Koop je soms lingerie voor je vriendin? “Nee. Ik ken haar maten en weet dat ik rode, roze of lichtblauwe dingen zou moeten kiezen, maar ik ben een beetje te gereserveerd om zo’n winkel binnen te stappen. Daar zijn allemaal vrouwen. Ik zou er geen goed gevoel bij hebben.”

Sta je weleens te plassen langs de kant van de weg?

“Nooit. Dat mag niet en het hoeft ook niet, vind ik. Ofwel stop je aan een benzinestation, zo zijn er genoeg, ofwel wacht je tot thuis. Het overkomt me af en toe dat ik onderweg ben en naar het toilet moet, want ik zit elke dag twee keer zo’n uur in de wagen. Ik woon in Ridderkerk, vlak bij Rotterdam. Een vertrouwde omgeving voor mij, want daar zat ik ook al toen ik nog bij Feyenoord voetbalde. Normaal gezien is het maar een halfuurtje rijden tot in Den Haag, maar ik beland zowat elke dag in een file van vijf kilometer.”

Je oude speelgoed, heb je dat weggegooid of bijgehouden?

“Sommige zaken gaf ik door aan neefjes en nichtjes. De meeste andere kieperde ik weg.”

Die spullen bewaren voor je eigen kindjes, was dat geen optie?

Ah, daar heb ik eigenlijk nooit aan gedacht. Bij mijn ouders op zolder staat wel nog een kast met speelgoed, maar ik weet eigenlijk niet wat erin ligt. Ik speel daar niet meer mee. Misschien liggen mijn boten en vliegtuigen van Lego er nog. Of oude ballen. Die waren de pronkstukken van mijn collectie. Als ik naar school ging, had ik er altijd een onder de arm. Ging die kapot, dan lag thuis de volgende al klaar.”

Had je als kind schrik van E.T.?

“Nee, want ik heb vroeger nooit naar die film gekeken. Sowieso dook ik niet snel achter de kussens, ook niet bij pakweg horror. Wel was ik altijd bang van vogels en kippen. Nog, eigenlijk. Geen idee hoe dat komt, ik heb geen weet van een traumatische ervaring. Ik voel me nooit goed als die beesten in de buurt zijn. Zit er een duif op straat en moet ik er voorbij, dan zal ik altijd in een boogje eromheen lopen. Kippen voederen zou ik enkel durven vanop een afstand, als ik ze eten zou kunnen gooien.”

Welke knappe madam vind je eigenlijk wel een lekker kipje?

( lacht) ” Jessica Alba. Maar meestal kijk ik naar de binnenkant van een vrouw.”

Zat of stond je op de schoolfoto altijd dicht bij de juf of de meester?

“Nee. Ik was een normale jongen die altijd de leuke probeerde uit te hangen tegenover iedereen, niet in het bijzonder tegenover de meester of de juf. Ik had ook nooit één bepaalde leraar aan wie ik erg gehecht was of een die ik enorm haatte. Natuurlijk waren er die ik minder graag mocht, omdat ik hun vak irritant vond. Geschiedenis bijvoorbeeld. Dat ging altijd over de periode net vóór of net na Christus. Veel te lang geleden om interessant te zijn, vond ik.”

Volgens een nieuwe studie zouden asperges een kater verhelpen. Waar grijp jij naar om de hoofdpijn weg te jagen?

“Ik heb nog nooit een druppel alcohol aangeraakt. Als je op tv ziet hoeveel mensen daar slechte ervaringen mee hebben, denk je wel eens na. Nog niet één keer voelde ik de behoefte om te drinken. Het is niet nodig. Bovendien moet ik nogal snel iets niet hebben als het stinkt en dat vind ik doorgaans over alcoholische dranken. Hier in Nederland bestel ik op café gewoonlijk een appelsapje. In België hebben ze dat meestal niet en drink ik Sprite of Fanta.”

Klaagt je vriendin als je de wc-bril hebt laten rechtstaan na een toiletbezoek?

“Nee, want ik doe die altijd omlaag. In mijn kindertijd is dat me zo geleerd. Dat was de normaalste zaak van de wereld. Amber zeurt wél als ik weer eens naar een voetbalsite surf. Dat doe ik nogal regelmatig: om het uur, soms nog frequenter. Even checken of er nieuws is. Ook als ik in de auto zit en niks te doen heb, in de file bijvoorbeeld, haal ik daarvoor vlug mijn Blackberry even boven.”

Wat is de belachelijkste vloek in Nederland?

Tyfuszooi. Spijtig genoeg hoor ik mezelf dat intussen ook soms eens roepen.”

KRISTOF DE RYCK