Onafhankelijk van het resultaat zaterdag lijkt het nu al duidelijk dat de Franse coach het volgende seizoen mag aanvatten bij de Koninklijke.

Met een barbecue. Zo bereidt Zinédine Zidane (43) de finale van de Champions League tegen Atlético Madrid voor. Afgelopen zaterdag organiseerde de Fransman na de training een barbecue voor de spelers, hun partners en kinderen op Valdebebas, het oefencomplex van Real Madrid. Ook Carlo Ancelotti had dat twee jaar geleden gedaan op de maandag voor de CL-finale (met 4-1 gewonnen van Atlético Madrid na verlengingen). De Italiaanse coach liet toen een emotioneel filmpje zien over hoe de spelersgroep de finale van Lissabon had bereikt. Zidane had geen filmpje nodig, hij zag de barbecue gewoon als een soort relaxte teambuilding. Verder werd in voorbereiding op de finale van nu zaterdag om 20.45 uur in San Siro niets speciaals gedaan. Geen dubbele trainingssessies of iets dergelijks. Integendeel, de spelers kregen zondag en maandag zelfs nog twee dagjes vrij.

Er is ook geen reden om af te wijken van het gewone trainingsschema, want dat bleek de afgelopen maanden uitstekende resultaten op te leveren. Real Madrid won immers zijn laatste tien competitiewedstrijden. Het laatste puntenverlies dateert van 27 februari, toen thuis met 0-1 verloren werd van… Atlético Madrid. Met die fenomenale eindrush legde de Koninklijke FC Barcelona uiteindelijk nog het vuur aan de schenen in de titelstrijd. Ook de Champions Leaguewedstrijden die onder Zidane gespeeld werden, kunnen globaal gezien als een succes bestempeld worden. In zes matchen – tegen AS Roma, VfL Wolfsburg en Manchester City – werden acht goals gemaakt en werden er maar twee geïncasseerd. Het dramatische was wel dat die twee tegendoelpunten in dezelfde wedstrijd vielen, uit tegen Wolfsburg. Gelukkig voor Zidane zette Cristiano Ronaldo de situatie recht in Bernabéu.

De Franse coach is ervan overtuigd dat zijn team fysiek top zal zijn voor de belangrijkste match van het seizoen. In vergelijking met de finale van 2014, toen CR7 knieproblemen had en Karim Benzema met een spierblessure op het veld stond, zal de voorste linie nu optimaal aan de aftrap komen, met een Gareth Bale die de laatste weken naar zijn beste niveau groeide. Door blessures hebben tal van basisspelers dit seizoen veel minder speelminuten op de teller staan dan twee jaar geleden. Kapitein Sergio Ramos, bijvoorbeeld,kwam in 2014 aan de aftrap met 4232 minuten in de benen, nu zullen er dat maar 2723 zijn. Die ‘frisheid’ kan in de fysieke veldslag tegen Atlético van belang zijn.

Wat het resultaat van de wedstrijd zaterdag ook zal zijn, nu al is men er in de wandelgangen van overtuigd dat Zidane ook begin volgend seizoen nog hoofdtrainer zal zijn. De twijfel die er de eerste weken na zijn aanstelling nog was, is nu volledig weg. ‘Hij heeft een project verdiend’, zo zou in de bestuursloge van Bernabéu herhaaldelijk te horen geweest zijn. Zizou blijft er echter nuchter onder en zegt: ‘We hebben nog niets gewonnen.’

DOOR STEVE VAN HERPE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier