Nevio Orlandi wordt teammanager van Reggina.

Vorig seizoen maakte Reggina het onmogelijke waar door zich in de Serie A te handhaven na nochtans met een handicap van elf punten aan de competitie te zijn begonnen als gevolg van het Calciopoli-schandaal . En ook dit jaar kon de club uit Calabrië voor het zesde opeenvolgende jaar een sportief mirakel realiseren door het behoud te verzekeren. Het parcours was nochtans bezaaid met veel hindernissen. Zo versleet de club met MassimoFiccadenti, RenzoUlivieri en NevioOrlandi liefst drie verschillende trainers. De aanstelling van die laatste was voor één keer een goede ingeving van de flamboyante voorzitter LilloFoti, die nooit om een ondoordachte stunt meer of minder verlegen zit. De onervaren Orlando slaagde er immers in om de uitbollende middenvelder FrancescoCozza, die met zijn ervaring het hele team op sleeptouw kan nemen, opnieuw te motiveren. Voorts was de in januari van Palermo gehuurde pocketspits FrancoBrienza (1m68) een heuse versterking, want hij scoorde zeven keer. Ook de 34-jarige NicolaAmoruso vond weer vlot de weg naar de netten en beleefde als het ware zijn tweede jeugd. De Braziliaan heeft nog een contract tot in 2010, maar hij wil na zijn sterke seizoen nog een laatste lucratieve transfer versieren. Dat zal de clubkas aardig spijzen. En dat is nodig want alleen al om Brienza te houden zou Reggina twee miljoen euro moeten ophoesten.

Reggina voert ondertussen nog maar eens een wijziging door in de technische staf. De 54-jarige Orlandi wordt immers aangesteld als teammanager en moet dus zelf op zoek naar een ervaren rot in het vak om hem als trainer op te volgen. Orlandi, die op jonge leeftijd met zijn ouders naar Milaan verhuisde en als speler actief was in derde klasse, zette in 1984 een punt achter zijn spelerscarrière als gevolg van een zware blessure aan de achillespees. Hij verhuisde dan terug naar het zuiden en kreeg de kans om bij Reggina aan de slag te gaan in de jeugdwerking. Hij weigerde eerst het aanbod en begon aan een nieuw leven als ijsjesverkoper. Naderhand ging hij echter toch in op het voorstel om voor Reggina te werken. Dat doet hij ondertussen 24 jaar. Hij was er onder meer jeugdtrainer en vervulde scoutingopdrachten in binnen- en buitenland. Zijn trainersdiploma behaalde hij samen met zijn boezemvriend CarloAncelotti, de coach van Milan.

Amauri, de spits van Palermo, zette uiteindelijk zijn handtekening onder een contract bij Juventus. In afwachting van de komst van Xabi Alonso, de middenvelder van Liverpool en van een nieuwe tweede doelman, tekende ook de middenvelder Albin Ekdal, een Zweedse belofte-international, een contract voor vier jaar.

AS Roma speelde voor de vijftiende keer de finale van de Italiaanse beker en won die voor de negende keer na een 2-1-zege tegen Inter Milaan. De Franse verdediger Philippe Mexès die met het hoofd de eerste goal scoorde na een corner, verliet tien minuten voor tijd het veld met een knieblessure, maar trok toch naar Tignes waar de Franse nationale ploeg verzamelen had geblazen in de aanloop naar het EK.

Kaká onderging een arthroscopie aan de linkerknie. De Braziliaan zal op de tournee van Brazilië in de Verenigde Staten tussen 31 mei en 6 juni niet van de partij zijn. Het is nog niet zeker of hij erbij zal kunnen zijn in de kwalificatiewedstrijden voor het WK tegen Paraguay en Argentinië op 14 en 18 juni. Bij zijn terugkomst bij Milan moet hij normaal Gianluca Zambrotta, de verdediger van Barcelona, als nieuwe teamgenoot terugvinden. Spits Alberto Gilardino zal van zijn kant normaal gezien vertrekken naar Firenze. Cristiano Doni (35), de middenvelder van Atalanta, beëindigt zijn carrière bij Bergamo, waar hij een contract tekende tot 2010.

Edy Reja blijft ook volgend seizoen aan als coach van Napels.

De UEFA wijzigde de gebruikte regels voor de berekening van de coëfficiënten van de nationale ploegen. Voortaan wordt niet enkel rekening gehouden met de resultaten bij de kwalificaties voor de EK’s en WK’s, maar ook met de resultaten tijdens de eindrondes. Dat versterkt meteen de positie van Italië dat nu op kop staat vóór Frankrijk, Tsjechië, Duitsland, Portugal en Nederland.

Roberto Donadoni verzamelde vorige zondag met uitzondering van de vier geselecteerden van AS Roma ( De Rossi, Panucci, Perrotta en Aquilani) de spelers die het straks op het EK waar moeten maken. Uit de volgende groep van 24 moet nog één naam worden geschrapt. Doelmannen: Buffon, Amelia, De Sanctis; verdedigers: Panucci, Cannavaro, Materazzi, Barzagli, Chiellini, Zambrotta, Grosso; middenvelders: Camoranesi, Gattuso, Pirlo, Ambrosini, De Rossi, Perrotta, Aquilani, Montolivo; spitsen: Toni, Borriello, Di Natale, Del Piero, Quagliarella, Cassano.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier