AC Milan staat voor een nieuwe start.

Paolo Maldini slaagde er alsnog in om op een positieve manier een punt achter zijn carrière te zetten, want zijn AC Milan kwalificeerde zich rechtstreeks voor de CL-poules. Vóór de start van zijn 902e wedstrijd kreeg de veertigjarige routinier in Fiorentina een staande ovatie. Dat is maar goed ook na het onverdiende en onverwachte fluitconcert bij de thuisnederlaag tegen AS Roma.

Het beschamende gedrag van de Curva Sud-fans had hij wel kunnen voelen aankomen, aangezien een spandoek het had over “een gebrek aan respect van de aanvoerder voor zij die zijn ontwikkeling mogelijk maakten”. Dat het clubicoon bij uitstek op zo weinig respect kan rekenen, is wraakroepend. Maar misschien vertaalt het ook de haat tegenover clubvoorzitter en Italiaans premier SilvioBerlusconi. Die voelde vanwaar de wind kwam: hij had zich sinds de derby van 28 september 2008 niet meer op San Siro vertoond. Ook voor het duel van 10 mei tegen Juventus weigerde hij om in de eretribune plaats te nemen. Voor de laatste thuiswedstrijd van Maldini was hij wel van de partij, maar hoon was zijn deel. De grote woede van de fans is begrijpelijk, want Ronaldinho komt vaker in het nieuws met zijn nachtelijke escapades, terwijl DavidBeckham weliswaar een geslaagd debuut maakte maar naderhand toch vooral hielp bewijzen dat een echte kuitenbijter zoals GennaroGattuso beter het verschil kan maken.

Ondertussen kroonde buur Inter zich opnieuw tot kampioen. De buren legden ook al drie nieuwe spelers vast, terwijl Milan een operationeel verlies boekte van 66,8 miljoen euro en aan verkopen moet denken. De investeringsmaatschappij Fininvest, ook eigendom van Berlusconi, wil de verliezen niet meer bijpassen. Iedereen bij de club lijkt aan te sturen op een verkoop van Kaká om zo de balans wat aan te zuiveren.

De Braziliaan Leonardo wordt de opvolger van CarloAncelotti als coach. De Braziliaan start, in tegenstelling tot andere roemruchte debutanten als ArrigoSacchi en FabioCapello, zonder diploma’s. Met hem begint Milan aan een nieuw avontuur.

José Mourinho verlengde bij Inter tot 2012. De Portugees bedong ook een loonsverhoging, hoewel zijn contract ook nu al behoorlijk riant kon worden genoemd.

Adrian Mutu, de Roemeense spits van Fiorentina die nog niet volledig is hersteld van zijn meniscusblessure, moet opnieuw onder het mes: dit keer voor een operatie aan de elleboog.

Dimitrios Eleftheropoulos (32) verbrak zijn nog tot 2010 lopende contract bij Siena. De Griekse doelman nam die beslissing om persoonlijke redenen. Over het in 2004 gestarte Italiaanse luik van zijn carrière kan hij hoe dan ook niet tevreden zijn: hij speelde slechts een handvol matchen met Messina. Bij AC Milan en AS Roma stond hij in officiële wedstrijden nooit tussen de palen en ook bij Ascoli speelde hij slechts een aantal keren. Bij Siena kwam hij vorig seizoen evenmin aan de bak. Afgelopen seizoen stond hij welgeteld twee keer onder de lat.

Fabrizio Miccoli (29) moest slechts tien minuten onderhandelen met Palermo. Voor een jaarloon van 1,2 miljoen euro verlengde de middenvelder zijn contract tot 2012.

Volgens een studie van het onderzoeksbureau TNS Sport Asia, dat werd uitgevoerd bij een representatief staal van de bevolking met een leeftijd tussen de 15 en 54 jaar in de elf belangrijkste steden van China, is AC Milan de favoriete club. Zowat 38 procent noemt zich fan. Real Madrid en Manchester United kunnen rekenen op 22,4 en 21,6 procent.

Alberto Aquilani (24) zal tot 2013 de kleuren verdedigen van AS Roma. Volgend seizoen zal de middenvelder netto 1,8 miljoen euro verdienen, in 2010/11 al 1,95 miljoen euro, daarna zelfs 2,3 miljoen euro.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier