Cercle Brugge onderging vooral in het aanvallende compartiment wijzigingen. Reynaldo keerde terug naar Anderlecht en Milan Purovic naar Sporting CP, William Owusu vertrok naar Westerlo en Papa Sene werd ter beschikking gesteld van SV Roeselare. In hun plaats kwamen Amido Baldé van Sporting CP (op uitleenbasis), Rudy van Atlético CP en Kevin Janssens van KV Turnhout (beiden definitief).

Voorts verhuisde Frederik Boi naar OH Leuven, Rubin Dantschotter naar Sparta Rotterdam, Sergiy Serebrennikov naar SV Roeselare en Jonas Buyse naar KV Woluwe-Zaventem.

ï VERDEDIGING

Achterin onderging Cercle geen essentiële veranderingen. Het zoekt wel nog een vervanger voor Dantschotter. Momenteel traint als derde keeper de zestienjarige Cédric Carron mee met de A-kern.

Centraal in de verdediging is alleen Nuno Reis een certitude, maar momenteel verblijft hij met Portugal op het WK U20 in Colombia (van 29/07 tot 20/08). Naast hem staat de ervaren Denis Viane, de snellere Anthony Portier of de jonge, linksvoetige en 1m89 grote Grégory Mertens. Op de flanken is de hiërarchie duidelijk: Hans Cornelis op rechts en Bernt Evens op links, backs met vorig seizoen een opvallende offensieve inbreng.

ï MIDDENVELD

Tot nu toe alleen vertrekkers in de middelste linie: Serebrennikov, controlerende middenvelder (34) die over zijn hoogtepunt heen is, en Boi (29), polyvalente speler die vorig seizoen vijf keer scoorde. De technische staf gaf de clubleiding positief advies over testspeler Luciano Dompig (24), centrale middenvelder van de Nederlandse eerstedivisieclub Almere City FC die uiteindelijk een tweejarig contract tekende.

De typedriehoek bleef intact: de lepe Arnar Vidarsson als bewaker van de organisatie in de rug van Lukas Van Eenoo en Renato Neto, twee talenten met een groot loop- en voetballend vermogen. Karel Van Roose is stilaan een volwaardig alternatief voor hen aan het worden. Of de langdurig geblesseerden Tony Sergeant (34) en Honour Gombami (28) ooit nog hun beste niveau zullen halen, is onzeker.

ï AANVAL

Met de snelle en dribbelvaardige flankspeler Reynaldo verloor Cercle zijn topschutter (met zeven competitiedoelpunten) van vorig seizoen. Maar Rudy (22), zijn vervanger die overkwam van de Portugese derdeklasser Atlético CP, liet al een uitstekende indruk: snel en spectaculair in de actie, collectief ingesteld en doelgericht.

Ook Owusu was niet onbelangrijk: weliswaar zwak in de afwerking, maar door zijn snelheid, atletisch vermogen en werkkracht een centrumspits die woog op de verdediging van de tegenstander en de eigen ploeg toeliet om iets hoger te spelen. Baldé, zijn opvolger, is 1m93 en meer een targetspits met veel présence in de zestien meter. Net als Reis vertrok hij al vroeg in de voorbereiding naar het WK U20, maar in die korte tijd bevestigde hij het goede dat Cercle zag toen het hem scoutte.

Met Rudy, Kristof D’Haene, Janssens en Yang Wang beschikt Cercle over veel spelers met snelheid en diepgang op de flank. Wat de gevorderde dertigers Dominic Foley en Oleg Iachtchouk, die al lang met de enkel sukkelt, nog waard zijn, zal moeten blijken. Arne Naudts (17) is een beloftevolle centrumspits uit de eigen jeugd.

ï CONCLUSIE

Met Rudy en Baldé lijken Owusu en Reynaldo waardig vervangen. Routiniers als Viane (33), Iachtchouk (bijna 34) en Foley (35) zijn wel weer een jaartje ouder, maar dat geldt ook voor talentvolle jongeren als Reis (20), Neto (19), Van Eenoo (20), D’Haene (21) en Van Roose (21). Een zorgeloos seizoen is een realistische ambitie.

CERCLE BRUGGE

Adres: Olympialaan 74, 8200 Sint-Andries, Brugge

Tel. : 050-38 91 93; fax 050-39 11 41

Internet: www.cerclebrugge.be

E-mail: secretariaat@cerclebrugge.be

Voorzitter: Frans Schotte

Managing director/CEO: Yvan Vandamme

Sportief manager: Patrick Rotsaert

Sportief beheerders: Joris Lievens en Yvan Vandamme

Commercieel manager: Dries Slootmans

Stadion: Jan Breydel, 29.042 plaatsen

Sponsors: ADMB, Vaillant, Standaard Boekhandel, Randstad, Volvo De Grande, Stad Brugge, Thomas Cook, Soncotra, Brugge Kaas, Six en Masita

Budget: 6 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 27

Totaal aantal interlands: 159

Speler met de meeste interlands: Florimond Van Halme, 39 (1921-30, persoonlijk totaal: 39)

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier