Cercle Brugge haalde drie nieuwe spelers : doelman Francky Vandendriessche, spelmaker Vit Valenta en linksbuiten Brian Pinas. Offensieve middenvelder Andreas Vlahos keerde terug naar Australië om er met Melbourne Victory FC in de nieuwe Hyundai A-League te spelen, doelman Peter Mollez, die voor een jaar gehuurd werd van Club Brugge, verhuist naar AA Gent. Ricky Begeyn werd in afwachting van een transfer in de B-kern ondergebracht. Ook op Nenad Miskovic wordt niet meer gerekend. Harm van Veldhoven gaat na een geslaagd eerste seizoen, waarin Cercle nooit in degradatiegeveer kwam en uiteindelijk elfde eindigde, zijn tweede jaar in als hoofdtrainer van groen-zwart.

VERDEDIGING

In doel koos Cercle met Francky Vandendriessche (34) voor een man met meer ervaring, maturiteit en coaching dan Ricky Begeyn en Peter Mollez. Tweede doelman is nu jeugdinternational Rubin Dantschotter (19), van wie wordt verwacht dat hij dankzij de samenwerking met Vandendriessche een versnelde groei zal kennen. Een derde keeper is er dit seizoen niet in de A-kern. Als er iets fout gaat met één van de twee zal de oplossing moeten komen van Blackburn Rovers, Engelse club waar Cercle mee samenwerkt.

De verdediging bleek vorig seizoen kwetsbaar en dat was in de voorbije voorbereiding ook weer af en toe het geval. Djordje Svetlicic en Jimmy De Wulf hadden het in een ploeg die hoger stond dan onder Jerko Tipuric soms moeilijk met de ruimte in de rug en de onderlinge dekking en op links loste Tom Van Mol, die duidelijk aan wendbaarheid inboette in vergelijking met zijn Lommelse tijd, de verwachtingen nog niet in. Ook omdat Van Mol geschorst is voor de competitiestart en Jan Masureel met een knie-ontsteking sukkelde, schoof Harm van Veldhoven tot nu toe nogal veel met zijn verdediging : Denis Viane weer op links, Svetlicic weer op rechts, Bram Vandenbussche centraal. De conclusie is nog steeds dat er nood is aan een bijkomende, polyvalente verdediger.

MIDDENVELD

In de terugronde van vorig seizoen bleek dat Cercle minder kwetsbaar is met twee man voor de verdediging. Tegen topploegen lijken Milenko Milosevic en Christophe Grondin aangewezen. In andere wedstrijden is Slobodan Slovic naast Grondin misschien een betere optie, omdat de Serviër balvaster is, beter wegdraait en inspeelt. Bovendien kan er dan door met Slovic naar rechts te schuiven gemakkelijk van 4-3-3 naar 4-4-2 geschakeld worden. Valenta is een offensieve middenvelder met veel talent en enthousiasme die nog in een concept moet leren spelen en na een jaar in de Nederlandse hoofdklasse amateurs achterstand opliep. Hij is net als jeugdspeler Matthias Feys, die een prima voorbereiding speelde, een alternatief voor de positie van de lepe spelmaker Harold Meyssen. Een goede Valenta kan ook in aanmerking komen voor een positie tussen Grondin en Meyssen.

AANVAL

Op links beschikt Cercle nu met Brian Pinas over een echte buitenspeler met een actie en een goede voorzet, wat vooral in thuiswedstrijden die vastzitten een troef kan worden. Zo kan de rechtsvoetige Dieter Dekelver naar rechts verhuizen. Hij is iets doelgerichter en gevaarlijker dan Frederik Boi, die daar û het moet benadrukt worden û in de terugronde met zijn werkkracht en loopvermogen zeer nuttig was. Dekelver kan ook goed de aansluiting maken met de centrumspits, als twééde centrumspits in een 4-3-3, én heeft de fysieke capaciteit om als rechtsmidden te fungeren. Darko Pivaljevic speelde een wisselvallig seizoen, maar fit blijft hij een interessante spits : weegt op een verdediging, kan een bal bijhouden, een actie en een goal maken. Paulus Roiha was ook in de voorbereiding de spits die het gemakkelijkst scoorde, maar is geen man voor de oorlog. Stijn De Smet toonde vorig jaar zijn klasse, ook als offensieve middenvelder, maar moet nog geregeld wakker geschud worden.

CONCLUSIE

Als er ook nog een goede polyvalente verdediger aangetrokken kan worden, moet Cercle Brugge met een ervaren doelman en creatieve voetballers als Brian Pinas en Vit Valenta erbij in staat zijn om iets beter wedstrijden tegen hoger geklasseerde teams te controleren en een iets stabieler seizoen te spelen dan het vorige. De competitiestart is zwaar, maar vorig seizoen werd bewezen dat de middenmoot geen onrealistische ambitie is.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier