Huiswerk vroeg gemaakt

Al eind vorig seizoen was duidelijk dat de spelerskern van Zulte Waregem flink vernieuwd zou worden. Gezien de vele aflopende contracten (van spelers die bovendien niet meer voldeden), gezien spelers die aasden op een transfer (met name topscorer Gianni Bruno en enfant terrible Saido Berahino) en gezien het pensioen van Olivier Deschacht. De scoutingscel, in samenwerking met de sportieve staf en CEO Eddy Cordier, had daar echter op geanticipeerd. Dat bleek ook uit de zes spelers die al voor eind juni aangetrokken werden. Tot grote tevredenheid van coach Francky Dury, want die klaagde in het verleden vaak over laattijdige transfers. Zes nieuwe spelers die bovendien stuk voor stuk een basisplaats konden opeisen, in de verschillende linies van de ploeg: Joost van Aken, David Hubert, Bent Sørmo, Alessandro Ciranni, Lasse Vigen Christensen en Zinho Gano. Dat bleek ook in de competitiestart, want de laatste vijf staan intussen in de basiself en brengen ook een grote meerwaarde. Met name Vigen heeft zich al ontpopt tot een duivel-doet-al, als link tussen verdediging en aanval.

Lasse Vigen Christensen
Lasse Vigen Christensen© Sportpix.be

Brede kern

Veel werk had Zulte Waregem begin augustus dan ook niet meer. Alleen op de flank en op het middenveld kon het nog versterking gebruiken. En die kwam er ook met vleugelspelers Alieu Fadera (weggehaald bij FK Pohronie) en Dereck Kutesa (gehuurd bij Stade Reims) en met middenvelders Franck Boya en Idrissa Doumbia (gehuurd bij respectievelijk Antwerp en Sporting Lissabon) op de laatste transferdag. Opvallend: Jean-Luc Dompé en Omar Govea, die de laatste weken last hadden van ’transferitis’, blijven (voorlopig) aan de Gaverbeek, terwijl grootverdiener Berahino wel vertrok (naar de Engelse derdeklasser Sheffield Wednesday).

Jelle Vossen
Jelle Vossen© BELGA

Dat maakt dat Essevee over een brede kern beschikt. Ook omdat enkele nieuwe jeugdspelers ( Dion De Neve, Wout De Buyser, Rousseau De Poorter, Martijn Beernaert) aan de oppervlakte zijn verschenen – De Neve kreeg zelfs al een eerste basisstek. De plaatsjes worden dus duur en dat kan het niveau alleen maar opkrikken. Op de kansloze nederlaag tegen Club Brugge (0-4) na was dat al te zien in de andere matchen. Na een 8 op 18 en met duels tegen Cercle, Union, KV Kortrijk en Seraing in het verschiet, kan Zulte Waregem de komende weken flink opschuiven in het klassement.

Huiswerk vroeg gemaakt

Jelle Vossen

Aan zes goals zit Vossen al na zes matchen. Reden: een goede samenwerking met Gano in het 3-5-2 systeem. Vossen krijgt ook veel meer ballen die vorig seizoen vooral naar Gianni Bruno gingen.

Transfers out

Berahino (Sheffield Wednesday, Eng), De Smet (Top Oss, Ned).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier