Mario Been blijft NEC voorlopig trouw.

“Ik werd doodmoe van alle speculaties en geruchten”, opperde oud-international Mario Been (45) vorige week op de officiële website. “Ik ben deze club zo veel dank verschuldigd en volg mijn hart. Voor mij is NEC én rust rondom de ploeg het belangrijkste.”

Daarmee kan Feyenoord zich de moeite besparen om de ex-speler te verleiden tot een directe overstap naar De Kuip. Been was immers een van de voornaamste kandidaten voor de opvolging van de ontslagen Gertjan Verbeek. Maar de volbloed Rotterdammer, die vorige maand zijn verbintenis bij NEC verlengde tot 2012, toont nu graag zijn clubtrouw. Hij maakt sowieso het seizoen af in De Goffert, waar Been bezig is aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer. Daar groeide hij de afgelopen jaren uit tot de architect van clubrecords. Gemiddeld genomen is het team twee op de drie officiële duels niet te verslaan. Tussen 24 februari en 13 september bleef NEC zeventien opeenvolgende duels ongeslagen.

Het zorgt ervoor dat Been immens populair is in Nijmegen, waar hij uitgroeide tot een boegbeeld. Hij maakte van een middelmatige spelersgroep een sterk collectief. Hij overstijgt zelfs Johan Neeskens, die jaren geleden de eerste stappen zette om van NEC een stabiele club te maken. “Dit blijft een ongelofelijk verhaal”, verklaarde Been in VI. “Vorig jaar om deze tijd stonden we stijf onderaan. Ik ben nooit vergeten wat een geloof de clubleiding toen in me had. Dat moet je nu dan ook terugbetalen. Ik vond het op dit moment niet respectvol om weg te gaan. We strijden nog mee op drie fronten, konden ons versterken en er is geld. Het vertrek van Peter Wisgerhof beschouw ik als de tol van het succes. We moeten het ijzer smeden terwijl het heet is.”

Technisch directeur Carlos Aalbers treedt zijn coach bij. “We realiseren ons dat het afgelopen jaar uniek was. Op het moment dat het bericht komt dat Feyenoord een trainer zoekt, gaat het buikgevoel spelen. Mario heeft twee grote wensen: Feyenoord en Italië. Wij kunnen de druk niet opleggen dat hij moet blijven.”

Het duel tussen ADO Den Haag en FC Twente in de achtste finales van de KNVB-beker werd wegens hevige regenval verplaatst naar vandaag/woensdag 28 januari. Heerenveen (0-3 op Feyenoord), De Graafschap (na meer dan 30 jaar), FC Volendam, AZ, Roda JC, NEC (2-1 tegen Sparta) en NAC (2-2 en 7-5 (n.p.)) plaatsten zich al.

Jordan Remacle (21), een aanvaller, verhuist van RKC naar RBC. De jonge Waal tekende een overeenkomst tot 2010, met optie voor nog een jaar. Vorig seizoen werd hij al verhuurd aan Helmond Sport, waar de vleugelspits zich ook niet kon doorzetten.

MVV-coach Fuat Capa verbande onze landgenoot Anthony Di Lallo uit de selectie, omdat de jonge spits zich misdroeg bij een oefenduel tegen PSV.

Vitesse heeft met het vastleggen van de Sloveense middenvelder Dalibor Stevanovic (Maccabi Petach Tikva), die een contract kreeg tot het einde van het seizoen met optie voor nog twee jaar, zijn selectie rond.

Oud-international Joop Wille, die ook als scheidsrechter het hoogste niveau bereikte, overleed op 88-jarige leeftijd.

Het einde van FC Eindhoven lijkt nabij. Aan de vooravond van het 100-jarig jubileum dreigt de werkgever van coach Marc Brys zijn proflicentie te verliezen, omdat de financiële situatie al meer dan drie jaar niet klopt. De licentiecommissie van de KNVB toont geen begrip meer voor het terugkerend probleem.

Ismail Aissati (Ajax) ontkende dat hij voor de Marokkaanse nationale ploeg koos. Voor 16 augustus, zijn verjaardag, moet de 20-jarige aanvallende middenvelder zijn keuze laten weten.

Dennis Rommedahl (30) verliet Ajax en maakt het seizoen af bij NEC. De Deense aanvaller speelde slechts drie duels onder Marco van Basten.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier