De Luikenaars kenden een turbulent tussenseizoen waarin supporters zich roerden in het beleid en basisspelers Luik de rug wilden toekeren. Duchâtelet heeft de spelerskern alsnog bij elkaar weten te houden. Een enkel pijnpunt, de rechtsbackpositie, is al ingevuld, maar op een nieuwe doelman is het nog even wachten.

VERDEDIGING

Er wordt gefluisterd dat hij wel eens naar de Serie A zou kunnen verkassen en feit is dat Standard naarstig op zoek is naar een opvolger. De toekomst van Kawashima lijkt dan ook niet in Sclessin te liggen. De namen van mogelijke vervangers zijn amper bij te houden, maar dat het niet Moris zal worden, staat zogoed als vast. Moris wordt nog wat te licht geacht. Wie de nieuwe doelman ook wordt, hij zal een stevige verdediging voor zich hebben. Drie van de vier titularissen zijn immers nog steeds aanwezig. Kanu en Ciman vormen zogoed als zeker de as van de defensie, met Arslanagic – die Ciman al meermaals goed verving – als luxe-invaller. Op links is Van Damme de ontegensprekelijke titularis, al heeft hij er met de van Ujpest overgekomen Iandoli wel een concurrent bij. Voor de rechtsbackpositie was Standard bij het afsluiten van dit nummer dicht bij een overeenkomst met de ervaren flankverdediger Stam, die zijn sporen verdiende bij FC Twente en Wigan. Opare – waar het Standardbestuur zich alsnog van wil ontdoen – en de van Beerschot overgenomen Öztürk zijn mogelijke vervangers van Stam. Öztürk kan ook een rijtje hoger uit de voeten. Jonkies Ngawa, Fiore – die zich in positieve zin liet opmerken tijdens de voorbereiding – en Cissé maken ook aanspraak op een plaats in de defensie.

MIDDENVELD

Ook op het middenveld verandert er weinig in vergelijking met vorig seizoen. Vainqueur en Buyens zijn nog steeds de twee stofzuigers die de gaten zullen dichten, en Cissé is hun eerste vervanger. Flankaanvallers zijn Mpoku en Bulot. Daar waar die eerste zich vorig seizoen onderscheidde, moet de tweede nog het goede bevestigen dat bij zijn komst over hem verteld werd. Het zag ernaar uit dat MujangiBia zou vertrekken, maar in plaats daarvan speelde hij zo’n uitstekende voorbereiding dat hem dat wel eens een basisplaats zou kunnen opleveren. De Japanner Ono is het alternatief voor de flank, terwijl Marquet in het centrum uit de voeten kan.

AANVAL

Het was zaak om Ezekiel en Bat-shuayi te kunnen houden en dat is ook gelukt. Hun contract werd opgewaardeerd en verwacht wordt dat beide spitsen alleen nog maar beter zullen worden. Ze hebben hun complementariteit al vaak genoeg bewezen, toch wilden ze bij Standard nog een extra grote spits, kwestie van wat meer mogelijkheden te hebben om de tegenstand te verrassen. In die optiek kadert dan ook de transfer van De Camargo. De voormalige spits van Borussia Mönchengladbach kan met zijn gestalte heel wat schade aanrichten in de aanvalslinie. Biton is er nooit in geslaagd Rednic te overtuigen, maar zijn doelgerichte spel zou de nieuwe coach wel eens kunnen bevallen. Reza zou ook meer speeltijd kunnen krijgen. De Japanner Nagai is een snelle, maar weinig efficiënte spits die voorlopig geen goede punten heeft gescoord.

CONCLUSIE

Standard zal moeten bevestigen, terwijl het zich aanpast aan de spelstijl van Luzon. De nieuwe coach wordt op tactisch vlak hoog ingeschat, speelt minder offensief dan Rednic en kan – uitzonderlijk in België! – rekenen op een zogoed als onveranderde kern. Indien hij faalt, heeft Luzon dan ook geen enkel geldig excuus. Het is aan hem om zijn stempel op de spelersgroep te drukken. Een groep die overigens al enige tijd een mooie toekomst wordt voorspeld.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier