Vanaf vrijdag is Axel Witsel weer inzetbaar in competitie. Hoe komt de Gouden Schoen uit die moeilijke periode? En wat staat hem op de Belgische voetbalvelden te wachten?

Sportief kan Axel Witsel (20) een ziek Standard alleen maar beter maken. Zaterdag was het middenveld van de Rouches tegen Zulte Waregem een puinhoop, door schorsingen (Witsel, Dieumerci Mbokani) en een gevulde ziekenboeg ( Steven Defour, Sinan Bolat, Wilfried Dalmat, Igor De Camargo), waardoor Laszlo Bölöni meer Bob de Bouwer leek dan de trainer van de landskampioen. Veelzeggend was de conclusie van Mohamed Sarr na de match: “We hebben een punt gewonnen.” Een opmerkelijke uitspraak na een thuismatch tegen Zulte Waregem …

De vraag of de terugkeer van Witsel een goede zaak is, irriteert algemeen directeur Pierre François. “Die vraag houdt in dat zijn straf, die hij accepteerde en uitzat, lichter was dan ze had moeten zijn. Ik ga daar niet mee akkoord. Ik stel vast dat hij zwaarder gestraft is dan om het even welke voetballer ooit voor een soortgelijke overtreding. Normaal krijg je voor dit soort fout drie of vier weken schorsing. Witsel kreeg er acht, hoewel het beroepscomité oordeelde dat hij de fout niet opzettelijk beging. Hij mag dus terug het veld op, vind ik.”

Wat deed Witsel sinds zijn uitsluiting?

Voor zijn zware fout op Marcin Wasilewski werd Axel Witsel geschorst voor competitie en beker. In die acht weken speelde hij tachtig procent van de wedstrijden met de min-21-jarigen, bijna drie volledige wedstrijden in de Champions League en twee volledige wedstrijden met de Belgische beloften: tegen Oekraïne en Frankrijk.

Standards sportief directeur Dominique D’Onofrio zag alle wedstrijden van de beloften. “Die matchen deden hem goed, hij gedroeg zich als een echte prof, gaf raad aan de jonge spelers. Op Olympiacos toonde hij opnieuw een goed sportief niveau.”

Jean-François de Sart aarzelde geen moment om Witsel, die voor de Rode Duivels geschorst was na een rode kaart tegen Bosnië, bij de beloften op te stellen. “Zodra duidelijk was dat hij speelgerechtigd was voor de beloften, zag ik niet in waarom ik hem aan de kant zou laten. Eerst wilde ik wel weten of hij zin had om ons te versterken. Hij zei meteen dat hij graag wilde. Hij zat aan de grond: die matchen met de min-21-jarigen waren voor hem op een te laag niveau, hij had iets meer nodig om zich weer op te werken. Hij speelde twee goeie matchen, vooral tegen Frankrijk, toch een topland.”

Hoe is Witsel er fysiek aan toe?

Guy Namurois, physical trainer van de Rouches, meent dat Witsel in bloedvorm is. “Zijn schorsing liet ons toe een individueel trainingsprogramma voor hem uit te werken, met veel aandacht voor krachttraining en oefeningen op snelheid. Dat zijn zware oefeningen die zo belastend kunnen zijn dat je ze niet kan programmeren wanneer de wedstrijden elkaar snel opvolgen. Witsel kon daar vorig seizoen nooit aan werken. Men vergeet wel eens dat hij nog maar twintig is en dus in volle ontwikkeling. Dat is een leeftijd waarop je nog specifiek moet trainen, en niet alleen teren op wedstrijden. Hetzelfde geldt voor Eliaquim Mangala. Op den duur vindt men het normaal dat die elke week speelt, terwijl hij amper zijn middelbare school heeft afgemaakt. Hij heeft de spieren van een 18-jarige en niet van iemand van 24. Voor mij is hij nog een junior, net als Romelu Lukaku. Anderlecht heeft gelijk dat het hem spaart. Als je zulke spelers zaterdag en woensdag gebruikt, maak je hen kapot. Je moet hen af en toe aan de kant laten, om de basiselementen bij te werken. Pas op zijn 24e is de vorming van een sportman voorbij.

“Vandaag profiteert Witsel van het werk dat we twee maanden gedaan hebben. Hij is frisser dan de meeste van zijn ploegmaats.”

Hoe gaat het mentaal met Witsel?

“Axel heeft een paar momenten gehad waarop hij het niet meer zag zitten”, zegt zijn manager Jorge Vidal. “Het moeilijkste moment was toen hij voor de KBVB verscheen en de Anderlechtsupporters hem op de parking uitmaakten voor moordenaar. Maar een moordenaar is hij niet. Hij was betrokken bij een spelfase die slecht uitdraaide. Nadien zat hij in de put toen hij week na week zag hoe Standard vierkant draaide. Aan elke match die hij mocht spelen, heeft hij zich opgetrokken. Hij wil nu een bladzijde omslaan. Ook hij vraagt zich af of de Gouden Schoen niet vervloekt is, net zoals bij Sérgio Conceição en Steven Defour. Vandaag voelt hij zich al een stuk beter, mentaal zit het weer goed. Maar echt goed zal hij zich pas voelen wanneer ook Wasilewski weer op niveau voetbalt.”

Een psycholoog heeft Standard niet ingeschakeld, zegt Pierre François. “Hadden we er een psycholoog bijgehaald, dan was hij in zijn diepste momenten nog meer in de war geraakt”, meent Dominique D’Onofrio, die veel op Witsel heeft ingepraat, samen met Pierre François en Luciano D’Onofrio.

Gaat hij anders voetballen?

“Het gevolg van zijn schorsing zagen we het duidelijkst tegen Arsenal”, zegt Pierre François. “Zonder dat incident op Anderlecht laat Witsel in de 44e minuut nooit zijn man lopen. Het zat nog te vers in zijn geheugen.” Jean-François de Sart stelde hetzelfde vast: “Hij houdt zich nog in, net zoals een speler die uit een zware blessure komt en bang is om te hervallen. Vooral in het begin van de match speelt hij met de handrem op, wanneer hij de keuze had tussen twee oplossingen, trok hij zijn voet terug. Maar zodra de wedstrijd echt op gang was, verdween die schrik en voetbalde hij normaal. Met de tijd zal die schrik weggaan.” Jorge Vidal: “Hij zal nog wel duels aangaan, maar nooit meer zoals voorheen.”

Welk onthaal wacht hem bij de tegenstander?

De vereniging van supportersclubs van Anderlecht (die 65 supportersclubs omvat) kreeg van het bestuur een oproep tot kalmte. Jean-Jacques André, een van de verantwoordelijken van de supportersfederatie: “Het bestuur vroeg ons om geen wraak te nemen. We zijn niet van plan om te provoceren tijdens de volgende match tegen Standard.”

Witsel liet al weten dat hij zich, wanneer hij geprovoceerd wordt, wil inspireren op het voorbeeld van Defour, die na zijn transfer bij elke match tegen Genk wordt uitgespuwd maar daar rustig bij blijft. “Als hij morgen op Anderlecht zou moeten spelen, is hij daar klaar voor,” meent Jorge Vidal, “maar hij weet heel goed dat het er in sommige stadions heet aan toe zal gaan.” Dominique D’Onofrio: “Natuurlijk zullen er negatieve reacties komen, het is aan de bond om dan in te grijpen.”

Moet hij zo snel mogelijk uit België weg?

Jorge Vidal: “Ik verwacht niet dat de scheidsrechters hem gaan viseren en bij elke fout aan die overtreding op Wasilewski denken. Hij staat nog onder contract tot 2013 en mag op korte termijn alleen bij een fabuleus bod weg. Ik denk niet dat zijn transferwaarde door het incident gezakt is. Integendeel: die zou wel eens kunnen stijgen. Als in Engeland een speler na het uitzitten van zijn straf sterker terugkomt, wordt dat gewaardeerd, ook in de financiële waarde.”

Vreest Witsel gerechtelijke stappen van Wasilewski?

“Wat hem het meest dwarszit, is dat hij Wasilewski nog niet persoonlijk heeft kunnen ontmoeten”, zegt Pierre François. “Die ontmoeting is waar hij het meest naar uitkijkt”, zegt Dominique D’Onofrio. “Maar we horen niets.”

De Poolse verdediger zou Witsel voor het gerecht dagen, maar bij Standard is men er niet van op de hoogte dat er al een zaak aangespannen zou zijn. Pierre François: “Ik hoop dat het bij een dreiging blijft. Ik hoor ook dat de revalidatie van Wasilewski goed verloopt, dat men niet meer praat over het einde van zijn loopbaan. Ik geef toe dat we zo’n rechtszaak vrezen. Op dit moment kan ik enkel wijzen op het beroepscomité van de KBVB, dat oordeelde dat Witsel de fout niet met opzet beging.”

De entourage van Witsel gaat nog verder: “Zet Axel op dat moment zijn voet niet, ligt hij misschien in het ziekenhuis.”

Wat vinden de Anderlecht-spelers van zijn terugkeer?

In de kleedkamer van Anderlecht is de terugkeer van Witsel niet gespreksthema nummer één, zegt Thomas Chatelle. “We zijn bezig met de revalidatie van Wasyl. Zodra ik Witsel terug zal zien op tv, zal ik proberen in mijn hoofd een pagina om te draaien, maar ik weet niet of dat bij al mijn ploegmaats zal lukken.”

Vindt hij dat Witsel te vroeg mag terugkeren? “In verhouding tot de schade die hij heeft aangericht, mag hij te vlug herbeginnen, vind ik. Twee maanden na het incident staat hij alweer op het veld terwijl Wasyl in het beste geval fit is bij de start van komend seizoen. Langs de andere kant zijn er anderen die er goedkoper afkwamen. Toen Stephen Laybutt mijn ligamenten stuk trapte, floot de scheidsrechter niet eens voor een fout. Hij kreeg geen kaart en geen schorsing, en amper een verwijt in de media. Alleen maar omdat het maar een match tussen Genk en Gent betrof en niet Anderlecht-Standard.”

Waarom zwijgt Witsel?

Sinds de ‘affaire’ weigert Witsel alle aanvragen voor interviews. Voor La Meuse, Standard Magazine en voor ons (zie kader) maakte hij een uitzondering. In die schaarse interviews liet hij weten dat de hele affaire hem vijf jaar ouder had gemaakt, maar ook dat hij zich door sommigen beschadigd voelde. “Men schreef dat het einde van mijn relatie met mijn vriendin me kwetsbaar had gemaakt en dat ik door die instabiliteit die fout op Wasilewski gemaakt had. Ach. Hoeveel jongeren van 20 gaan niet uit elkaar?” Hij leerde dat hij niemand meer kon vertrouwen. “Ik weet nu dat men je even snel afbreekt als men je opgehemeld heeft. Van het ene moment op het andere veranderde ik van een engel in een duivel. Ik hoor dat ik in een opiniepeiling in Vlaanderen beschouwd werd als de meest gehate persoon. Ik werd meer gehaat dan Kim De Gelder, die de kindermoorden in Dendermonde pleegde.”

door pierre danvoye

Uit een opiniepeiling in Vlaanderen bleek dat ik meer gehaat werd dan Kim De Gelder.Axel Witsel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier