Lierses eigenaar Maged Samy is vastbesloten door te gaan en lessen te trekken uit wat fout ging.
Wat hem dit seizoen het meest stoorde, zegt Liersetopman Maged Samy, was de rampzalige competitiestart van zijn team, dat met 1 op 21 in de startblokken bleef haken. “Wat me verraste, was hoe mijn spelers reageerden toen het er echt om ging, hoe ze de laatste zes wedstrijden geen match meer verloren.”
Op tafel ligt een exemplaar van Sport/Voetbalmagazine met een interview waarin Maged Samy voor het seizoen een aantal straffe uitspraken doet. “U wilt me ongetwijfeld confronteren met een aantal domme uitspraken.” Voor het seizoen verbaasde Samy zijn spelers en de buitenwereld door aan te kondigen dat Lierse zou meedingen voor een plaats in play-off 1. Uiteindelijk raakte geel-zwart met de hakken over de sloot in play-off 2, en werden het nog woelige weken met de klacht van Eupen. Zorgen maakte Maged Samy zich niet over de afloop, vertelde hij bij het afscheid na het interview, ook al deed het gerucht de ronde dat hij KV Mechelen betaald zou hebben om geen klacht in te dienen. “Elke euro die ik het land inbreng, is opspoorbaar. Of denken ze dat ik met mijn bankkaart dagelijks aan een geldautomaat geld heb afgehaald tot ik zo’n bedrag in mijn jaszak kon stoppen?”
Wat ook de vraag is, in zijn antwoorden is Samy erg duidelijk.
Wanneer had u door dat play-off 1 niet zou lukken en dat Lierse weleens een moeilijk seizoen tegemoet kon gaan?
Maged Samy: “Na de nederlaag op STVV in onze eerste wedstrijd. Vooraf schatte ik STVV als een van de zwakkere eersteklassers in. Dat we daarvan verloren, betekende dat wij nog slechter waren.”
Welke fouten hebt u dit jaar of voor het seizoen gemaakt?
“Mijn voornaamste fout was dat ik een te optimistische prognose uitte in de media en vooraf te weinig rekening hield met wat er allemaal verkeerd kon lopen. Normaal beloof ik minder dan wat ik breng. Dit keer beloofde ik meer dan ik kon waarmaken. Dat was me nooit overkomen in mijn zakenleven. Beloven dat we voor een plaats in play-off 1 zouden gaan en met moeite play-off 2 halen, daar heb ik me niet goed bij gevoeld.”
Hebt u de kwaliteiten van uw team vooraf verkeerd ingeschat?
“Ja. Voor mijn mening baseerde ik me op het advies van de mensen die het sportieve beleid in mijn club voeren.”
Nochtans uitte uw trainer, Aimé Anthuenis, al in de voorbereiding zijn twijfels of het team voldoende was uitgebouwd voor eerste klasse.
“Van de spelers die Aimé Anthuenis vroeg, heeft hij er 95 procent gekregen. Als je de wensen van een trainer voor 95 procent vervult, verwacht je niet dat hij 1 op 21 haalt. Aimé gaf ook aan dat voor hem een aantal spelers van vorig jaar moest blijven. We hebben spelers gehouden die we niet hadden mogen houden, en we hebben er aangetrokken die we niet hadden mogen aantrekken. Gelukkig konden we dat in de tweede mercato nog corrigeren, met enkele goeie aankopen.”
Gelukkig voor Lierse, niet voor uw portefeuille.
“Nee. Daarom wil ik dat we in play-off 2 grondig gaan evalueren met wie we volgend jaar door kunnen gaan. Ik wil niet nog eens meemaken wat we nu moesten doorstaan.”
U hebt lang gewacht om de trainer te ontslaan, terwijl er al voor het seizoen signalen waren dat er twijfels waren om met hem door te gaan.
“Anthuenis is een trainer voor eerste klasse, die ons uit tweede omhoog hielp met een spelersgroep die daar het jaar tevoren niet in geslaagd was. Dus dacht ik: wat STVV kon – de groep samenhouden en daar een goed seizoen mee maken – kan ook hier, met een trainer die eerste klasse door en door kent én die de kwaliteiten van de spelers goed kan inschatten.”
Ook al kwamen toonaangevende spelers u al na de titel in tweede vragen om niet met Anthuenis door te gaan.
“Dat klopt. Maar ik vond dat het niet aan hen was om de trainer te beoordelen, wel aan de sportief verantwoordelijken. Zo’n beslissing laat je niet afhangen van de spelers. Later hebben we de trainer toch doorgestuurd, zoals men bij elke trainer die 1 op 21 haalt, zou doen.”
Als opvolger wilde u Eric Van Meir. Toen die later zelf de handdoek wierp, hebt u bij hem aangedrongen om door te gaan, waarop u een aantal weken later toch weer moest ingrijpen.
” Trond Sollied was niet beschikbaar toen we Anthuenis ontsloegen. Als je in volle strijd een trainer ontslaat, moet zijn vervanger een krijger zijn, ‘a warrior’. Eric is een krijger, een Lierseman, die veel respect geniet binnen de club en respect toont voor de club en zijn werkgever, en die een pak meer punten haalde dan Anthuenis. Zelfs toen hij hoorde dat er al een nieuwe trainer was, won hij nog zijn laatste wedstrijd. Zonder die drie punten tegen Westerlo speelt Lierse nu om het behoud. Ik heb heel veel waardering voor wat Van Meir voor ons deed.”
Extra kleedkamer
Lierse haalde dit seizoen een recordaantal nieuwe spelers. In plaats van te snoeien in dat spelersbestand bouwde u een kleedkamer bij, ‘opdat de spelers in optimale omstandigheden hun kansen zouden kunnen verdedigen.’ Bent u naïef of gewoon een goed mens?
“Ook profsporters verdienen als mensen behandeld te worden. Spelers zijn geen toestellen of wegwerpproducten die je terugbrengt naar de winkel of weggooit als ze niet naar wens functioneren. In Egypte maakt men de paarden van de politie af als ze niet meer functioneren. Mijn menselijke aanpak vind ik geen teken van zwakte. Ik behandel mensen op een menselijke manier. Alleen wie de club schaadt, stuur ik weg. Het is niet omdat spelers een mindere periode doormaken, dat je ze onmenselijk moet behandelen.”
Intern was er wel een hele tijd discussie over het wegsturen van bepaalde spelers. Uiteindelijk werd er wel een zogenaamde B-kern geïnstalleerd.
“Alleen toen de sportieve situatie haast uitzichtloos was en de sportieve toekomst van Lierse in het gedrang kwam, heb ik van mijn hart een steen gemaakt en toegezegd op de vraag om de kern kleiner te maken. Eric Van Meir heeft dat voor het eerst gevraagd.”
Op de vraag wat een speler als Nderim Nedzipi – die nog geen minuut gespeeld had – nog bij Lierse deed, antwoordde u: ‘Hij heeft vorig seizoen tegen Lommel wel een belangrijke goal gemaakt die ons hielp promoveren. Alleen al daarom had hij een zekere waarde voor ons.’
” Nedzipi had nog een lopend contract. Was zijn contract afgelopen geweest, had ik hem er geen nieuw gegeven, maar zijn bestaand contract hebben we gerespecteerd.”
Bij de promotie koos u ervoor om sommige spelers te belonen met een nieuw contract.
“Dat was fout. We hebben contracten verlengd van spelers met wie we niet hadden moeten doorgaan in eerste klasse. Dat zal me niet meer overkomen.”
Na Anderlecht en Standard had Lierse de meeste internationals in de kern. Vreemd dat u met zo veel sportieve knowhow op het veld bijna degradeerde.
“Maar toen het erom ging, maakten die internationals wel het verschil. Radzinski, Claasen, Davids, Gilberto en Kawashima hadden een groot aandeel in het behoud.”
Logisch. Zij verdienen ook het meest.
“Sommige internationals zijn niet onze duurste spelers maar de statistieken tonen dat we met hen de meeste punten pakten. Gilberto bijvoorbeeld is geen populaire speler, want hij spreekt geen Nederlands of Frans en amper Engels, maar als je de wedstrijden die hij meespeelde, afmeet aan het aantal punten dat we in die matchen behaalden, was hij dit seizoen de meest efficiënte speler van Lierse.”
Dat moet u plezier doen. U haalde hem naar Lierse.
“Nog meer plezier doet het mij dat Trond Sollied hem eruit pikte. Dat hij Tronds vertrouwen kreeg, verbaasde me, want hij kwam een aantal dagen te laat op trainingskamp in Egypte. Ik dacht dat Trond hem hard zou aanpakken, maar hij stelde hem op. Dat zal wel zijn omdat hij iets in hem zag.”
Misschien hebt u hem dat gevraagd.
“Trond vragen om een speler op te stellen? Hahaha! Ik krijg de ploegsamenstelling een halfuur voor de aftrap.”
Wat trok u aan in Trond Sollied?
“Zijn cv, met allemaal ploegen waarmee hij prijzen pakte. Ik heb een trainer met visie leren kennen, maar ook een interessant mens met een goed gevoel voor humor.”
Jammer dat hij jullie straks waarschijnlijk verlaat.
“Trond is een trainer voor teams die prijzen willen winnen.”
Dat wil u toch ook met Lierse?
“Absoluut, maar ik weet niet of hij het geduld heeft om hier te blijven en te wachten tot het zover is, dan wel of hij absoluut volgend jaar voor een prijs wil gaan. In het laatste geval moet hij gaan. Als hij geduld heeft, zie ik in hem de ideale man om straks de jonge talenten van de academie te coachen. De vraag is dus: kiest hij voor een uitdaging op korte of voor één op lange termijn?”
Wesley Sonck
Lierse naar de top brengen heeft u intussen al meer gekost dan u begroot had.
“Daarom gaan we het budget ook terugschroeven van twaalf naar tien miljoen: de uitgaven moeten omlaag en de inkomsten omhoog. Dat eerste kan door het aantal kernspelers te beperken en door redelijke salarissen te betalen in plaats van toplonen. Het stoort me dat spelers met wie we praten aan mij hogere lonen vragen dan ze bij topclubs doen. Blijkbaar is dat een beeld dat ze hebben als ze met Lierse komen praten. Ik ga dat beeld dringend bijstellen.”
Een speler van Gent met wie u praatte, wilde ook een jaarsalaris van een half miljoen euro, zoals Sonck en Maric.
“Ik kan dat bedrag niet bevestigen, omdat het niet klopt. Maar voor mij is Wesley Sonck elke euro waard die hij krijgt. Hij verdient zijn loon. Sonck kan beter, maar hij miste een voorbereiding en in de eerste helft van het seizoen was het team niet goed genoeg om hem optimaal te laten renderen. Wesley brengt naast zijn scorend vermogen ook zijn profmentaliteit mee. Hij vecht elke dag op training om die training zo kwaliteitsvol en intens mogelijk te laten verlopen. Ik ben trots dat Wesley Sonck voor mijn team voetbalt.”
Hebt u nooit overwogen om uw project te staken toen tweede klasse dreigde?
“Nee. Het verschil tussen eerste en tweede klasse voor een club als Lierse is het tv-geld: maximaal twee miljoen euro. Op de totale som die ik al investeerde – iets meer dan 25 miljoen euro – was twee miljoen extra verlies geen reden om op te stappen. Als ik wegga, ben ik heel mijn investering kwijt. Zelfs de verkoop van het stadion zou nooit zoveel opbrengen. Maar ik ben niet van plan nog veel extra geld te investeren zonder dat daar een return tegenover staat.”
Voor de competitiestart gaf u aan dat u via Lierse meer geld wint dan verliest.
“Dat is nog steeds zo. Onrechtstreeks brengt Lierse me geld op. Voor mijn klanten in Egypte is ons sportief project in België over vier jaar gezien een succes. Het voetbalproject van Wadi Degla laat de andere afdelingen van Wadi Degla extra geld verdienen. De voetbaltak zelf wordt pas rendabel zodra de spelers van de jeugdacademie inzetbaar zijn.”
Hoe bent u als nieuwkomer door uw collega-bestuurders van andere eersteklassers ontvangen?
“Dat varieert van zeer voorkomend tot onbeleefd. Eén keer heb ik na een uitwedstrijd overwogen om een koffiemachine en twaalf koffiekopjes aan een voorzitter cadeau te doen zodat hij de volgende keer zijn gasten op zijn minst een koffie kan aanbieden. Wij hebben die niet gekregen.”
Zelfverbranding
Beviel eerste klasse u eigenlijk?
“Ik vond het fantastisch. Maar ik kom dan ook uit Egypte! Hier staat op het eind van het seizoen nog gras op de velden. En hier wordt het tv-geld op je rekening gestort zonder dat je hebt moeten vragen waar het blijft. In Egypte ligt de competitie stil. Wij vragen dat ze niet hervat wordt voor de clubs op zijn minst het tv-geld gekregen hebben voor de heenronde. Niemand heeft al een euro gezien. De voetbalbond heeft een deal van tien miljoen euro bedongen, maar niemand weet waar dat geld naartoe is.”
De niet-uitbetaling van tv-geld is toch niet de reden waarom de competitie stilligt?
“Nee, dat gebeurde omdat er geen politie meer was. Alle politiemannen zijn ondergedoken na de omwenteling, omdat ze geassocieerd worden met het oude regime. Dat vertrouwen terugwinnen wordt een proces van lange duur. Bovendien heb ik, als er al een nieuwe politie aan de slag gaat, liever dat die scholen en kerken bewaken dan voetbalstadions.”
Hoe gaat het overigens in Egypte, drie maanden na de omwenteling?
“Het gaat de goeie kant op, maar het gaat traag, en ik vind dat men de corruptie wat strenger mag aanpakken en een aantal mensen laten berechten voor wat verkeerd is gegaan.”
U was enthousiast over de hervormingen, maar op het eerste zicht had u daar als succesvol zakenman toch geen baat bij? Ook onder het oude regime gingen uw zaken goed.
“Een spreekwoord zegt: wie alleen voor zichzelf leeft, is het niet waard dat hij geboren wordt. Los daarvan had ik ook last van de corruptie onder het oude systeem. Ik heb weleens naast een opdracht gegrepen omdat ik met een project te dicht in de buurt kwam van een concurrent die tot de entourage of de familie van de president behoorde. Ik ben voorstander van een minder corrupt systeem.”
U ging ver in uw engagement: Lierse droeg shirts met slogans met betrekking tot de omwenteling in Egypte.
“Dat was niet bedoeld als politiek statement, maar een economische oproep: straf de mensen niet die de vrijheid verdedigen door ze hun inkomen af te nemen. Reis naar Egypte en Tunesië! Alleen zo kunnen de veranderingen doorgaan.”
Bent u verbaasd dat de Arabische wereld brandt?
“Nee. Dit is de prijs die je betaalt als twintig landen elk hun eigen ding doen en zich in plaats van samen te werken isoleren en elk hun eigen bevolking uitbuiten om zich te verrijken. Elke Arabische dictatuur wordt een vrij land, maar of er mensen aan de macht komen die inzien dat ze, zoals de EU, moeten samenwerken en een gezamenlijke structuur uitbouwen, betwijfel ik.”
Waarom gebeurden die dingen pas nu en niet vijf of tien jaar geleden?
“Tot voor kort hoopten de Egyptenaren dat na de dood van Moebarak – die al lang ernstig ziek is – veranderingen mogelijk waren. Toen duidelijk werd dat alles erop afgestemd werd dat zijn zoon hem zou opvolgen en alles op dezelfde manier verder zou gaan, verdween de hoop en groeide de wanhoop. In Tunesië stak één man zich in brand, een paar dagen later deden twintig hem dat na in Egypte.”
Wat drijft iemand ertoe zichzelf in brand te steken?
“Als u vanavond thuiskomt, hebben uw kinderen eten. Maar als je avond na avond thuiskomt zonder geld en zonder eten voor je kinderen, zonder hoop op een goed leven, word je wanhopig. Wat voor verschil maakt het dan nog of je sterft van honger of door het vuur?”
DOOR GEERT FOUTRÉ
“Trond vragen om een speler op te stellen? Hahaha!”
“Eén keer overwoog ik na een uitmatch om een koffiemachine en twaalf kopjes aan een voorzitter cadeau te doen zodat hij zijn gasten tenminste een kop koffie zou aanbieden.””Ik vind de Belgische eerste klasse fantastisch. Maar ik kom dan ook uit Egypte.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier