Er was dit seizoen veel te doen over de spitsenweelde van Standard Luik. Maar terwijl het vooral de namen van Milan Jova-novic en Dieumerci Mbokani waren die over de tongen rolden, moest Igor de Camargo (25) zich beperken tot een rol in de schaduw van die twee ‘sterren’.

Igor de Camargo: “Ik wil best toegeven dat ik ontevreden ben met mijn eigen prestaties dit seizoen. Ik verwachtte er veel van, maar acht doelpunten als eindbalans: dat is te mager voor een spits. Jovanovic maakte er zestien, Mbokani vijftien. Zoals in elke ploeg praat men vooral over de aanvallers die veel scoren. Ik vind het enkel spijtig dat het in de interviews zelden gaat over al het werk dat ik voor hen opknapte. Dat zij zo vaak scoorden, hebben ze voor een deel toch aan mij te danken. Ook jongens als Bonfim Dante en Marcos Camozzato verdienden wel wat meer aandacht.”

Je vergeleek Jovanovic eens met Lionel Messi. Om te lachen, mogen we hopen?

“Neen, dat meen ik. Wanneer Messi aan de bal komt, vertrekt hij als een gek, heel moeilijk om hem dan nog bij te halen. Dat kenmerk zie je ook bij Jovanovic terug.”

En Mbokani?

“Van het moment dat hij hier toekwam, wist ik dat hij een versterking was. Maar ik blijf erbij: ook ik heb genoeg kwaliteiten om het bij Standard te maken.”

In de cruciale wedstrijd tegen Anderlecht kreeg jij amper een handvol minuten gegund. Dat moet wel frustrerend zijn?

( denkt even na) “Zoals eender welke voetballer wil ik op het veld staan als ik fit ben. Die avond was ik zwaar ontgoocheld, dat ga ik niet verstoppen, maar ik troostte me met de gedachte dat die wedstrijd tegen Anderlecht niet het enige sleutelmoment van het seizoen was. En ik sta toch maar mooi in de geschiedenisboekjes van Standard. Waarom werden we kampioen? In de eerste plaats omdat er veel kwaliteit in de groep zat, maar ook omdat er een echte groepsmentaliteit heerste. Op geen enkel moment zijn er klachten naar buiten gekomen. Iedereen, ook zij die weinig speelden, bleef discreet in zijn uitspraken naar de pers toe.”

Behalve Olivier Renard …

“Ik moet opletten wat ik zeg … De zaak- Renard was het enige akkefietje binnen onze groep. Ik had zoals hem kunnen doen toen ik niet in de basis startte, maar wat zou er dan met mij gebeurd zijn? Renard heeft dingen verteld die binnen de kleedkamer moesten blijven, maar hij weet ondertussen dat hij daar in de fout is gegaan. Ik vind het nog altijd jammer dat je je zo in de val laat lokken als je over dergelijke sportieve kwaliteiten beschikt.”

Wat was voor jou het moeilijkste moment van het seizoen?

“Januari. Enkele dagen nadat ik in de bekerwedstrijd tegen Genk tot man van de match was uitgeroepen, startte ik in de competitie tegen Zulte Waregem weer op de bank. Ik dacht net weer het vertrouwen te winnen en dan: boem, een nieuwe slag in mijn gezicht! Ik had veel vragen en ik ben toen met de trainer gaan praten, maar daar ga ik verder niets over zeggen.”

Mbokani verlengde intussen zijn contract tot 2013 en ook Jovanovic is nog steeds niet weg. Ligt jouw toekomst in dat geval nog bij Standard?

“Nu nog wel, ja … Jova zegt wel overal dat hij vertrekt, maar ik ben daar niet zo overtuigd van.”

Heb jij geen andere aanbiedingen gekregen? Er was naar verluidt Koreaanse interesse en de Turkse pers linkte je al aan Galatasaray.

“Die contacten met Korea waren heel concreet, maar dat zegt me weinig, ik wil in Europa blijven. Steaua Boekarest klopte in de loop van het seizoen ook aan, maar Standard verzette zich meteen, dus we hebben niet eens onderhandeld. En Galatasaray? Mocht dat echt concreet geworden zijn, had ik misschien wel mijn kans gewaagd.”

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier