Wat pinanti ? Waar pinanti ? Hoe pi … kampioen ? Kampioen is kampioen ! En rechtstreekse plaatsing voor de Champions League erbovenop. Voor het eerst sinds lang een normale voorbereiding, geen opgefokte maand voor de topvorm al moet bereikt worden. Vercauteren kan straks bouwen aan een ploeg zonder prefabtoestanden.

Het lange wachten, de kritische benadering, het ondermaats presteren buitenshuis en de twijfel rond de goede afloop resulteerden in een nooit geziene kampioenenviering. Pär Zetterbergs afscheid was er een met heel veel emotie en grandeur. Met hem verliezen we een geniale voetballer. Niet voor niets won hij negen titels in zijn carrière, nog gehypothekeerd door kraakbeenletsels, een weerbarstige bloedsuikerspiegel en op het eerste gezicht beperkte fysieke mogelijkheden. Hij drukte nog nadrukkelijk zijn stempel op dit seizoen. Dat is alarmerend voor het niveau van onze competitie. Nu ook Wilhelmsson, Kompany, Zewlakow en Tihinen andere oorden en meer euro’s opzoeken, wachten Herman Van Holsbeeck stresserende weken. Ik ben benieuwd naar het new look Anderlecht.

Een ander opgemerkt afscheid was dat van de laatste Brugse icoon, Gert Verheyen. Op het veld zal hij wel vervangen worden, in de kleedkamer zal de Brugse eigenheid voorgoed verdwijnen. Club wordt volgend seizoen wel weer de dichtste belager van Anderlecht, want het desastreuze competitieslot van Standard zal in Luik lang nazinderen. Tenzij Georges Leekens eindelijk de vloek die sinds de Waterschei-affaire over Sclessin hangt, kan bannen. Michel Preu- d’homme bewoog tevergeefs hemel en aarde om dat al te doen, maar vertrekt nu moegestreden naar de voetbalbond. Oppassen dat hij niet van de regen in de drop sukkelt.

Die bond moet straks zo snel mogelijk sancties treffen in de zaak van de gokchinees. Dat de twee ploegen waar hij de lijnen uittekende – La Louvière en Lierse – nu in de puree zitten, is eigen schuld dikke bult. Trost deed er nog alles aan maar moet nu naar een zware eindronde met een onervaren ploeg die gul met de krachten morste. Beveren kreeg in extremis de hulp van hierboven en van clubman in hart en nieren Edy De Bolle. Hij kon de op drift geslagen Afrikanen toch nog tot de redding bewegen.

Alle clubs komen straks weer versterkt aan de aftrap, de ambities steiler dan ooit. Niks nieuws onder de zon. Dit seizoen mocht ik voor Belgacom TV 86 wedstrijden live bekijken. De spanning was om te snijden, de kwaliteit soms om te huilen, vooral na Nieuwjaar, toen de terreinen er provinciaals bij lagen. Hopelijk beseffen de clubleiders dat een goed terrein een eerste vereiste is om spektakel te brengen. Maar of daar de prioriteiten liggen is nog maar eens de vraag.

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV.

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 33 33 1 – Belgacom verkooppunten

BELGACOM-TV: ZONDAG 14 – VIACALCIO

Reggina – Juventus: 15.00

Chievo – Fiorentina (uitgesteld): 18.00

Milan – Roma (uitgesteld): 20.30

DOOR WIM DE CONINCK, co-commentator van belgacom tv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier