Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

RC Genk begint met uitgesproken ambities aan het laatste kwart van de heenronde. Trainer Hugo Broos eist met uitwedstrijden bij Dender en Brussels en een thuismatch tegen Zulte Waregem op het programma negen op negen. Broos: “Daarna is er nog een wedstrijd tegen Standard, die kan alle kanten uit. Maar met die negen op negen kun je zeggen dat je de schade in de heenronde hebt weten te beperken, gezien de grote blessurelast geen makkelijke taak.”

Een vogel zonder vleugels noemt hij zijn Genk. Vorig seizoen viel Thomas Chatelle uit, zijn vervangers Alex Da Silva en Mohamed Dahmane vulden de vacature met wisselend succes in. Broos: “Da Silva is geen flankspeler en Dahmane merkte dat de stap van Bergen naar Genk groot was.”

Op links sukkelde Genk ook. Tom Soetaers was een tijdje out en de opvolger van Sebastien Pocognoli, Tiago Silva Dos Santos, speelde tot dusver nog maar drie matchen. Broos: ” Gonzague Vandooren heeft zijn best gedaan, hem kan ik niks verwijten, maar ik heb daar ook al Tomislav Mikulic moeten opstellen en dat is geen linksachter.” Zowel Tiago als Soetaers zijn opnieuw fit, na Nieuwjaar recupereert Broos ook Chatelle en Cornelis (knieletsel), kortom, Genk kan dan weer ‘vliegen’.

Blijft voorin het enigma Ivan Bosnjak. Sterk bezig vorig seizoen (14 wedstrijden, 6 goals), tot hij met een kruisbandletsel uitviel en tot dusver maar een schim van zichzelf. Zeven wedstrijden, twee goals en, ook al heeft Genk geen alternatief als diepe spits na het uitvallen van Goran Ljubojevic, al op de bank. Broos: “Ivan kende een goeie voorbereiding, maar het was direct duidelijk dat een wedstrijd nog iets heel anders was. Ik heb hem lang laten staan, maar het was duidelijk dat hij vocht met zichzelf. Ook op training gingen de ballen er niet in. Eigenlijk was zijn pech dat Ljubojevic zo snel uitviel toen ik Ivan uit de ploeg haalde. Hij was nog niet klaar voor een terugkeer.” Genk zoekt nu een nieuwe diepe spits, want met amper zestien goals in dertien wedstrijden en met voorlopig alleen Bosnjak als diepe spits, mangelt het daar wat aan scherpte.

Inmiddels viel ook de naam van Genk als kandidaat-organisator voor wedstrijden op het WK van 2018. In dat geval moet het stadion wel worden uitgebreid met een derde ring. Moet dat sowieso geen optie zijn, om elk jaar mee te doen voor de titel, nu Anderlecht, Standard en Brugge gaan vergroten?

Broos: “Ik ben daar geen voorstander van. Als je kan meedoen voor een WK, mag je die kans niet laten liggen, maar denk toch eerst goed na. Een groot stadion moet je ook gevuld krijgen. Welke Belgische ploeg krijgt om de veertien dagen veertigduizend man? Ik heb mijn bedenkingen. Genk moet nog iets meer constante in zijn prestaties krijgen, voor het zoals Brugge of Anderlecht kan zeggen: elk jaar doen wij mee voor de titel.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier