-2 met een ruitvorm op het middenveld. Groot voordeel voor de oud-international is dat hij voor elke positie kan beschikken over een dubbele bezetting en er veel wisselmogelijkheden zijn. Iets wat nodig is, zeker na de blessures van Vincent Kompany (hamstrings) en Rafael van der Vaart (spierscheur linkerdij). Bovendien beschikt hij over veel jongens met Champions League-ervaring. Anderzijds moet Joris Mathijsen (voor 6 miljoen euro weggehaald bij AZ) als opvolger van zijn landgenoot Khalid Boulahrouz (voor 10,5 miljoen euro vertrokken naar Chelsea) nog wennen aan zijn medespelers Bastian Reinhardt of Colin Benjamin. Van der Vaart is de regisseur van het team, maar redelijk blessuregevoelig. Voorin werd nog niet echt een complementair duo gevonden. Benjamin Lauth is een grote belofte van het Duitse voetbal, Boubacar Sanogo een stevige targetman, terwijl José Paolo Guerrero vooral indruk maakte bij zijn invalbeurten en veelal als joker werd gebruikt door Felix Magath. l

FRéDéRIC VANHEULE & BJORN BORGT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier