Waarom bleef de topschutter van vorig seizoen met lege handen achter tijdens de transferperiode? Het antwoord ligt bij een verkeerde strategie. Jérémy Perbet wilde naar het buitenland, maar daar zat niemand op hem te wachten.

Bergen scoorde dit seizoen al veertien goals in zes wedstrijden en staat achtste met acht punten. Daar zaten ook duels tegen Anderlecht en Club Brugge bij, op papier te sterk voor de Henegouwers, zodat de start zeer behoorlijk is. Opvallend: Jérémy Perbet, de topschutter van vorig seizoen met 25 goals, maakte er in deze competitie nog geen. Meer nog: hij verzamelde nog maar 41 minuutjes, in vier invalbeurten. Nong en Jarju vormen het duo waar Enzo Scifo zijn geld op inzet.

Oorzaak: eens te meer een woelige transferzomer voor de Fransman. Zoals die van vorig jaar, toen zijn definitieve overgang (Bergen leende hem al) van Lokeren veel voeten in de aarde had. Ook nu weer was het een zomer vol transferbesognes en gokken die verkeerd uitvielen.

De hele soap begint eigenlijk al in december 2011, wanneer zijn naam circuleert bij Krylia Sovetov, uit Samara, op zo’n 860 kilometer van Moskou, in het zuidoosten van Rusland. Niet direct Sint-Petersburg of Anzji, laat staan Terek, maar toch. Een miljoen euro willen de Russen betalen voor Perbet, blijkt uit een bezoek van Youri Selak, zijn zaakwaarnemer, aan hun trainingskamp. Voorzitter Dominique Leone hoopt op 1,8 miljoen en zegt njet. Perbet kan akkoord gaan, de titel van topschutter wenkt en hij wil die daarna verzilveren. Hij steekt zich wel in de kop dat het buitenland (weg uit België) de enige stap vooruit is.

Dit voorjaar ontmoet hij Lucas Pellizon, een vriend van zijn schoonfamilie. Die bracht Walter Baseggio in 2006 naar Treviso, Italië. De naam Parma valt en Perbet is geïnteresseerd. Als Standard zich later via Selak en Mogi Ba-yat, die mee in de dans springt, meldt voor Perbet, reageert die koel. Italië wenkt. Zelfs een mooi contractvoorstel, eentje voor vijf jaar en meer dan 500.000 euro per jaar vanwege de Rouches, kan hem niet verleiden. Roland Duchâtelet, die dan al voelt dat Mémé Tchité gaat vertrekken, doet nog een poging om hem te overreden in het restaurant van de vrouw van Bayat in Charleroi, maar het blijft bij een koele neen. Slecht nieuws is dat voor de kans van Bergen én voor Arnor Angeli, die in de deal mee betrokken zou worden. Standard gaat vervolgens voor Dudu Biton en Marvin Ogunjimi.

Perbet mikt op Italië, maar dat valt tegen. Parma blijft stom. Intussen verslapt hij op de trainingen en grijpen Nong en Jarju hun kans. Ook dat valt voor Perbet tegen, de topschutter begint het seizoen op de bank. Er vallen andere namen in Italië: Verona, Pescara. Maar nergens is Perbet echt de eerste keuze. En het is niet vanwege de transfersom dat anderen afhaken. Pescara pakt uiteindelijk de Kroaat Ante Vukusic, de aanvoerder van Hajduk Split, voor 3,8 miljoen euro. Meer dan het dubbele dat Bergen voor zijn prijsschutter vraagt. Jaarsalaris: 450.000 euro, dat is vergelijkbaar. Naar het waarom moet u niet lang zoeken: Vukusic is 21 en dus later verder verkoopbaar, Perbet 28 en na pakweg twee jaar nauwelijks nog te slijten. Een ‘verliespost’. Aan het aantal goals ligt het ook niet. Daar waar Perbet er 25 maakte in één seizoen, deed Vukusic er twee over om er 26 te scoren…

In België zijn er nog mogelijkheden. Gent polst voorzichtig, maar daar hebben ze niet de gewoonte om voor oudere spelers veel geld te betalen. Genk denkt ook aan hem als vervanger voor Benteke, maar kiest uiteindelijk voor BenjiDe Ceulaer. Want Perbet ziet in de laatste week van de transferperiode alweer vooral heil in het buitenland: Feyenoord en Sochaux. De Nederlanders stellen een huurovereenkomst voor één jaar voor, met aankoopoptie, maar dat gaat uiteindelijk niet door. En dus moet Perbet in Bergen verder, tenzij deze week alsnog iets uit de bus valt. In het buitenland…

DOOR PIERRE BILIC

Een zomer vol transferbesognes en gokken die verkeerd uitvielen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier