Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Club Brugge stelt Glenn Verbauwhede (23) een seizoen ter beschikking van KV Kortrijk. De Zuid-West-Vlaamse neo-eersteklasser is de keuze van de keeper zelf. De voorzitter van FCV Dender EH wou financieel ver gaan om hem binnen te halen, maar tevergeefs. “Ik heb mijn manager ( Paul Courant, nvdr) gezegd: ‘Ik wil naar Kortrijk’, aldus Verbauwhede, ‘en als Club het daar niet mee eens is, blijf ik bij Club.'”

Waarom Kortrijk en niet Dender?

Glenn Verbauwhede: “Ik ben er dicht bij mijn familie. Ik ben geboren in Kortrijk, mijn ouders wonen in Harelbeke en ik woon met mijn vriendin in Brugge. KV Kortrijk belde zowat de telefoon van Club kapot, constant gaven ze mij het gevoel dat ze mij echt wilden en dat charmeerde mij. Het is ook een club die qua sfeer en mentaliteit beter in het profiel van Club Brugge past.

“Toen ik er net getekend had, toonde ook Emilio Ferrera nog belangstelling, maar het buitenland is nooit een optie geweest. Het is een voordeel dat ik de Belgische competitie ken en dat Club mij hier kan blijven volgen, want het is de bedoeling dat het mij terughaalt als Stijn Stijnen vertrekt.”

Op basis van jouw talent beschikt KV Kortrijk over een doelman die punten kan pakken. Kan jouw nog beperkte eersteklasse-ervaring ook punten kosten?

“Ach, misschien zal ik er wel eens onderdoor gaan. Dat hoort bij het leerproces. Maar er zullen ook wedstrijden zijn waarin ik alles pak. De technische staf gelooft in mij en ik geloof in mezelf. Ik barst van zelfvertrouwen. Het is een kwestie van tijd alvorens het er uitkomt.

“Als je niet speelt, kan je nooit wedstrijdervaring opdoen. Maar tien jaar Club Brugge, waarvan vijf in de A-kern, is ook ervaring. Het is een topclub en er wordt op hoog niveau getraind. Sinds vorig seizoen is de nervositeit en de faalangst er bij mij uit. Ik mocht toen veel meedoen in de voorbereiding – in de Brugse Metten, in Athene, in Torino, in Dender – en ook in de competitie maakte ik een goede beurt. Het was al drie jaar geleden dat we nog hadden kunnen winnen op Lokeren. Ik moest er Stijn vervangen. We wonnen ( met 0-1, hij stopte in de slotfase een strafschop, nvdr). In Zulte Waregem hadden we nog nooit gewonnen. Ik moest in doel. We wonnen. Dat deed extra deugd, want ik ben niet vergeten dat ik tien jaar geleden bij Waregem moest vertrekken. Jeugdcoördinator Raf Lagrange zei mij toen dat ik niet goed genoeg was.”

Zal Stijn Stijnen jou niet missen?

“Ik denk dat hij vooral mijn shampoo zal missen ( lacht). Telkens ik wou gaan douchen, bleek hij er al mee weg. Zelf brengt hij nooit iets mee.

“Het zal raar zijn, Stijn zei het mij ook al. Maar Stijn kan ondertussen met alle omstandigheden om. Hij is in de gazet ook al eens met de grond gelijkgemaakt, terwijl Bailly toen voor de media niks fout kon doen. Stijn trekt zich dat allemaal niet meer aan. Waarom zou je druk voelen als je overtuigd bent van jouw kunnen? Heb je pech, dan heb je pech. Het leven gaat verder. Zelf ben ik wat dat betreft ook al wat veranderd. Behalve François ( Sterchele, nvdr) verloor ik de voorbije maanden nog twee andere vrienden en ook in mijn familie zijn dingen gebeurd die je toch wel een andere kijk op het leven geven.”

Nu bij Club jouw kleedkamerkastje is leeggemaakt: wat is er gebeurd met jouw blauw-zwarte vlag waar François Sterchele vorig seizoen af en toe het veld mee op liep?

“Die heb ik mee, ze verhuist mee naar Kortrijk. Voorlopig ligt ze in mijn wagen, tot de verbouwingswerken aan de kleedkamer af zijn. Ik was van plan om ze in mijn kastje te leggen, maar hier zijn blijkbaar geen individuele spelerskastjes. Ik vind wel een plekje in de kleedkamer. Niet zichtbaar, maar wel dicht bij mij.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier