Verloor je door een sportieve rijstijl ooit al eens een wielschijf in een bocht? ( lacht) “Nee, maar ik hoor wel bij de agressievere chauffeurs. Hier, in Spanje, zetten ze nogal graag verkeerslichten. Om de vijftig à honderd meter kom je er een tegen. Daar word ik bloednerveus van. Ik heb graag dat het wat vooruitgaat.”

Moest je ooit al eens overgeven in de auto?

“Vroeger, als kind. We gingen met het gezin vaak naar het zuiden van Frankrijk. In die periode heb ik mijn portie wagenmisselijkheid wel gehad. Vaak riep ik pas op het laatste moment dat ik me niet goed voelde en had mijn pa geen tijd meer om zich aan de kant te zetten. Dan moest mijn moeder alles schoonmaken en reden we voort met de raampjes naar beneden. Op den duur zetten mijn ouders uit voorzorg een witte pot tussen Tim en mij. Mijn broer had soms ook prijs, zeker als ik begon over te geven. Dan kroop die geur in zijn neus, wat een kettingreactie veroorzaakte. ( lacht) Ja, dat waren echt gezellige ritten.

“Twaalf uur in de auto zitten vond ik elke keer het minst leuke onderdeel van de reis, want ik was een energiebom. Zodra we op onze bestemming waren, hadden Tim en ik het wel naar onze zin. We logeerden dan in een bungalow, op een domein met tennispleinen en zwembaden. Alleen deden mijn ouders soms een uitstap en dan stuurden ze ons naar de kids club, waar we tekeningen moesten inkleuren en spelletjes moesten spelen met andere kinderen. Daar ging meestal een hele scène aan vooraf. Ik was nogal beschaamd als kleine jongen.”

Wat droeg je bij je plechtige communie?

“Ik deed die in Drongen en daar werden we verplicht om zo’n apostelkleed aan te trekken. Ik moest ook een kruisje rond mijn nek hangen. Voor één dag was dat wel geestig, maar ik ben nooit een echte kerkganger geweest.

“Nu ligt dat kleed niet meer in mijn kast. ( lacht) Denk ik. Ik zocht er sinds mijn twaalfde nooit echt meer naar.”

Wat is je favoriete Clouseaunummer?

( lacht) “‘En dans.’ Ik kan er niet veel andere noemen. Meestal luister ik naar r&b of dance. Alicia Keys vind ik bijvoorbeeld heel goed. Eminem hoorde ik lang graag, nu is Jay-Z een van de betere artiesten. En Coldplay apprecieer ik ook nog altijd.”

Wat was op muziekvlak je grootste miskoop tot nog toe?

( lacht) “Drie jaar geleden organiseerde ik een kerstetentje voor vrienden. Ik wou toepasselijke muziek, sprong een winkel binnen en haalde daar de eerste de beste cd met kerstmuziek uit de rekken. Toen ik die op de avond zelf in mijn stereoketen stak, keek iedereen raar. ( lacht) Het waren kinderkerstliedjes … Daar ging mijn sfeer. ‘ Let it snow, let it snow, let it snow‘ van Frank Sinatra stond er bijvoorbeeld niet op, dat was een teleurstelling. Intussen ben ik mijn cd met kinderkerstliedjes trouwens kwijt. ( lacht) Toeval.”

Met welke deerne zou je graag eens Kerstmis vieren?

“Met Jessica Alba. Ik zag haar onlangs nog eens, toen ik met Hannelore naar tv aan het kijken was, en dacht: dju, dat is toch een knappe. Mijn vriendin maakt daar geen probleem van, ik kan Alba toch nooit krijgen.

“Hannelore werkt nog in België. Af en toe komt ze eens naar hier, tijdens verlengde weekends bijvoorbeeld.”

Verkleedde jij je vroeger eerder in Batman of veeleer in Zorro?

“Ik was toen al redelijk basketminded en had maar één held, die heette Michael Jordan, maar als ik me verkleedde, haalde ik mijn Zorrohoed boven en zo’n zwart lapje om voor mijn ogen te hangen. Een cape had ik niet, die waren in de winkel uitverkocht.

“Tim en ik speelden ook dikwijls met onze indianentent. Dan liepen we rond met pluimen en pijl en boog. Dat waren pijlen met een tsjoep op, om mekaar geen pijn te doen.”

Wat heb je ooit eens gestolen?

“Heb ik al ooit eens iets gestolen?” ( Hannelore, naast hem, antwoordt spontaan🙂 – “Mijn hart.”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

kristof de ryck