Na het ontslag van Bart De Roover behaalde Zulte Waregem in de vijf matchen onder Hugo Broos 9 op 15. De West-Vlamingen kunnen ontspannen de rest van het seizoen afwerken. Zondag ontvangen ze landskampioen Anderlecht.

Hugo Broos (58) geeft toe dat een 9 op 15, zonder nederlaag, ook voor hem een kleine verrassing is. “Een programma met thuismatchen tegen Lokeren, Kortrijk en Standard, plus verplaatsingen naar Sint-Truiden en KV Mechelen, is sowieso niet gemakkelijk, en zeker niet als je met een ploeg moet beginnen waar het vertrouwen volledig verdwenen is. Belangrijk was dat we tegen Lokeren op het einde nog een verdiend punt uit de brand konden slepen. Dat heeft de groep meteen een boost gegeven. Na de winst op Sint-Truiden zag je het vertrouwen zienderogen groeien. Dat is het grootste verschil, want aan de kwaliteiten van de spelers lag het zeker niet. We spelen nu veel rustiger, durven weer een actie te maken, maar blijven toch heel gedisciplineerd voetballen.”

Dat blijkt ook uit de amper twee tegengoals in de laatste vijf matchen.

“Als het slecht gaat, beginnen spelers rapper de zaken te forceren. Dat heb ik kunnen vermijden door duidelijke afspraken te maken. Van in het begin hebben mijn spelers die perfect nageleefd. Iedereen blijft nu bij balbezit en balverlies in positie lopen. Bovendien heb ik met Bossut een topkeeper die ons al een aantal keren rechtgehouden heeft.”

Wat moet er nog beter?

“De scherpte voor doel. Vooral de laatste pass moet beter. Op KV Mechelen hebben we aan paar keer een mooie aanval opgezet, maar verloren we bij het afwerken op een lullige manier de bal. Daar moet je, zeker op verplaatsing, meer uithalen.”

Het aantal geschorsten en geblesseerden begint op te lopen. Moeten er spelers bij komen?

“Alleen als ze budgettair haalbaar blijken en een échte versterking zijn. Zo niet, dan doe ik verder met deze groep. Tegen Anderlecht missen we de geschorste Hyland, en Habibou, plus de langdurig geblesseerden D’Haene, Roelandts en Sterckx, maar op Sterckx na zullen die na de winterstop weer allemaal beschikbaar zijn. Het heeft geen zin om nog drie nieuwkomers te halen, want dan zit je met een kern van 28 spelers. Dat is ook te veel.”

Is het een goede of slechte zaak dat Hyland en Habibou niet kunnen spelen tegen Anderlecht?

“Enerzijds is het niet slecht dat we hen zondag missen, want sowieso is de kans klein – zelfs met een voltallige kern – dat we tegen Anderlecht winnen. In die zin is de match tegen Cercle misschien belangrijker. Anderzijds: mét Hyland en Habibou wonnen we tegen Standard en toen waren onze winstkansen ook relatief klein.”

Opvallend: na een mindere start staat Zulte Waregem op pas vijf punten van de zesde plaats. Is dat nog een doel?

“Neen, de linkerkolom lijkt me het hoogst haalbare. De top vijf is sowieso ongenaakbaar en vijf punten goedmaken op ploegen als Lokeren en KV Mechelen is heel moeilijk. Maar daarmee is ons seizoen niet afgelopen, hé. Genk heeft vorig jaar via play-off 2 ook een Europees ticket veroverd …”

Zondag de match tegen Anderlecht, leeft dat nog bij u?

“Neen, daar steek ik geen energie meer in. In het verleden heb ik dat veel te veel gedaan. Als we winnen, zal er van leedvermaak zeker geen sprake zijn. Alleen blijdschap.”

door jonas creteur

“De linkerkolom lijkt me het hoogst haalbare.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier