2009 was een bewogen jaar voor Standard, beginnend met een Gouden Schoen en eindigend met de bekeruitschakeling. Gesprek met sterke man Luciano D’Onofrio.

Aan het ticketing office van Standard schuiven de fans aan voor kaartjes. Buiten wordt het stadion in gereedheid gebracht voor de bekerwedstrijd tegen Kortrijk die met 1-2 zal worden verloren. Meteen is voor Standard – dat uitgeschakeld lijkt voor de titel – ook de kortste weg naar Europees voetbal afgesneden.

Een paar uur eerder is de sfeer in de bestuurskamer nog heel relaxed. Algemeen directeur Pierre François komt handen schudden en haalt koffie. Een uur later dan afgesproken stapt Luciano D’Onofrio zijn bureau binnen, maar dat had hij in extremis beleefdheidshalve zelf als boodschap ingesproken. Toch excuseert hij zich nog uitgebreid. Het gesprek duurt langer dan het uur dat hij vooraf als beschikbaar had aangegeven. Als Standard door de recente tegenvallende resultaten al nerveus is, laat de grote baas daar alvast niets van merken. Hij gaat zitten en zegt met een brede grijns: “Vraag mij alles wat u wilt, maar excuseert u mij als ik af en toe, zoals u journalisten, niet de volledige waarheid vertel.”

Met welk gevoel bent u uit de Champions League gestapt?

Luciano D’Onofrio: “Met een goed gevoel. Standard was zijn deelname aan de Champions League waard, we vielen niet te licht uit. In Athene hadden we aanspraak kunnen maken op meer, thuis tegen Arsenal ook. Met wat meeval en minder blessures hadden we in deze groep tweede kunnen eindigen. Dus zeg ik: met een complete kern kunnen we rivaliseren met de andere ploegen in de Champions League.”

Wat moeten de spelers van die Champions League geleerd hebben?

“Het besef dat je elke match je topniveau moet halen om mee te kunnen. Standard, maar ook Anderlecht en Club kunnen, als ze maximaal geconcentreerd zijn, wat Europese ervaring hebben en voldoende persoonlijkheid in hun team hebben een behoorlijk niveau halen.”

Het is leuk om kampioen te worden, maar Europees meespelen, is nog wat anders.

“Als men eenmaal gewend is om in topwedstrijden aan 150 procent te spelen, zal men automatisch ook 100 procent halen voor een gewone competitiematch in België.”

Hebt u zich, terwijl u tegen AZ zat te bibberen, niet beklaagd dat u voor het seizoen niet een paar vaste waarden hebt ingekocht om meer zekerheid te hebben?

“Eén: wat zijn dat, vaste waarden? Twee: hebben wij de middelen om vaste waarden te betalen waarvan we bij aankoop de garantie hebben dat ze op onze weg effectief vaste waarden zullen zijn? Ook vaste waarden garanderen je niet dat je een ronde verder raakt. Wie zegt dat andere spelers, grote namen, fit waren geweest of optimaal hadden gepresteerd in de Champions League? Standard hééft zijn vaste waarden. Maar omwille van blessures waren ze er niet bij, of waren ze niet helemaal fit.”

De tegenslag van de voorbije maanden heeft u niet van mening doen veranderen over uw visie om een ploeg samen te stellen?

“Nee, want als het dan fout loopt, is er geen evenwicht meer in de kern en krijg je problemen. Wat is zeker in voetbal? Niets! Neem nu Prosinecki: dat was toch een vaste waarde, maar heeft hij zich hier als dusdanig gedragen op het veld? Nee, al blijft hij een fantastisch mens. Zekerheid bestaat niet in het voetbal. Er zijn clubs van een ander kaliber dan wij die zich hadden versterkt en die zich toch niet plaatsten voor de volgende ronde van de Champions League.”

Wat is het negatieve punt van de Champions League?

“Dat de geleverde inspanningen sporen hebben nagelaten in de competitie, dat de adrenaline wegzakte. Dat gaat er maar uit door meer topmatchen te spelen. Pas dan zal het gemiddelde niveau stijgen.”

Financieel was de Champions League alvast een succes, met een winst van 20 miljoen euro, tv-gelden niet inbegrepen.

“Dat cijfer klopt niet. Als we er twaalf miljoen aan overhouden, zal ik tevreden zijn. Tv-gelden inbegrepen!”

Dat is minder geld dan een transfer van Fellaini opbrengt.

“Als je er alle kosten aftrekt, mag je blij zijn dat je vijf miljoen euro winst hebt. Maar wat ook telt, is het imago van de club. Op een haar na zaten we bij de zestien beste Europese clubs. Ik heb ooit gezegd dat ik ervan droomde om Standard ergens tussen de twintig en dertig beste clubs in Europa te brengen.”

Bent u tevreden met Salzburg, de tegenstander in de Europa League?

“Ik vind het een goeie loting. Als we die match aanvatten zoals we tegen Arsenal gespeeld hebben, en niet zoals we tegen Braga deden, hebben we een goeie kans om door te gaan.”

Verzoening

Wat betekent het volgens u dat drie Belgische clubs Europees overwinteren? Gaat het beter dan we denken, of is dit maar een momentopname?

“Elk land kent golfbewegingen, met goeie en minder goeie generaties. Op dit moment zit België in een opwaartse golf qua jong talent. Voor mij is dit geen toeval, maar je moet realistisch zijn. We blijven een klein land, en als men elders ons talent opmerkt, zal men het willen weghalen. Daar moeten wij altijd op voorbereid zijn, soms moet je ook al eens durven weerstaan aan de verleiding om een speler te laten gaan. Dat hebben wij vorig seizoen gedaan, met verschillende spelers waarvoor men veel geld bood. We hebben een inspanning gedaan om Jovanovic die straks eind contract en dus gratis is, te houden. Die had ons afgelopen zomer meer kunnen opbrengen dan de hele Champions League, als u zich nog het cijfer herinnert dat ik u daarnet gaf, vijf miljoen euro netto. Voor Mbokani bood men nog meer dan twaalf miljoen. Ook dat hebben we afgewimpeld.”

Gaat u zich tijdens de komende mercato versterken om Europees een goed figuur te slaan?

“Als we tijdens de komende mercato iemand halen, zal dat zijn omdat die in onze plannen past, omdat we misschien iemand nu kunnen halen die in juli niet haalbaar was. Het kan ook dat het moment nog niet goed is, en dat we pas komende zomer toeslaan. Wij hebben een visie op lange termijn. We gaan die niet zomaar veranderen.”

U zou ook in paniek kunnen slaan en denken: als ik niet gauw wat spelers haal, missen we misschien Europees voetbal.

“Zonder tegenslag hoort Standard in België bij de top vier. Eindigen we bij de top vier, dan hebben we een geslaagd seizoen gemaakt. Vallen we buiten de top vier, dan wordt het een minder geslaagd seizoen, maar het zal nog geen drama zijn. Qua imago zou het jammer zijn, maar een financieel drama zou een seizoen zonder Europees voetbal niet zijn. Wij zijn op die mogelijkheid voorbereid. Inkomsten van Europees voetbal worden nooit opgenomen in ons gewone jaarbudget.”

U moet zich toch ergeren als u weer eens verliest van een bescheiden Belgische tegenstander.

“Maar we spelen momenteel zelfs niet op tachtig procent van onze mogelijkheden! Tegen ploegen die tegen ons aan honderdvijftig procent draaien. Voor hen is de wedstrijd tegen Standard hun Champions Leaguematch!”

Steven Defour hebben jullie wel gemist.

“Soms leidt het uitvallen van een paar vaste waarden tot het opstaan van andere spelers die zich minstens even goed of beter tonen. In ons geval is dat bij het uitvallen van Steven niet gebeurd. We weten nog niet wanneer hij gaat kunnen spelen. Bij Juventus viel Sissoko een jaar geleden uit met dezelfde blessure aan de andere voet. Die speelt wel weer mee, maar nog niet echt goed. Een jaar later, hé!”

Was er naast die blessures geen mentaliteitsprobleem? Hoe zich drie dagen na de kwalificatie tegen AZ opladen voor een match tegen Roeselare?

“Als een kampioen niveau wil halen, zijn alle matchen belangrijk. Ook tegen Roeselare kun je een vol stadion gelukkig maken door ze voetbalplezier te schenken, door het beste van jezelf te geven. On est là pour donner du plaisir aussi aux gens. Niet alleen om zelf plezier in het spelletje te hebben.”

Vorig jaar hadden jullie ook moeilijke matchen in competitieverband, maar die werden wel gewonnen.

“Omdat we de gewoonte hadden te winnen. Dan heb je vertrouwen. Als je een paar keer niet meer wint, ebt dat vertrouwen snel weg. Vooral jongeren zijn daar gevoelig voor.”

Heeft de fout van Witsel op Wasilewski het imago van Standard niet besmeurd?

“Is het imago van KV Mechelen geschonden door de fout op Defour? Nee toch? Het verschil is wat de media daarvan gemaakt hebben, in het ene en in het andere geval.”

De verzoening tussen u en Roger Vanden Stock …

“Verzoening? Er is nooit iets geweest tussen ons. De manier waarop Anderlecht zijn communicatie voerde, heeft me een beetje ontgoocheld. Maar verder heb ik niets tegen Roger of tegen Anderlecht. Anderlecht doet het goed, ze verdienen hun voorsprong. Als zij of Club kampioen worden, ben ik niet afgunstig. Ik gun het hen, maar ik moet wel mijn conclusies trekken en mijn club beter maken.”

Kerstvoetbal

Ging u ook uit de bol bij de kopbalgoal van Bolat tegen AZ?

“Dat was een mooi moment. Bij voetbal weet je hoe je aan een match begint, maar nooit hoe hij zal eindigen. Evenmin kun je bij aanvang van het seizoen voorspellen wat er zal gebeuren. Drie dagen na de kopbal van Bolat vallen we in het andere uiterste qua emotie. Daar moet je mee om kunnen gaan als je in het voetbal iets wilt verwezenlijken als bestuurder. Dan moet je afstand kunnen nemen van het moment van de dag, dan moet je kunnen verliezen van Roeselare. Anders moet je elke week van mening of van strategie veranderen, naargelang van het laatste resultaat. Zo werkt het niet. Verliezen van Roeselare is hard, maar hoort bij voetbal.”

Noch de kopbal van Bolat, noch het verlies tegen Roeselare doet u van mening veranderen?

“Nee. Het zijn momenten van vreugde en verdriet, maar je moet ze in een breder kader bekijken, net zoals in het leven zelf.”

We zitten nu volop in de periode van het fameuze kerstvoetbal. Wat vindt u van de nieuwe competitieformule?

“We hebben tenminste iets anders geprobeerd. Laten we na de competitie de balans opmaken en indien nodig bijsturen. Mijn eigen mening? Als onze clubs een kans willen maken in de Champions League of de Europa League, zijn 40 matchen te veel. Hebben wij met onze kernen een kans om een halve finale van een Europabeker te halen? Hebben wij genoeg geld voor een goed uitgebalanceerde kern met 28 spelers waaronder vijftien evenwaardige titularissen? Welnu: Standard heeft die financiële capaciteiten om zo’n kern samen te stellen niet. Ons budget is te klein voor 40 matchen, plus de Europese duels. Zelf was ik geen voorstander van dit soort hervorming; ik was voor een gewone competitie, maar dan met zestien ploegen.”

Nu moet u al vrezen voor die zesde plaats. Straks haalt u play-off 1 niet.

“Dan spelen we in de volgende ronde om zevende te worden.”

Er was de afgelopen weken heel wat te doen over het al dan niet doorgaan met uw trainer.

“Je moet de tijd en de gebeurtenissen op hun beloop laten en dan evalueren. Vandaag geven de tijd en de resultaten Laszlo Bölöni gelijk. Aan het einde van het seizoen maken we de balans op of dat ook over een heel jaar geldt. Er zullen altijd voor- en tegenstanders van een trainer zijn, ook binnen de spelerskern. Die voor- en tegenstanders had hij vorig jaar ook. Die had Michel Preud’homme eveneens. Het is niet omdat je wint, dat alles goed gaat, en het is niet omdat je verliest, dat het slecht gaat.”

Hebt u na de nederlaag tegen Roeselare niet overwogen om van trainer te wisselen?

“Helemaal niet. Je mag je niet laten verblinden door succes, maar je mag de impact van resultaten ook niet onderschatten. Je moet evenwicht bewaren.”

Op een bepaald moment viel de naam van Trond Sollied.

“Er was nooit sprake van een andere trainer te halen. Ook niet Bruno Metsu, van wie ik las dat hij verklaard had dat ik met hem gepraat had over het trainerschap van Standard.”

Wat biedt Bölöni u als trainer?

“Hij heeft leiderskwaliteiten, ziet het voetbal, is tactisch sterk, kan spelers motiveren. Hij doet dat op zijn manier, zoals Preud’homme het op zijn manier doet. Er is niet één enkele manier om een ploeg succesvol te trainen.”

Hij gaf wel aan dat hij kort voor de match tegen AZ door u gerustgesteld was betreffende zijn lot.

(kijkt verbaasd) “Ik herinner me niet dat ik iemand gerustgesteld heb.”

Emoties lijken u geen parten te spelen bij het uitstippelen van een beleid. Veel bestuurders van andere clubs reageren wel emotioneel.

“Iedereen heeft zijn eigen manier om zijn club te besturen.”

AC Milan

Hoeveel van zijn sterkhouders mag Standard straks laten gaan? Vreest u na dit seizoen een uittocht?

“Dat zegt men al jaren. Maar van de basisploeg zijn enkel Dante en Onyewu vertrokken.”

Straks vertrekt zeker Jovanovic.

“Ik denk dat hij naar AC Milan gaat. In juni.”

Heeft Jovanovic volgens u het niveau van AC Milan?

“Jovanovic heeft het niveau van elke Europese topclub, net als Mbokani.”

In de Italiaanse pers werd Mbokani aan Juventus gelinkt. Hij gaf al aan dat hij weg mag voor een bepaald bedrag. Hebt u dat met hem afgesproken?

“Mbokani heeft enorme kwaliteiten en er is veel vraag naar hem, ook van grote clubs. Hij communiceert wat moeizaam. Jammer, want hij is een van de beste drie voetballers in ons land.”

Hoe zat dat met die brief van Ferguson aan Steven Defour?

“Ik wist dat Ferguson en Manchester United hem volgden, net zoals Real hem volgde.”

Als u sommige spelers moet vervangen …

(geënerveerd) “Waarom zegt u: vervangen? Ze zijn er nog!”

… vindt u dan uw gading in België of moet u voor versterking naar het buitenland?

“Er zijn goeie spelers hier, maar je vindt niet elk jaar een Bolat, een Mbokani. Sommigen lijken goed, maar blijken toch niet zo goed eens ze hier belanden.”

Droomt u er soms niet van met Standard te doen wat u als manager van Porto lukte: een Europabeker winnen?

“Portugal is een ander land. Niet verdeeld, want met maar één taal. Luik ligt ook in een economisch minder rijke regio, terwijl Porto in het meest welvarende deel van het land ligt.”

U hebt nochtans een ruime aanhang in Vlaanderen.

“Daar zijn we heel tevreden mee. Een derde van de mensen in ons stadion komt uit Vlaanderen. We doen voor hen dezelfde inspanningen als voor de Franstaligen, maar het wordt voor ons steeds moeilijker om te rivaliseren met het noorden en het centrum.”

U hebt Standard heropgebouwd, bent twee keer kampioen geworden, hebt de Champions League gespeeld, er komt een nieuw stadion. Wat drijft u nog?

“Voetbalpassie, voetballiefde, dat is het. Aandacht heb ik niet nodig. Ik houd niet van belangstelling, ik houd van voetbal.”

Waar droomt u nog van op het sportieve vlak?

“Ik heb geen sportieve dromen. Ik laat de dingen gebeuren en ik stuur bij. Ik ben geen dromer.”

door geert foutré

Met een complete kern kunnen we rivaliseren met de andere ploegen in de Champions League.

Verliezen van Roeselare is hard, maar het hoort bij voetbal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content