Vier dagen na de opdoffer tegen Anderlecht kan Sinan Bolat met Standard tegen Wisla Krakau een verlengstuk breien aan een uitstekende Europese campagne. Zijn laatste voor Standard?

Nog maar 23 jaar is Sinan Bolat, maar hij heeft al meer dan honderd matchen in eerste klasse op zijn actief, en alleen Réginal Goreux zit al langer bij Standard.

“Soms”, zegt Geert De Vlieger op de terugweg van Luik, “zie ik Sinan Bolat dingen doen waarvan ik denk: hoe is dat mogelijk? Maar zoals hij daar rustig zit en praat, denk ik: die man zou ik wel in mijn team willen.” Nog niet zo lang geleden zocht Standard even contact met de voormalige doelman van de nationale ploeg toen het een nieuwe keeperstrainer zocht, maar dat ging niet door.

Ben je blij met de geslaagde Europa Leaguecampagne, of had je toch liever Champions League gespeeld, met het risico dat je op zijn Genks een paar kletsen had gekregen?

Bolat: “Zelf had ik toch liever de Champions League gespeeld.

De Vlieger: “Staat Standard niet verder met de Europa League dan het met de Champions League had gestaan? Als het daar was tegengevallen, was er nog meer twijfel geweest over dit nieuwe team, terwijl jullie in de Europa League konden groeien.”

Bolat: “Dat is wel zo. In de Europa League hebben we kunnen groeien en hebben we vertrouwen kunnen putten dat we meenamen naar de competitie.”

De Vlieger: “Als speler had je liever de Champions League gespeeld, voor de ontwikkeling van het team is dit beter.”

Bolat: “Zo kan je het mooi samenvatten.”

Had je voor het seizoen, als je al die sterkhouders zag gaan, niet het idee dat het verkeerd zou lopen?

Bolat ( lacht): “Ik had twijfels. Maar het bestuur en de scouts hebben hun werk heel goed gedaan. Riga heeft een hechte groep gemaakt en een goeie organisatie neergezet, door heel veel met de spelers te praten. Voor elke wedstrijd ging hij wel met iemand praten om uit te leggen wat hij wilde, en hoe hij dat wou zien.”

De Vlieger: “Heeft het succes van Riga ook niet te maken met het feit dat hij keuzes heeft gemaakt?”

Bolat: “Zeker, door in te schatten welke kwaliteiten en welke karakters het best bij mekaar passen.”

Is er de afgelopen maanden belangstelling geweest voor jou?

Bolat: “Er waren twee of drie ploegen geïnteresseerd, maar ik vond die voorstellen voor mezelf niet interessant genoeg.”

Financieel of sportief?

Bolat: “Financieel was het interessant, sportief niet. Ik wil naar een club waar ik kan spelen, om mijn positie in het Turkse nationale elftal niet in gevaar te brengen. Ik wil een vaste waarde zijn bij de nationale ploeg, en dat lukt alleen als ik speel. Als het alternatief is om naar een topclub te gaan waar ik twee jaar op de bank moet zitten, blijf ik liever hier.”

Als je kan kiezen tussen een veelvoud van je loon bij een club als FC Anzji, of gewoon wat meer verdienen bij Borussia Mönchengladbach: waar kies je dan voor?

Bolat ( zonder aarzelen): “Voor Mönchengladbach.”

Volgende stap

Je bent ook niet gewend om op de bank te zitten, ondanks je jonge leeftijd.

Bolat: “Nee, hoewel ik hier geen garanties kreeg toen ik van Genk overkwam. ‘Er zijn twee of drie goeie keepers, je zal je moeten bewijzen’ was de boodschap, maar toch speelde ik. Terwijl ik bij Genk beloofd kreeg dat ik eerste keeper zou worden, dat Logan Bailly zou vertrekken.”

De Vlieger: “Klopt het dat je nog altijd aan hetzelfde contract speelt als drie en een half jaar geleden?”

Bolat: “Veel mensen geloven het niet, maar dat is nog altijd het geval.”

De Vlieger: “Dan ben je wel een goedkope keeper, als je de verhouding prijs/rendement in acht neemt.”

Bolat: “Ik moet Standard dankbaar zijn voor de kans die ik hier kreeg, maar ik heb ook veel teruggegeven. Ik vind dat ik in de tussentijd een verbeterd contract had verdiend. Maar daar is nooit over gesproken, ook niet toen we kampioen werden of wanneer ik die kopbalgoal tegen AZ maakte. Wat ik hier niet gekregen heb – financieel – wil ik bij een volgende klap gecompenseerd zien.”

De Vlieger: “Ben je echt klaar met de Belgische competitie?”

Bolat: “Ik ben klaar voor een stap hogerop, maar mocht Standard me vooralsnog een nieuw contract voorstellen aan flink verbeterde voorwaarden, met een goeie opstapclausule, wil ik daar ook over nadenken. Maar dat is de taak van het bestuur. Zij moeten dat toch zelf kunnen inschatten? Zeker als je ziet dat het contract van anderen jaarlijks of om de twee jaar aangepast werd.”

De Vlieger: “Wij hebben het idee dat jij helemaal klaar bent met Standard, dat je al in je hoofd hebt waar je heen wil.”

Bolat: “Ik heb hier in drie jaar ook alles meegemaakt. De tijd is rijp voor een volgende stap. Mijn manager weet welke competities me interesseren: Duitsland, Engeland, Spanje en Portugal.”

De Vlieger: “En Turkije?”

Bolat: “Nu nog niet. Ik wil zo lang mogelijk in Europa spelen, maar ooit hoop ik op een dag wél in Turkije te voetballen.”

Chelsea misschien? De natte droom van alle jonge spelers in België?

Bolat: “Dat zou interessant zijn, eventueel met een uitleenbeurt aan een mooie club, zoals met Courtois is gebeurd.”

De Vlieger: “Wat Mignolet doet, naar Sunderland gaan, zou je dat aandurven?”

Bolat: “As er geen topclub komt die me vervolgens uitleent, zou ik ook een keuze durven maken als Mignolet.”

Waar stond jij toen je even oud was als Sinan, Geert?

De Vlieger: “Ik had op mijn 23e al vijf jaar eerste klasse achter de rug, bij een middenmoter als Beveren. Sinan is al kampioen geworden, heeft Champions en Europa League gespeeld, is international. Ik heb bij topclubs jongens in de ploeg weten debuteren die al 25 waren en die nog geen tien matchen in eerste klasse hadden gespeeld. Casillas speelde op zijn achttiende ook een Champions Leaguefinale. Het is goed dat Sinan dat allemaal heeft meegemaakt, belangrijk voor hem is dat hij blijft spelen, want anders gaat hij de voorsprong die hij opgebouwd heeft, verliezen. Voor een topclub is 23 jaar nog jong, hoor. De Gea had het bij Atlético Madrid goed gedaan, maar in Engeland is dat niet zo’n succes, terwijl die toch van de Spaanse competitie komt. Als je bij Standard al druk ervaart, ga je nog schrikken hoor, Sinan.”

Bolat: “Druk heb ik graag, daar ben ik niet bang voor.”

Lijnkeeper

Hoe evalueer je jouw prestaties dit seizoen in vergelijking met het eerste jaar bij Standard?

Bolat: “Ik ben rustiger dan drie jaar geleden, ik maak nu veel meer juiste keuzes dan in mijn eerste jaar. Toen wilde ik me bewijzen, naar elke hoge bal gaan, veel risico’s nemen.”

De Vlieger: “Omdat je opgegroeid bent met Logan Bailly?”

Bolat: “Elke dag werkten we samen. Qua stijl heb ik veel van hem gepikt.”

De Vlieger: “Logan ging naar bijna elke bal, jij maakt nu andere keuzes. Nu lijk je me meer Sinan Bolat dan Logan Bailly.”

Bolat:Guy Martens liet ons op alle onderdelen trainen. De meeste keeperstrainers kiezen voor één bepaalde aanpak, bijvoorbeeld: lijnkeepers opleiden. Ik moet Guy blijvend dankbaar zijn dat hij ons op alles heeft voorbereid.”

Maakt een keeper zichzelf of maakt de keeperstrainer de keeper?

De Vlieger: “De kunst is om als keeperstrainer het maximale rendement uit een keeper te halen. Sinan zou nooit een lijnkeeper geworden zijn, hij heeft te veel volume in zijn spel om op zijn lijn te blijven staan. Maar op een bepaald moment gaat Guy Martens met Bailly aan de slag, want die moet elke week spelen. Guy probeert natuurlijk de kwaliteiten van zijn eerste keeper optimaal te benutten, daardoor gaan nummer twee en drie op de trainingen mee in dat verhaal van keeper één.”

Bolat: “Ik zou het ook niet kunnen, 90 minuten op mijn lijn blijven. Ik houd van risico’s nemen.”

Dan moet je je verdedigers wel kunnen of durven sturen?

Bolat: “Ik coach graag. Coachen houdt me in de wedstrijd. Iedereen die me in de jeugd heeft meegemaakt, weet dat ik altijd graag heb gecoacht.”

De Vlieger: “Ik hoor dat jij naast het veld niet zo veel zegt, maar dat, als je iets zegt, het er boenk op is.”

Bolat: “Dat is juist. Als het goed is, zeg ik dat. Gaat het slecht, ben ik de eerste om dat in de kleedkamer aan te halen. Als ik een fout maak, geef ik dat ook als eerste toe, dan ga ik het niet op iemand anders steken.”

Je nieuwe keeperstrainer, Eric Deleu, is een streekgenoot van jou. Voelde je Hans Galjé minder aan?

Bolat: “Nee. Het was niet op mijn vraag dat er een nieuwe keeperstrainer gekomen is. Men heeft mijn mening gevraagd, maar de beslissing is boven genomen. Dit jaar werken we veel specifiek samen, met Eric, terwijl we vorig jaar minder vaak met de keeperstrainer werkten. Meestal was het toen twintig minuten opwarmen en dan bij de groep aansluiten. Dat vond ik niet de beste aanpak voor een keeper, maar het is de hoofdtrainer die daarover beslist.”

Is dit je beste seizoen bij Standard?

Bolat: “Ja, omdat ik constant bezig ben. Tot vorig jaar was het twee wedstrijden goed en dan twee wedstrijden minder.”

Lierse

Als je hoort wat je op Lierse allemaal naar het hoofd geslingerd krijgt, denk je dan: ik heb qua nationale ploeg een goeie keuze gemaakt, want deze mensen vinden dat ik niet bij hen hoor?

Bolat: “Nee. Toen ik bij Genk speelde, heb ik nooit zulke dingen gehoord. Wat op Lierse gebeurde, was niet leuk. Op Zulte Waregem heb ik het ook eens meegemaakt. Als het over je familie, afkomst of religie gaat, raakt je dat. Maar ik heb niet gereageerd. Reageer ik, dan waren alle ogen op mij gericht, en was de conclusie geweest dat ik het publiek uitdaagde en dat ik een schorsing of proces riskeerde.”

De Vlieger: “Toch, als je me vraagt: waar kan Sinan Bolat nog beter worden, dan is het in zulke momenten wanneer het warm wordt. Ik denk dan aan Cercle Brugge, waar je met de knie vooruit tegen Rudy in gaat.”

Bolat: “Ik denk dat ik door mijn manier van spelen het publiek weleens erger.”

De Vlieger: “Besef je dat je zelf af en toe ook de oorzaak bent, dat bij jou af en toe het licht uitgaat, zoals op Cercle of in het verleden met Dirar of Vossen? Ik ben zelf keeper geweest, maak mij niets wijs! Dan denk ik: eigenlijk heb jij dat met jouw kwaliteiten niet nodig …”

Bolat: “Echt, ik had tegen Rudy geen slechte bedoelingen!”

De Vlieger: “Niet liegen hé, Sinan!”

Bolat: “Ik heb geleerd dat ik, als ik in duel ga, mezelf moet beschermen. Eén keer – op Brugge – heb ik dat niet gedaan, waardoor ik mijn knie blesseerde, me moest laten opereren en zes maanden aan de kant moest blijven. Toen heb ik geleerd dat ik me moet laten gelden. Op Cercle ging ik naar de bal, Felipe schermt Rudy af. Op het moment dat ik tussen zijn benen kom, houd ik me in. Als ik hem echt had willen blesseren, had ik anders gereageerd. Maar ik geef toe dat ik geen keeper ben die zijn voetje terugtrekt.”

Geert, jij zei, voorafgaand aan dit gesprek, toen je dit voorbeeld aanhaalde: ‘In België komt hij daar makkelijk mee weg, in een grote competitie word je daarop afgerekend.’

De Vlieger: “Ja. Ik heb in Engeland gespeeld, daar kan zoiets minder.”

Bolat: “Dat besef ik. Daarom probeer ik mezelf op zulke fases te controleren. Dat is nog een werkpunt.”

De Vlieger: “Als je vertrekt bij Standard, zal men zich twee momenten herinneren: de gestopte strafschop tegen Gent, waardoor jullie uiteindelijk nog kampioen kunnen worden, en de kopbalgoal tegen AZ. Welk moment zal jou het meest bij blijven?”

Bolat: “Toch die kopbalgoal tegen AZ.”

De Vlieger: “Heb je het er niet moeilijk mee dat je herinnerd zal worden om een prestatie die niets te maken heeft met je eigenlijke job, namelijk het tegenhouden van ballen?”

Bolat: “Op de duur vond ik het niet meer leuk dat men altijd over die goal begon. Ook in Turkije kende men me tot voor kort alleen maar van die goal. Daarom ben ik bijvoorbeeld blij dat ik nu met de Turkse nationale ploeg ook een paar wedstrijden gespeeld heb, zodat de mensen in Turkije kunnen zien dat ik ook een goeie keeper ben. Nu weten ze dat ik niet alleen goals maak, maar ze ook tegenhoud.”

DOOR GEERT FOUTRÉ – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Of ik hier nog altijd aan de voorwaarden van mijn eerste contract speel? Dat klopt!”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content