De verwachtingen zijn hoog voor Jack Wilshere.

Begin augustus was de pas zeventienjarige linksvoetige vleugelspeler Jack Wilshere de uitblinker tijdens de Emi-rates Cup, het jaarlijkse voorbereidingstoernooi van Arsenal. De jeugdinternational wordt opgeleid bij de Londense club. Hij imponeerde bij de 2-1-zege tegen Atlético Madrid met zijn dribbels langs struikelende verdedigers. Met twee goals lag hij zelfs aan de basis van de 3-0-winst tegen Glasgow Rangers. Vooral door zijn explosiviteit en slimme doorsteekpasses onderscheidde Wilshere zich van zijn ploeggenoten. Het zorgt ervoor dat er hogere verwachtingen zijn ontstaan.

Wilshere, die op nieuwjaarsdag 1992 werd geboren in het Zuid-Engelse Ste-venage, speelde zich zelfs in de kijker van bondscoach Fabio Capello. “Hij verrast me in aangename zin”, opperde de Italiaan. “Vorig jaar zag ik hem twee keer spelen in de League Cup. Maar zijn progressie blijft opmerkelijk. Hij speelt zonder angst en vol zelfvertrouwen. Het is niet normaal zo jong al zo goed te zijn.”

Manager Arsène Wenger, die bekend-staat om zijn voortdurende verjonging bij de Gunners, zei al eens dat Wilshere hem herinnert aan international Wayne Rooney in het begin van zijn loopbaan. De spits van Manchester United debuteerde in 2002 voor Everton, dat hem opleidde. Vlak voor zijn doorbraak verbrak de puber met een prachtige lob een tien maanden durende zegereeks van Arsenal.

Verwacht wordt dat Wilshere, die vorig jaar zijn competitiedebuut vierde, de komende weken en maanden opnieuw speeltijd zal krijgen. Brian Estick, de bondscoach van de selectie onder negentien, promootte de tiener alvast door te stellen dat hij dit seizoen niet om hem heen kan. Ex-international Stuart Pearce gaf hem vorige week, door de blessure van Patrice Muamba, ook al speelgelegenheid bij de beloften. Een half-uurtje gunde hij Wilshere. “We moeten opletten voor overhyping. Van de gouden naar de verloren generatie, ik zag het veel vaker. We moeten Jack de tijd geven zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen.”

Kamel Ghilas (25), een Algerijnse aanvaller van Celta de Vigo, werd door Hull City voor twee miljoen euro overgenomen. Ook de transfer van de Ierse linkermiddenvelder Stephen Hunt (29), een international van Reading, werd afgerond. Beide nieuwkomers kregen een vierjarig contract.

Bondscoach Fabio Capello, die Michael Owen (29) buiten de selectie liet, zag de Engelse nationale ploeg in een oefeninterland tegen Nederland zijn team na een 2-0-achterstand aan de rust terugknokken tot 2-2. Invaller Jermain Defoe zorgde met twee treffers voor de terugkeer.

Anthony Vanden Borre (21) wordt door Genoa verhuurd aan Portsmouth. Hij had wel de tegenslag dat de Italiaanse voetbalbond de transferdocumenten niet in orde bracht, waardoor hij afgelopen weekend niet kon debuteren. De Nigeriaanse aanvaller Nwankwo Kanu (33) verlengde zijn overeenkomst met één maand.

Jeugdinternational Lee Cattermole (21), een middenvelder, verruilde Wigan voor zes miljoen euro voor Sunderland. Daar wordt hij herenigd met manager Steve Bruce.

Verdediger Michael Mancienne (21) verlengde bij Chelsea tot 2013 en werd verhuurd aan promovendus Wolverhampton Wanderers.

De Zuid-Koreaanse aanvaller Chung-Yong Lee (21) werd door Bolton overgenomen van FC Seoel. Hij tekende een driejarige verbintenis.

Wigan contracteerde met Antonio Amaya (26) een Spaanse verdediger van Rayo Vallecano voor drie jaar.

Nicklas Bendtner (21) koos bij Arsenal net voor het seizoensbegin voor rugnummer 52 in plaats van 26. De Deense spits beloofde de mensen die al eerder een shirt kochten met zijn oude nummer persoonlijk schadeloos te stellen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier