Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Door de gelijke spelen van RC Genk en Anderlecht en de eigen winst tegen Lierse, verstevigde Club Brugge zijn leidersplaats. Tien kwesties voor trainer Trond Sollied.

1. DE VERDEDIGING

Je hebt het almaar over de verdediging die nog niet stabiel is. Hoe kan dat, na anderhalf jaar werken op positiespel ?

Trond Sollied : Vorig jaar was de defensie wél stabiel. We pakten toen, geloof ik, van alle ploegen de minste goals. Het grootste verschil met toen is dat we het nu door blessures en schorsingen zowat iedere keer noodgedwongen met een verschillende bezetting moeten doen. Kijk, als je buren steeds wisselen, zal je op den duur ook niet meer zo goed weten wie er naast je woont en je daardoor ook niet meer zo veilig voelen. Dat is, denk ik, de hoofdreden.

En de andere redenen ? Een kwestie van individuele tactische kwaliteiten ?

Mijn conclusie is niet veranderd : we missen in het elftal nog wat ervaring op hoog niveau – zie tegen Genk vooral de eerste en de derde goal. Zolang je het evenwel niet ervaart, weet je niet waarover we praten. Als het gebeurt, zie je het, kunnen we erover praten en zeggen hoe het zou moeten zijn. We moeten de perfectie nastreven. Naar buitenuit kunnen we de lat lager leggen, maar intern moet ze hoger, want we kunnen bijvoorbeeld niet tevreden zijn met de manier waarop in Genk de drie tegengoals tot stand kwamen.

We moeten zo doorgaan, meer matchen op hoog niveau spelen om meer ervaring te hebben. Het moet zich herhalen, en op een dag zal je er zijn. Je hebt de mooie weg en de harde weg, en als mens kiezen we niet. Het gebeurt. Fouten zullen we altijd maken, zoniet zouden we nooit een goal tegenkrijgen, maar fouten zoals op Genk kunnen vermeden worden door een beetje helder te denken, door het simpel te houden.

Is het probleem niet juist dat je achterin enkele stresslijders hebt lopen ?

Sommigen gaan moeilijker om met stress dan anderen, maar vroeg of laat raakt een voetballer gewend aan stress. Indien niet, kan hij niet in een topteam spelen.

2. Het middenveld

Je bent al het hele seizoen aan het zoeken naar evenwicht op het middenveld. Hoe komt dat toch ?

We wisselden al vaak omdat we niet de juiste types vonden om samen te spelen. Soms zijn we geslaagd, zoals met Sandy Martens, andere keren niet.

Ik zie hem iedere dag, zij weten niet waarover ze het hebben. Zij kennen Timmy Simons niet, ze kennen hem alleen zoals ik hem presenteer. Het is zoals met een tv-producer : je ziet alleen het beeld dat hij je toont. Zij zagen Timmy tot nu toe vooral in één rol, maar hij heeft veel andere kwaliteiten.

Veel offensieve ? Infiltreren, in de zestien komen zoals je van je twee offensieve middenvelders verwacht ?

Feit is dat als je wilt scoren, je voor de goal moet komen. Timmy heeft veel kwaliteiten en is inzetbaar in veel andere posities dan die van verdedigende middenvelder. Ik pin een speler ook niet vast op één plaats. Waar ik iemand zet, hangt af van zijn kwaliteiten en van wat ik verder nog ter beschikking heb.

Wat zijn zijn offensieve kwaliteiten ?

Snelheid, een goed shot en sterk in de lucht. Redelijk veel dus.

Er zijn analisten die hun oordeel of een trainer al dan niet offensieve intenties heeft, onder andere laten afhangen van het feit of er wel of niet een technische voetballer op de positie van offensieve middenvelder staat.

Wat is een technische voetballer ?

Een spelmakerstype, type Ceh misschien ?

Dat is oud. In de jaren zeventig kon het nog, stilstaan, maar nu niet meer. Je moet de hele tijd lopen, ook Ceh.

Er zijn ook analisten die vinden dat pressing niet aanvallen is, maar verdedigen, vooruitverdedigen.

Dan lijkt het wel alsof die analisten niet goed weten waarover ze het hebben.

Leg eens uit.

Oh, dat is heel eenvoudig, maar ik verkies die mensen niet het licht te laten zien. Liever laat ik hen rustig in het duister.

3. De aanval

De meeste van je aanvallers verkiezen centraal te spelen en niet op de flank. Waarom doe je het niet met twee centrumspitsen ?

Wie ? Laat eens horen.

Simic, Mendoza, Verheyen…

Los van het feit dat Simic en Mendoza beter tot hun recht komen vanaf de flank, zeg ik : iederéén speelt in het centrum, maar ze weten het blijkbaar niet. Het zijn aanvallers, ik noem ze geen wingers. Ik zeg het hen ook : ga in het centrum. Veel beweging, veel initiatief, veel loopacties. Als we voorin roteren, zijn we op ons beste niveau. Met drie aanvallers komen er minstens twee voor doel, maar dat is onvoldoende : normaal moeten er ook nog twee uit het middenveld komen. Hoe zou je als spits kunnen scoren als je niet voor de goal komt ? Als je wil scoren, mòet je voor de goal zijn, zoniet kan je beter centrale verdediger of fullback worden. Overigens, we probeerden het al vaak met twee centrumspitsen, maar dat blijkt statischer en levert minder kansen op.

4. De kritiek

Was je verrast toen enkele ervaren spelers de thuisnederlaag tegen Lokeren in jouw schoenen schoven ?

Wat ze allemaal precies wel en niet in de pers zegden, weet ik niet. Ik weet alleen wat ze zegden op de meeting. En verder : als er conflicten zijn, moet ik het weten. En wil ik die oplossen, dan ga ik daarvoor niet bij de buren, maar doe ik dat binnen de familie.

Op de winterstage in Spanje praatte je met elke speler individueel. Werd je toen verteld dat je te naïef voetbalde en je eigen graf aan het graven was ?

Wat ik individueel met mijn spelers bespreek, zal nooit in de pers verschijnen. Dat doe je niet, vind ik. Dat gaat niet buiten de club. Als jij iets met je zoon bespreekt, hou je dat toch ook binnen de familie ?

In de week na Lokeren vielen er wel meer mensen over je heen. Kreeg je niet de indruk dat er sommigen, ook externen, hun kans roken om je uit balans te brengen ?

Dat kunnen ze gerust doen. Ik ben niet paranoïde. Ik ben zeer relaxed. Verder respecteer ik ook mensen die een andere mening hebben, maar ik ben niet bang om mijn waarheid te spreken. Van wie beweert dat hij een betere oplossing heeft dan ik, ben ik ook altijd heel hard geïnteresseerd in de uitleg, want ik ben natuurlijk niet zo dwaas dat ik niet de beste wil nemen.

5. De kapitein

Gert Verheyen geeft de indruk niet altijd gelukkig te zijn, vind je niet ?

Niet altijd gelukkig ? Ik ben ook niet altijd tevreden, hoor, jij wel soms ? De dag dat iedereen altijd gelukkig is, zijn we met zekerheid niet meer op de aarde aan het leven.

Hij wordt heel vaak vervangen en laat daarbij ook regelmatig zijn ontgoocheling blijken. Zou het kunnen dat jullie van mening verschillen over wat een goeie prestatie is ?

Ik heb ook nooit gezegd tegen Gert dat hij het eens moet zijn met alles wat ik doe. Het is niet verkeerd een andere mening te hebben, maar waar het mij om gaat is de oplossing. Ik wil horen of die beter is. Indien niet beter : take your opinion and go.

Als ik iemand wissel, wil dat ook niet altijd zeggen dat die speler slecht speelt. Om misverstanden te vermijden, zeg ik achteraf normaal ook waarom ik het deed. Als ik hem altijd zou wisselen omdat ik niet tevreden van hem ben, zou hij natuurlijk ook niet altijd gestart zijn. Ook gezien het grote aantal aanvallers waarover ik beschik : als we niet slagen of iets anders moeten proberen, dan denk ik niet aan namen, maar neem ik wat ik zie.

Hij speelt liever centraal.

Ja, maar hij speelt centraal.

Zo ziet hij dat waarschijnlijk niet.

Neen, maar als hij zeer hard nadenkt, dan weet hij het.

Hij verkiest met twee centrumspitsen te spelen. Zoals destijds met Jochen Janssen, waar hij met veel lof over spreekt.

Ach, was Gert vorig seizoen ook de tweede ronde fit gebleven, dan had hij er een stuk in de twintig gemaakt. Toen ik hier toekwam, werd van Fadiga gezegd dat hij nooit scoorde, maar na drie wedstrijden had hij er opeens al zes gemaakt.

Waarom gebruik je hem ook zeer zelden als offensieve middenvelder ?

Ik probeer het geheel te zien. Van het geheel ga ik naar beneden, en niet andersom. Ik kan niet van één individu vertrekken, want er is niet één individu dat zò goed is. Er ís maar één Maradonna, hé – hij valt aan en de rest verdedigt. Ik heb veel spelers geprobeerd in veel verschillende posities en ik zie wat ik zie. Ik verkies Gert als aanvaller te zien, komend vanaf links of rechts. Ik vond hem trouwens heel goed in Genk. Eén van zijn beste wedstrijden.

Maak je hem wel belangrijk genoeg, gezien het dik vijfjarig contract dat de club hem vorig jaar waard achtte ?

Ik hoop dat ik doe wat ik moet doen, gezien zijn status. Of dat ook zo is, weet ik niet, en ik wil het ook niet weten.

6. De vice-aanvoerder

Een tijd nadat je Tjörven De Brul na zijn monumentale blunder tegen Genk nog voor de rust had vervangen, vroeg hij om een psycholoog. Kan jij hem niet helpen : hem zelf goed advies geven, hem doorverwijzen naar een goeie psycholoog of de club vragen een psycholoog in de staf op te nemen ?

In de zaak- Tjörven – als er al een zaak is geweest – deden we alles wat mogelijk was. Zaak gesloten.

Moet je niet wat meer individueel met spelers praten ?

Wat is veel en wat weinig praten ? Ik weet het niet.

Je praat voldoende ?

Ik doe wat ik moet doen. Of dat te veel of te weinig is, weet ik niet. Ik ben ook niet alleen, ik heb een team rond mij. Beslissingen zijn zeer vaak de samenvatting van al onze observaties, gedachten en gesprekken. Ik ben dus geen verlicht despoot, maar een sociaal-democraat.

Ik heb ook nog nooit een speler weggezonden naar de B- of C-kern om hem kapot te maken. Iedereen heeft elke dag de mogelijkheid om zijn kwaliteiten te tonen én de kans om individueel met mij of mensen van mijn team te spreken.

7. De directeur

Uit respectievelijke commentaren blijkt dat directeur Antoine Vanhove en jij niet altijd elkaars mening delen. Jij vraagt bijvoorbeeld voor een paar spelers met meer ervaring, terwijl hij vindt dat meer ervaring nog nauwelijks mogelijk is.

Ik heb mijn ervaring, mensen van het bestuur hebben hun ervaring. Als we aan het praten zijn over ervaring, kan het dat we van mening verschillen over : wat is ervaring ?

Dat kan een probleem zijn ?

Niet voor mij. Als zij altijd willen winnen, kan het een probleem voor hen zijn, want ik weet : ervaring verwerven, vergt tijd. Als zij die tijd hebben, geen probleem.

Ander voorbeeld : Vanhove noemde de kritiek van een paar spelers op jou na de nederlaag tegen Lokeren volwassen kritiek. Jij zei : ze weten niet waarover ze spreken, terwijl Vanhove aangeeft : het kan, er was reden toe.

Als je het intern doet, kan het. Intern kan je mij zelfs een idioot noemen. Geen probleem. Maar wie mensen respecteert, gaat nooit naar buiten alvorens intern hetzelfde te verkondigen. Ik denk dat het een technisch probleem is. Als Vanhove het volwassen noemt, is het normaal dat ze dat hier gewoon zijn. In mijn methodes ben ik het niet gewoon. Ook op dat vlak hebben ze dus andere ervaringen, maar ik heb de mijne.

8. Het transferbeleid

Je zei al : ik weet wat er moet gebeuren, maar de club vraagt het mij niet. Hoe staat het er ondertussen voor, voor ingang van je laatste contractjaar komende zomer ?

Het antwoord is heel simpel : ik weet wat ik nodig heb voor de Champions League, maar ik maak altijd het proces inside, nooit outside. Vanhove weet wat ik wil, maar ik geloof niet in Sinterklaas midden in de zomer. Nu, mijn job is die van raadgever, namen geven waarmee we goeie dingen kunnen. Als zij die spelers niet willen, oké, geen probleem.

Wat verwacht je ?

Ik heb geen verwachtingen.

Waarom niet ?

Ik noem het ervaring.

9. De carrière

Klopt het dat je op de club Franse les volgt ?

Ja.

Omdat je in de belangstelling van Bordeaux zou staan ? In Brugge je toekomst aan het voorbereiden ?

Je moet mij corrigeren als ik niet juist ben, maar : wordt er in België geen Frans gesproken ?

Juist.

Van belangstelling van Bordeaux weet ik niets af, maar als er op de club Frans wordt gesproken, wil ik ook wel eens weten wat er gezegd wordt. Ik zal nooit zo goed worden in Frans dat ik er les in zal geven, maar wil wel de basis van veel talen kennen.

Volg je op de club nog andere taalcursussen ?

Ja, Spaans.

Je moet mij corrigeren als ik niet juist ben, maar : in België wordt er toch geen Spaans gesproken ?

Juist, maar ik heb wel een Spaanssprekende speler, en ik wil een beetje kennis nemen van wat hij zegt. Op school in Noorwegen kreeg ik alleen Engels en Duits.

Is het mogelijk dat je volgend seizoen geen trainer meer bent van Club Brugge ?

In het leven is alles mogelijk. In ’68 landden we op de maan en wat er in 2002 nog allemaal mogelijk zal zijn, weten we niet – en ik ben gelukkig dat ik het niet weet. Waar het in het leven altijd om gaat, zijn uitdagingen.

10. Privé

Je huwelijk, voor wanneer is het ?

De datum staat nog niet vast. Lang zal het niet meer duren, maar ik ben niet van plan het breed uit te smeren in de media.

door Christian Vandenabeele,

“Ik geloof niet in Sinterklaas midden in de zomer.”

“Van de belangstelling van Bordeaux weet ik niets af.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content