Edwin van der Sar speelde tegen Finland zijn honderdste interland voor Oranje.

“Ik zie mezelf niet oud worden als keeper”, verklaarde Edwin van der Sar in 1996 in het weekblad Voetbal International. “Bij 34 houdt het voor mij wel op. Dat gevoel heb ik tenminste. Het leven buiten het voetbal trekt me ook aan. Ik denk niet dat ik tot mijn veertigste doorga.”

Ondertussen is die uitspraak al lang achterhaald, want de inmiddels 34-jarige goalie tekende vorige week nog een tweejarig droomcontract bij Manchester United. “Ik wil er nog twee prachtige jaren van maken”, zo sprak hij in het Algemeen Dagblad. “Misschien keer ik daarna nog wel terug naar Ajax. Als ze me dan nog willen.”

Het is met doelmannen als met wijn : ze worden beter naarmate ze ouder worden. Vorige woensdag speelde Van der Sar zijn honderdste interland. Wat het hem zei ? “Dat het een heel lange tijd is. En dat ik het niet verwachtte.”

Van der Sar debuteerde op 7 juni 1995 tijdens Wit-Rusland – Nederland (1-0). Hij werd negenmaal gewisseld, waarvan zeven keer tijdens de rust van een oefeninterland en ook tweemaal tijdens Euro 2000. Van zijn honderd interlands won hij er 54, speelde hij 31 keer gelijk en verloor de oud-Ajacied er vijftien. Hij verdeelde zijn interlands als volgt : dertien EK-kwalificatieduels, dertien EK-eindrondewedstrijden, 26 WK-kwalificatieduels, zeven WK-eindrondewedstrijden en 41 oefeninterlands. Hij speelde 39 interlands in dienst van Ajax, 21 als speler van Juventus en 40 als doelman van Fulham.

Tegen wil en dank kreeg hij over de jaren heen de bijnaam ijskonijn. “Waarschijnlijk omdat ik nooit een krimp gaf wanneer we onder druk kwamen te staan. Maar ik vind het een ronduit vervelende nickname.” Prijzen als international waren er voor hem nog niet weggelegd. Vaak was Van der Sar er dichtbij. In 1998 bijvoorbeeld, toen hij met Oranje in de halve finale tegen Brazilië strandde. Of twee jaar later, toen Italië op het EK in eigen land de doorgang naar de eindstrijd versperde. Vorig jaar stuitte Nederland op gastheer Portugal. Maar dat was anders, volgens Sar. “Daar liet ik geen traan om, omdat het er geen moment inzat.”

Het feit dat hij er maar niet in slaagde strafschoppen te pakken, achtervolgde hem lang. Alleen in Portugal, tijdens de kwartfinale tegen Zweden, stopte hij de beslissende van Olof Mellberg. “Ik was er met wat inlevingsvermogen, tips en beelden, van overtuigd dat ik het daar zou doen”, zo blikte hij terug in De Telegraaf. Hét hoogtepunt als international moet echter nog komen, zegt Van der Sar : recordinternational Frank de Boer (112 interlands) passeren en met Oranje volgend jaar wereldkampioen worden in Duitsland. (FV)

Oranje won met 0-4 in Finland, met doelpunten van Ruud van Nistelrooy, Dirk Kuijt, Phillip Cocu en de scherp ingevallen Robin van Persie. Bondscoach Marco van Basten had Mark van Bommel thuisgelaten, omdat hij niet tevreden was over zijn spel tegen Roemenië. Theo Lucius (PSV) brak zijn kuitbeen en is minstens vijf weken niet inzetbaar. Sparta en RBC spelen volgend seizoen in de eredivisie. De Graafschap degradeert al na één seizoen. Shota Arveladze (32, Glasgow Rangers) voetbalt de komende twee jaar voor AZ. Jong Oranje zette een belangrijke stap richting EK, door met 2-1 te winnen van Finland. Olaf Lindenbergh (31), een middenvelder van AZ, speelt de komende drie seizoenen voor Ajax. Tom De Mul en Thomas Vermaelen maken volgend seizoen weer deel uit van de A-kern. Bart Van Den Eede (27) blijft bij NEC. De Belg wordt een jaar extra gehuurd bij NAC. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier